неділя, 17 квітня 2016 17:04

З відеоповторами і без "потрійного покарання": як офіційно змінилися футбольні правила

Міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB) опублікувала нову редакцію правил гри. Вони почнуть діяти з сезону 2016/2017, повідомляє football24.ua.

Якщо не враховувати "косметику", як, наприклад, дозвіл здійснювати стартовий удар з центру поля в будь-який бік (раніше дозволялось лише вперед), або "добро" на наявність логотипів клубів і федерацій на кутових прапорцях під час матчів (раніше це було заборонено), то головні зміни у правилах наступні:

Дозволили використання відеоповторів

Наразі лише у вигляді тестів, на випробувальний 2-річний термін. До відеоповторів вирішено звертатись у чотирьох випадках:

1) щоб визначити, чи був гол;

2) призначення пенальті;

3) вилучення;

4) ідентифікація гравця (наприклад, в разі, коли арбітр показує картку не порушникові, а невинному гравцеві).

Скасування "потрійного покарання"

За колишніми правилами гравець, котрий здійснив "фол останньої надії" (коректніше говорити "позбавлення суперника явної гольової можливості"), автоматично вилучався з поля, отримував дискваліфікацію на наступний матч, а у ворота його команди призначався 11-метровий або звичайний штрафний удар. Причому, не важливо: умисне порушення було чи ні. Тепер за ненавмисні порушення можна відбутись жовтою карткою. Але при цьому агресивні фоли, або навмисна гра рукою при "фолі останньої надії", це, як і раніше, вилучення.

Руки при визначенні офсайду не враховуються

При визначенні офсайду не враховується положення рук (навіть у воротарів). Все логічно: "поза грою" треба визначати за тими частинами тіла, якими можна забити гол.

Вільний удар після офсайду - з місця порушення

Тепер вільний удар після фіксації суддею положення "поза грою" може бути розіграно навіть на половині поля команди, котра порушила правила. Так, в офсайд потрапити на своїй половині поля не можна! Але бувають ситуації, коли гравець, який перебував у положенні "поза грою", встигав повернутись на свою половину поля, перш ніж пролунає свисток. Тепер вільний удар буде пробиватись з місця фіксації порушення.

Вилучення до матчу

Часто гравці провокують один одного ще до виходу на поле. Раніше доводилося заспокоювати, як, наприклад, в 2005-му капітанів "Арсеналу" і "Манчестер Юнайтед" Патріка Вієйра та Роя Кіна. Ті почали з'ясовувати стосунки ще до гри, а після продовжили на полі.

 

Травмованому гравцю не обов'язково йти з поля

Скасували несправедливе правило, яке зобов'язало гравця, котрий отримав незначну травму, залишати поле після надання медичної допомоги. Але лише в тому випадку, якщо суддя показав порушнику жовту або червону картку. Тобто: визнав факт серйозного порушення. Зроблено це, щоб команда-винуватиця не отримувала переваги у вигляді гри у більшості. Нехай навіть на кілька секунд або хвилин.

За образи - штрафний удар

За образи суперників або представників команд тепер буде призначатись штрафний удар. Якщо це сталось у штрафному майданчику, то призначається пенальті.

Порушення за полем караються штрафним ударом або пенальті

Якщо порушення правил сталось за бічною лінією, то призначається штрафний удар з лінії поля. Якщо за межами лицьової лінії штрафного майданчика - призначається пенальті!

Втручання представників команд у гру

Якщо офіційні особи команд (тренери, лікарі, масажисти, запасні або замінені гравці і т.д.) здійснюють порушення за межами поля, то призначається штрафний удар з точки на бічній лінії, що знаходиться найближче до місця порушення. Якщо порушення відбувається за лицьовою лінією штрафного майданчика, а порушник є представником команди, котра захищається, призначається 11-метровий удар.

Гол після удару від воріт зараховується

Тепер при виконанні удару від воріт, якщо м'яч нікого не торкнеться і влетить у сітку протилежної команди, м'яч зараховується.

Замість автоголу - кутовий

Забити ж у свої, виконуючи удар від воріт, не вдасться. У разі, якщо м'яч влетить у сітку, буде призначено кутовий удар.

Агресія = вилучення

Будь-яка надто агресивна дія стосовно суперника, із застосуванням невиправданої сили, буде каратись червоною карткою. Так було і раніше, але тепер у правила додали слова "незалежно від того, був фізичний контакт чи ні".

Не кожна відмашка - це червона картка

Навпаки, тепер не кожна відмашка у бік суперника каратиметься червоною карткою. Якщо гравець діяв без агресії, "без застосування надмірної сили", це карається лише жовтою карткою. Це якраз випадок Артема Мілевського, котрий отримав червону картку в матчі за румунську "Конкордію".

"Дух гри" для арбітрів

А ще у нових правилах арбітрам настійно рекомендується керуватись у своїх рішеннях "духом гри та здоровим глуздом", а не лише законом.

Найбільш спірний пункт, котрий багато в чому залежить від горезвісного "людського фактору". Будь-який суддя може трактувати цю рекомендацію по-своєму.

Зараз ви читаєте новину «З відеоповторами і без "потрійного покарання": як офіційно змінилися футбольні правила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути