вівторок, 22 грудня 2015 06:45

Блаттера і Платіні відсторонили від футболу на вісім років

Комітет з етики Міжнародної федерації футболу ФІФА відсторонив 79-річного Йозефа Блаттера та Мішеля Платіні, 60 років, від футбольної діяльності. Термін дискваліфікації становить вісім років.

Блаттер був президентом ФІФА з 1998-го до червня нинішнього року. Платіні з січня 2007-го очолює європейський союз футбольних федерацій УЄФА.

Причина дискваліфікації: у лютому 2011 року Блаттер перевів на рахунок Платіні 2 млн швейцарських франків — 47,3 млн грн. За роботу у ФІФА з 1998-го по 2002-й, пояснив. Та жодних документальних свідчень цьому немає. Платіні справді допомагав Блаттеру. Але в угоді, що вони уклали 1999 року, не йшлося про оплату. Звинувачені наполягають, що домовленість була усною.

— 1999-го Плітіні був ще недосвідченим чиновником, — каже 45-річний Святослав Сирота, колишній президент Професіональної футбольної ліги України. — Тому й спалився. Думаю, події розгорталися таким чином. Блаттер щойно став президентом ФІФА. Для укладання спонсорських контрактів йому потрібен був Платіні як все­світньовідомий футболіст. Запропонував гроші. А Мішель навіть не подумав, щоб оплата була білою. Тепер він нізащо не припустився б такої похибки.

Сторони можуть оскаржити рішення у спортивному арбітражному суді швейцарської Лозанни.

— Апеляція не матиме успіху, — додає Святослав Сирота. — Блаттер кар'єру уже, вважайте, закінчив. А для Платіні відсторонення буде неприємним ударом і уроком на майбутнє. У ФІФА заявили, що не розглядають цю справу як чисту корупцію. Тому, мабуть, термін дискваліфікації Платіні скоротять до чотирьох років. І він знову буде серед керівників європейського та світового футболу.

26 лютого 2016-го відбудуться вибори президента ФІФА. Найкращі шанси на перемогу має Джанні Інфантіно — керівник УЄФА після відсторонення Платіні. Навесні 2016 року обиратимуть керівника УЄФА. Не виключено, що балотуватиметься Григорій Суркіс, нинішній віце-президент організації.

Зараз ви читаєте новину «Блаттера і Платіні відсторонили від футболу на вісім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути