субота, 27 березня 2021 21:00

Воротар Чехословаччини заплющив очі під час пенальті Паненки

11 червня в Римі стартує 16-й чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо про переможців попередніх першостей. П'ятий за ліком Євро виграла збірна Чехословаччини.

Фінальну частину Євро-76 грали в Югославії. Окрім господарів туди вийшли збірні ФРН, Нідерландів і Чехословаччини. Всі 4 суперники були настільки рівними, що в кожній грі грався додатковий час. УЄФА врахувала невдалий досвід початку ігор в один час. Тепер пари розвели. Команди грали в різні дні. Спочатку на поле вийшли збірні Чехословаччини і Нідерландів. Слов'яни боялися легендарних голландців на чолі із неперевершеним Кройфом. Але, приставивши до Йогана двох сторожів, потихеньку почали переходити на чужу половину поля. В одній із атак Ондруш забив головою. Голландія пішла вперед у другому таймі. Після одного із прострілів той же Ондруш невідпорно пробив по своїм воротам – 1:1.

Чехословаки мали більше сил у додатковому часі. На 114 хвилині Зденек Негода з подачі Франтішека Весели вразив ворота срібних призерів чемпіонату світу 2:1. А за чотири хвилини відзначився і сам Франтішек 3:1.

  Збірна Чехословаччини вперше пробилася у фінал Євро. Фото: – УЄФА
Збірна Чехословаччини вперше пробилася у фінал Євро. Фото: – УЄФА

Збірна ФРН розпочала турнір вайлувато. У другому півфіналі в Белграді зіркові німці вже до 30 хвилини "горіли" в матчі з господарями 0:2. Тренер Гельмут Шен у другому таймі випустив свіжих Гайнца Флое і Дітера Мюллера. Вони й зрівняли рахунок 2:2. У додатковий час однофамілець знаменитого Герда Мюллера ще двічі вразив ворота югославів, які геть розклеїлися 4:2.

У матчі за третє місце голландці випустили на поле шість нових гравців. Вони й зробили результат. Щоправда, після 2:0 на користь Нідерландів Югославія знайшла в собі сили відігратися 2:2. Але в додатковий час Руд Гелс встановив остаточний результат 3:2.

Фінал німці розпочали так само, як і півфінальну гру. До 25 хвилини чехословаки вели перед 2:0. Відзначилися Ян Швеглик і Кароль Добіаш. Дітер Мюллер відіграв один м'яч. ЧССР і надалі вела гру, а німці контратакували. ФРН відігралася на 89 хвилині. Високу подачу замкнув Бернд Гьольценбайн.

В додатковий час німці не змогли дотиснути суперника. Довелося бити пенальті. І тут уперше й востаннє в історії ФРН програла. Чемпіонів світу підвів Улі Генесс. За рахунку 4:3 на користь Чехословаччини він відіпхнув захисника Бернарда Діца і пішов бити без черги. Розігнався і запустив м'яча високо над воротами.

Вирішальний п'ятий пенальті взявся пробивати Антонін Паненка. До того часу він прославився оригінальним виконанням 11-метрового. Тонда, як його прозивали партнери по команді, брав велетенський розбіг, замахувався і.. легенько підсікав м'яч парашутиком просто по центру.

– Коли Тонда пішов бити, я волав йому: "Тільки не цього разу!", – згадував воротар Чехословаччини Іво Віктор. – Я не міг цього бачити й заплющив очі.

  Антонін Паненка забиває Зеппу Майеру. Фото:  welt.de
Антонін Паненка забиває Зеппу Майеру. Фото: welt.de

Паненка розігнався, воротар чемпіонів світу Зепп Майєр завалився вліво, а м'яч знущальницьки опустився просто по центру воріт. Францу Бекенбауеру бити вже не довелося. 5:3 по пенальті й підопічні тренера Вацлава Єжека гучно святкували своє чемпіонство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СРСР програв фінал ідеологічному ворогу

У фінальному матчі за ЧССР грали 8 словаків і лише 3 чехи.

Першим із новоспечених чемпіонів світу завершив активні виступи голкіпер 34-річний Іво Віктор. Уже 3 вересня він стрибнув за м'ячем і відчув дикий біль у хребті. Здавалося, заболіли всі старі травми. Кілька операцій ні до чого не призвели. Для Іво не змогли навіть організувати прощальний матч. Після завершення кар'єри працював у різних спортивних товариствах. Зараз має 78 років.

На рік довше протримався захисник Ян Пиварник. У 1977 році він зазнав травми. Кілька разів намагався повернутися у футбол, але нічого не вийшло. Згодом тренував арабські команди.

Ладислав Юркемик грав за "Інтер" із Братислави до 1984 року. Згодом ще 8 років виступав у чемпіонаті Швейцарії за "Санкт Галлен". Учасник чемпіонату Європи-80 і Кубка світу-82. Тренував кілька австрійських і словацьких клубів. У 2002 році очолив збірну Словаччини, з якою встиг попрацювати рік.

Антон Ондруш грав у збірній до 1980 року. Ще через рік перейшов у бельгійський "Брюгге". Але там не вражав – 7 матчів за два роки. Однак у 1970-х Ондруш був одним із найкращих центральних захисників Європи – харизматичним лідером як на полі, так і за його межами, і капітанська пов'язка недовго шукала свого господаря. Починав кар'єру на форвардом. Тренер Йозеф Венглош, переставив його в центр оборони, Антон став чудовим руйнівником, якого ми могли спостерігати на Євро-1976.

Ярослав Поллак виступав за празьку "Спарту" до 1981 року. Тоді йому дозволили заробити трохи грошей в Австрії. За тамтешню "Аустрію" зіграв 65 матчів. Знову повернувся ждо батьківщини й грав до 41 року. Посів третє місце за кількістю зіграних матчів. Згодом був президентом "Кошице". Помер минулого року.

Автор найоригінальнішого пенальті Антонін Паненка мав схожу долю. У 1981 він виїхав до Австрії, де грав за "Рапід" до 37 років. У 1985 зіграв у фіналі Кубка кубків, але поступився "Евертону". Зараз є президентом "Богеміансу". У жовтні потрапив до лікарні через коронавірус, але одужав.

Форвард Зденек Негода до 1983 року грав за "Дуклу". Потім за німецький "Дармштадт", "Стандарт" із Льєжа та французький "Гренобль". За збірну зіграв 90 матчів. У 1995 році заснував компанію і став футбольним агентом. Його клієнтом був володар "Золотого м'яча" Павел Недвед.

Форвард Франтішек Весели на час Євро-76 мав 33 роки. В основному виходив на заміну. Забив третій м'яч у ворота Нідерландів. Наступного року завершив виступи за збірну. У 37 років перебрався до віденського "Рапіда". Згодом грав за любительські футбольні команди Австрії. Помер 30 жовтня 2009 року на 66-му році життя від серцевої недостатності.

Тренер Вацлав Єжек до збірної тренував празьку "Спарту", нідерландські "Ден Хааг" та "Фейеноорд" та швейцарський "Цюріх". Помер 27 серпня 1995 року у віці 72 років.

Збірна Чехословаччини припинила своє існування на початку 90-их. В 1996 році у фіналі Євро збірна Чехії поступилася збірній Німеччини – 1:2.

Зараз ви читаєте новину «Воротар Чехословаччини заплющив очі під час пенальті Паненки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути