Ексклюзиви
неділя, 31 січня 2016 12:00

"Зінченко уже готовий вирішувати завдання на рівні національної команди" - Андронов
10

"Отлично, будет лишний повод попрактиковаться в украинском", - говорить Олексій Андронов, гортаючи журнал "Країна".

Андронов – спортивний телекоментатор. Двічі визнавався найкращим в Росії у своїй професії. Працював на двох фінальних матчах Ліги чемпіонів з футболу – 2012 та 2013 років. Спеціалізація – чемпіонат Німеччини.

Уболіває за московський ЦСКА та німецьку "Боруссію" з Дортмунда. Симпатизує збірній України та київському "Динамо". Відпрацював близько 100 матчів киян і ще близько 30 – української збірної. Дружить з Анатолієм Тимощуком.

Зустрічаємося у кафе-барі "Хитрі люди" в центральній частині Москви, неподалік від Курського вокзалу. Говоримо півтори години.

Початок розмови читайте тут.

Автор: profootball.ua
 

СКРИПНИК

Ваш пріоритет з топ-чемпіонатів - Німеччина. Чому "Вердер" українського тренера Віктора Скрипника бореться за виживання?

- Все просто - там склад на виліт. Він зараз один з найслабших в бундеслізі, команда втратила двох ключових форвардів, ді Санто та Зельке. Останній - можливо, майбутній основний нападник збірної Німеччини.

Якщо "Вердер" вилетить, це стане кінцем кар'єри Скрипника?

- Впевнений, що ні. По-перше, вважаю, що "Вердер" не вилетить, для цього там є більш очевидні кандидати. По-друге, людина поки потренувала лише одну команду і ставити на ньому після цього хрест – нелогічно. Тим більше, ми всі пам'ятаємо, в якому стані Скрипник, який пройшов усі стадії кар'єрного росту в стінах бременського клубу, приймав тодішній "Вердер". Керівництво чудово розуміло, що жодна стороння людина в здоровому глузді на таке б не погодилася. Я взагалі вважаю, що в майбутньому Скрипника можна розглядати як тренера збірної України.

Автор: plus7-db.com
 

ЗБІРНА УКРАЇНИ

ФФУ продовжила контракт з Михайлом Фоменком. Це правильно?

- У Францію команду однозначно повинен везти Фоменко. А ось, що стосується наступника Михайла Івановича після Євро-2016, то ідеальним кандидатом я вважаю Мирона Маркевича. Його досвід, плюс те, що він вже працював із командою - все це на користь Мирона Богдановича.

У будь-якому разі, хто б не очолив збірну України після Євро-2016, цьому тренерові буде дуже важко. Адже йому доведеться жити і працювати не лише в футбольному, але й політичному полі, враховуючи те, де буде проходити Кубок світу. Не кажучи вже про те, наскільки складна у синьо-жовтих група.

Реальне завдання збірної України – на Євро-2016?

- Усі розуміють, які в групі суперники, відповідно, ніхто не ставить завдання зайняти перше місце. Воно звучить по-іншому - вийти до плей-оф. Найголовніше - показати свій футбол.

Основна проблема збірної України?

- Невміння зіграти з позиції сили, диктувати свою волю супернику, а не підлаштовуватися під нього. Періодично це прорізається в збірної України, але вкрай рідко. Поки що так зіграти вдалося зі Словенією у Львові та з французами в Києві 2013-го. Але для мене досі показовою є гра з Англією на "Олімпійському". Вважаю, що свою путівку на КС-2014 збірна України втратила саме там. Ту Англію можна й потрібно було обігрувати. Цьому, до речі, добре навчилася Польща, яка обіграла Німеччину у відборі на Євро-2016. Цьому також навчилася Північна Ірландія і навіть Албанія. У цьому напрямку треба рухатися. Україна не повинна на своєму полі грати зі Словаччиною, підлаштовуючись під неї.

Тоді яка ймовірність, що на Євро-2016 в критичний момент Фоменко зможе піти ва-банк?

- Фінальна частина - турнір особливий. І роль головного тренера там трохи інша, ніж у відбірковому. І своє слово там буде говорити, зокрема, команда. Україна не є завсідником фінальних турнірів, їх на рахунку команди поки два, одного разу - в статусі господаря. І футболісти, які туди потраплять, мають розуміти, що для багатьох з них це - ледь не останній шанс серйозно засвітитися на такому рівні. Зіграти так, щоб не було прикро й боляче. Отже, психологія тут виходить на одну з головних ролей.

Німеччина – фаворит групи, де гратиме Україна. Основний суперник – Польща. Це команда одного гравця – Роберта Левандовського?

- Ні. В польській збірній зосереджені добротні гравці. В команді чітко уявляють свою ціль і найголовніше – завдяки чому її можна досягти в онлайн-режимі, які для цього реальні шанси.

А Північна Ірландія?

- Вони давно не грали на великих турнірах. Але в будь-якому разі, слабких команд там немає. Не виключено, що на нинішньому Євро вперше відбудеться така ситуація, коли ніхто не набере нуль очок.

Автор: sports.ru
 

Тренерський штаб збірної України досі не сформований. З чим це може бути пов'язано?

- Думаю, Михайло Іванович з цим питанням розбереться. Можливо, пауза викликана тим, що самому Фоменку зараз треба зрозуміти, що йому потрібно. Його зараз чекає абсолютно новий відрізок роботи, якого в нього не було ніколи - підготовка збірної до фінальної частини Євро. Тут важливо зрозуміти, хто корисний, як корисний, навіщо.

Якою ти бачиш роль в команді Андрія Шевченка?

- Зрозуміло, що головним тренером він бути не може. Але в будь-якій ролі, для будь-якого футболіста збірної це, безумовно, авторитет.

Авторитет помічників грає не менш важливу роль, ніж самого головного тренера. Особисто я вважаю, що Олександру Заварову не варто було втручатися зі своєю особливою думкою в історію з футболками Степаненка та Ярмоленка . Тим більше, зараз, коли одним із завдань збірної є об'єднання людей. Це, до речі, те, що вдалося зробити Фоменку - "склеїти" лідерів "Шахтаря" й "Динамо".

У нас дорікають Ракицькому, що не співає гімн.

- Ну і що? Звинувачувати його в чомусь через це - безглуздо і смішно. У нас он Акінфєєв не співає гімн. Те ж саме в Німеччині Озіл, Подольський з Боатенгом. А ті, хто з цього приводу влаштовують галас - вони просто ні на що в житті більше не здатні.

Автор: plus7-db.com
 

Найбільш проблемна позиція в збірної України?

- Мабуть, форвард. Другий Шевченко команді зараз не світить, такий геній народжується раз на сто років. А питання саме нападника, здатного з нічого зробити момент і втілити його в гол, стоїть напередодні Євро гостро. Кадровий запас міцності необхідний, з одинадцятьма гравцями в сучасному футболі далеко не заїдеш. Потрібно мати 14-15 готових футболістів, різні схеми. Адже як Україна гратиме з Німеччиною, ми всі приблизно уявляємо. А ось які завдання стоятимуть на матч із Польщею, стане ясно під час турніру. До речі, успіх збірної Німеччини на Кубку світу в Бразилії тим і пояснюється, що, приймаючи два рази однозначне рішення, тренер потім зміг його змінити. Клозе починав не як основний гравець, зате потім був у основі. Лам спочатку був опорником, потім опинився праворуч.

Хочеться вірити, що інтерес до Зінченка не виявиться епізодичним, судячи з усього, людина вже зараз готова вирішувати серйозні завдання саме на рівні збірної. Більше такого гравця в Україні зараз немає. Крім того, збірній дуже потрібен Марко Девич. По суті, це зараз єдиний нападник, який грає в пас і може добре зігратися з Ярмоленком. Нічого не маю проти Селезньова, але в нього інша манера гри, коли захисники "висять" на ньому. Він рідко бере участь у комбінаціях, його роль - завершення, це чистий "наконечник". Кравець - закидай за спину та біжи. А Зозулі ще треба набрати нормальну форму, повернутися в футбол.

Це щодо форвардів. А назагал я б не забував про правого захисника Бутка, який зараз робить дива в "Амкарі".

Коноплянка. Важко йому у "Севільї"?

- Женя дорослішає. Це не Коноплянка зразка "Дніпра". Умовно кажучи, це коли ти король на кухні, але кухня - три метри. Інша річ, коли граєш з "Реалом", "Барселоною", "Атлетіко". Зовсім інший рівень. Все покаже другий сезон. Головне - у Коноплянки є все, щоб рости. Звичайно, як Роналду він грати не буде, але стати досить помітною в Іспанії і взагалі в Європі фігурою може цілком.

Автор: zafootball.com
 

ФІФА

Наскільки серйозно зміниться в світовому футболі ситуація після дискваліфікації Блаттера і Платіні?

- Боюся, що це зачепить не лише футбол. Все може піти набагато далі. В футболі зараз крутяться великі гроші, і це не може не зачіпати інші сфери життя.

У ситуації з останніми скандалами в ФІФА та УЄФА все зрозуміло. Люди вирішили, що спіймали Бога за бороду і так буде завжди, втратили пильність. Жодна людина, перебуваючи в здоровому глузді, не віддала би Кубок світу Катару, де температура повітря влітку досягає плюс 40 градусів.

У Росії хтось відбере Кубок світу-2018?

- Думаю, що ні. Дуже важко це зробити за такий короткий час. Та й немає поки для цього жодних підстав. Можна скільки завгодно обговорювати, як Росія отримала Кубок світу - так само, як і Україна Євро-2012. Ні для кого не секрет, що Україна отримала підтримку у відповідь на те, що потім підтримала Сочі. Реальні проблеми з КС-2018 у Росії можуть виникнути лише в разі повного економічного колапсу, про що навіть думати не хочеться.

А от у Катарі, впевнений, 2022-го року ніякого Кубку світу не буде.

Зараз ви читаєте новину «"Зінченко уже готовий вирішувати завдання на рівні національної команди" - Андронов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути