Ексклюзиви
неділя, 17 лютого 2019 20:12

Зробив найкращий сейв в історії, втратив око в ДТП - найцікавіші моменти життя легендарного воротаря

На тижні перестало битись серце одного з кращих голкіперів в історії футболу Гордона Бенкса. Екс-голкіпер збірної Англі помер на 82-му році життя. Саме він захищав ворота збірної Англії у фіналі Кубка світу-1966 (першого і поки єдиного тірумфу збірної Англії).

Переможець КС-1966 посів 2 місце в рейтингу воротарів XX століття за версією Міжнародної федерації футбольної історії та статистики. Бенкс поступився лише не менш легендарному Льву Яшину.

Бенкс народився 30 грудня 1937 року в Шеффілді у сім'ї простих робітників. В шкільному віці почав працювати помічником майстра у сталеварному цеху, а в 15 років дебютував на позиції голкіпера у складі команди сталеварного заводу. Сталось це спонтанно – основний голкіпер чомусь не з'явився на гру, а Гордон погодився його замінити.

Згодом юний Бенкс розпочав виступи за аматорську команду "Роумарш Велфер". Але невдалось - майбутній голкіпер збірної Англії був відрахований вже після двох стартових поєдинків, у яких він пропустив 15 голів.

Однак Гордон не опустив руки, невдовзі він підписав свій перший контракт з "Честерфілдом" (третій англійський дивізіон). У 1956 році у складі молодіжної команди "Честерфілда" Бенкс став фіналістом Кубка Англії.

В 1958 році Гордон розпочав службу в армії, яку проходив у Німеччині. Саме в той період Бенкс познайомився з майбутньою дружиною Урсулою, яка згодом народила йому трьох дітей.

  Сім'я Гордона Бенкса
Сім'я Гордона Бенкса

У травні 1959 року Бенкс став гравцем "Лестера". Кольори "лисиць" Гордон захищав аж до 1967 року, вже у статусі чемпіона світу перейшовши в "Сток Сіті" за рекордні на той час 50 тисяч фунтів.

Спадкоємцем Бенкса в "Лестері" став ще один легендарний воротар збірної Англії – Пітер Шилтон. За іронією долі Шилтон згодом змінював Бенкса і у "Сток Сіті", і в збірній Англії. Династія, не інакше.

Серйозних успіхів на клубному рівні Бенкс так і не досяг. Два фінали Кубка Англії та два Кубка ліги – ось і всі здобутки воротаря у клубній кар'єрі.

  Гордон Бенкс став одним з кращих голкіперів в історії збірної Англії
Гордон Бенкс став одним з кращих голкіперів в історії збірної Англії

У складі "трьох левів" Бенкс дебютував у 1963 році проти принципового суперника Шотландії. Зірковим часом Бенкса став Кубок світу-1966, який завершився тріумфом збірної Англії. Перший гол на тому турнірі Бенкс пропустив лише у півфіналі від Португалії – легендарний Ейсебіо реалізував пенальті. Його "суха" серія на Мундіалі склала 441 хвилину. Уругвай, Мексика, Франція та Аргентина так і не зуміли вразити ворота господарів чемпіонату.

У славнозвісному фіналі, який запам'ятався скандальним рішенням Тофіка Бахрамова зарахувати суперечливе взяття воріт, Бенкс пропустив двічі, але Англія в підсумку здобула перемогу з рахунком 4:2. Не дивно, що саме Гордона визнали найкращим воротарем турніру.

Через 4 роки Англія не змогла повторити успіх на Мундіалі-1970. Проте сам Бенкс увійшов в історію футболу – в матчі проти Бразилії голкіпер здійснив диво-сейв після удару Пеле. М'яч, здавалось, неодмінно влетить у ворота, аж тут Гордон в неймовірному стрибку перевів його на кутовий. Цей сейв згодом визнали найкращим у XX столітті.

Всього ж у складі збірної Англії Бенкс провів 73 поєдинки. Останній – у 1972 році.

22 жовтня 1972 року в житті Бенкса трапилась неприємна подія. Керуючи автомобілем, голкіпер потрапив у ДТП поблизу власного будинку. Гордон був прооперований та втратив зір на праве око, у яке потрапив шматок лобового скла. Всього ж йому наклали більше 100 швів.

Після цього інциденту Бенкс отримав нове прізвисько. Раніше його називали "Фернандель" за схожість із французьким актором. Тепер же Бенкс став "Адміралом Гораціо Нельсоном", який свого часу також залишився без ока.

  Бенкс після аварії
Бенкс після аварії

Попри те, що Бенкс бачив лише на одне око, він не одразу завершив активну кар'єру футболіста. Гордон повісив бутси на цвях лише у 1978 році, після чого повернувся до Англії із США, де виступав за один з місцевих клубів. Також встиг пограти у ПАР та Ірландії.

Йому не сподобалось життя у Сполучених Штатах. Після повернення на Туманний Альбіон Бенкс близько року працював менеджером, а пізніше – тренером воротарів у "Сток Сіті" та виконував обов'язки президента клубу.

Пробував займатись бізнесом, проте невдало. Дійшло до того, що у 2001 році він продав свою медаль переможця ЧС-1966 за 125 тисяч фунтів. Кепка, яку Бенкс отримав за фінаьний матч того Мундіалю (подібні кепки вручають в Англії за кожен матч у складі національної команди) теж була продана – за 27 тисяч фунтів.

Попри світове визнання, Бенкс був дуже скромною людиною – це відзначали практично всі, в тому числі сам "Король футболу" Пеле, який включив Гордона до свого списку із 125-ти найкращих футболістів світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Став співавтором "руки Бога" і позбувся водійських прав: 7 фактів з біографії голкіпера-рекордсмена

Гордон Бенкс помер спокійно – уві сні в ніч на 12 лютого 2019 року. З грудня 2015-го Бенкс боровся з раком нирок.

Зараз ви читаєте новину «Зробив найкращий сейв в історії, втратив око в ДТП - найцікавіші моменти життя легендарного воротаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути