Ексклюзиви
неділя, 20 грудня 2020 21:00

Недвед не здійснив жодної дитячої мрії

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього року "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 2003 році нагороду виграв чех Павел Недвед.

В історії футболу тільки два чеха удостоювалися "Золотого м'яча", причому з інтервалом в 41 рік. Успіх Йозефа Масопуста, який отримав трофей в 1962-му, в 2003-му повторив Павло Недвед. Взагалі при погляді на список володарів "Ballon d'Or" в кінці 90-х і початку 2000-х відразу кидається в очі велика кількість у ньому футболістів 1972 року народження. Це було золоте покоління. Зідан, Рівалдо, Фігу, Недвед - всі вони народилися в одному році і були феноменальними півзахисниками. Двоє з них вигравали "ЗМ", будучи футболістами "Ювентуса". У 2003-му "Стара синьйора" завоювала чергове скудетто і Суперкубок Італії, а в Лізі чемпіонів дійшла до фіналу, в якому лише в серії пенальті поступилася "Мілану". Недвед, який проводив лише другий сезон в Турині, вже був лідером тієї команди. І в цьому статусі легендарний чех виступав за "Юве" аж до завершення кар'єри в 2009-му. Недвед також довгі роки був капітаном збірної Чехії, з якою взяв "срібло" Євро-1996 і "бронзу" Євро-2004. Павел є одним з тих, хто повернув чеським уболівальникам віру в національну команду і любов до неї після розпаду Чехословаччини. Безсумнівно, Недвед - культова фігура в історії світового футболу.

Павел Недвед народився 30 серпня 1972 року в місті Хеб, який знаходиться на західному кордоні Чехії з Німеччиною. Дитинство майбутнього футболіста пройшло в розташованому під Хебом селищі Скальна, в якому був футбольний клуб "Татран". У його школі Павло і став займатися у віці п'яти років. Звідти Недвед в 13 років потрапив в хебську "Гвезду", а всього через рік талановитого юнака до себе переманила пльзеньська "Шкода". Уже в ці роки виявлялися кращі якості Павела: добре поставлений удар і прекрасна швидкість.

У "Шкоді" в 1990-му і почалася кар'єра 18-річного Недведа. Однак молодий гравець не міг відразу потрапляти в основний склад, тому після підписання контракту його відправили в оренду в "Дуклу" з Табора, а через рік - в однойменний армійський клуб з Праги.

  Недвед був вірним своїм командам. У формі "Юве". Фото Рейтер
Недвед був вірним своїм командам. У формі "Юве". Фото Рейтер

У столиці Павел провів хороший сезон 1991/92, в якому зіграв 19 матчів і забив три голи. Це привернуло до нього інтерес з боку іншого празького клубу - "Спарти". Відслуживши, Недвед приєднався до найсильнішої команді країни. "Спарта" сім сезонів поспіль ставала чемпіоном Чехословаччини і тільки в 92-му не змогла взяти титул. Прихід Недведа дозволив пражанам виправити ситуацію: наступні три роки "Спарта" знову була на вершині. Хоч і не сказати, що Павел прижився команді відразу.

У перших шести матчах за новий клуб Недвед отримав три червоні картки. Тож не дивно, що спочатку молодий хавбек був в "Спарті" лише гравцем ротації. У сезоні 92/93 він провів всього 18 матчів, більшу частину з яких починав з лавки запасних. Однак з часом Павел став отримувати все більше ігрового часу. Тренерському штабу команди подобалася його здатність завдавати ударів з обох ніг, корисно діяти як на фланзі, так і в центрі півзахисту. У сезоні 1995/96 Недвед вже був лідером команди. У 27 матчах він забив 14 голів і всерйоз зацікавив закордонні клуби.

Коли "Спарта" купувала Недведа у "Шкоди", сторони уклали контракт, згідно з яким у разі переходу Павла іноземний клуб 30% від трансферної вартості отримає колектив з Пльзені. Щоб обійти цей пункт угоди, власники "Спарти" вирішили схитрувати. Недвед, за яким в 96-м полював ПСВ, зробив вибір на користь римського "Лаціо", але відправився в Італію не безпосередньо, а транзитом через словацький "Кошице", який належав тим же людям, що володіли "Спартою". Таким чином вони отримували право залишити всю суму, виручену з продажу футболіста, собі. Пізніше "Шкода" подасть протест в Футбольну асоціацію Чехії, і "Спарта" буде змушена заплатити клубу з Пльзені 35 мільйонів крон.

Перед переїздом до Італії Недвед став віце-чемпіоном Європи, причому в півфіналі проти французів Павел був визнаний гравцем матчу. Але по-справжньому голосно про себе чех заявив футбольному світу вже після переходу в "Лаціо". Він відразу став системоутворюючим гравцем римлян. Часом позначався вибуховий характер Павела, через який він часто отримував червоні картки, але в цілому це не заважало його блискучим виступам. Взагалі виглядало дивно, як настільки холоднокровний і розважливий у грі Недвед несподівано здійснював грубий фол і отримував зовсім необов'язкову червону. Мабуть, це специфіка характеру геніїв. Безсумнівно, чех був з них. У сезоні 1997/98 Недвед виграв перший трофей на Апеннінах: "Лаціо" завоював Кубок Італії. Пізніше римляни завоювали ще й Суперкубок країни. А найвдалішими римськими роками Недведа стали 1999-й і 2000-й. "Лаціо" виграв чемпіонат, Кубок і Суперкубок Італії, а також Кубок кубків і Суперкубок УЄФА. Таким чином, за ці два сезони Павло зібрав в римському клубі повну колекцію нагород. У 2000-му він горів бажанням успішно виступити зі збірною на Євро-2000, однак перед турніром Павелу довелося пропустити кілька тижнів через травму щиколотки. У підсумку на поля Бельгії і Голландії Недвед вийшов не в кращій формі, а чехи навіть не вийшли з групи.

  Зі збірною Чехії Павел Недвед став віцечемпіоном Європи. Фото Globallook press
Зі збірною Чехії Павел Недвед став віцечемпіоном Європи. Фото Globallook press

За час виступів у "Лаціо" Недвед не раз відкидав вигідні пропозиції від інших клубів. А в квітні 2001-го чех і зовсім підписав з римлянами новий чотирирічний контракт. Незважаючи на це, після закінчення сезону клуб виставив його і Хуана Себастьяна Верона на трансфер, викликавши шквал критики з боку вболівальників. Чеха тут же захотіли мати "Манчестер Юнайтед" і "Челсі", але їх пропозиції зміг перебити "Ювентус", який виплатив за Недведа 38,7 мільйонів євро. "Стара синьйора" якраз потребувала хорошого плеймейкера після переходу Зінедіна Зідана в мадридський "Реал".

На адаптацію в туринському клубі Недведу знадобилося півсезону. Марчелло Ліппі спочатку відводив йому місце на лівому фланзі, але гра у чеха пішла після переходу в центр поля. Тут у нього було більше свободи дій. Павел став забивати, причому переважно він робив це найпотужнішими дальніми ударами. В результаті включився на екваторі сезону в чемпіонську гонку "Юве" незадовго до фінішу сезону наздогнали "Інтер". Перед заключним туром міланці були попереду туринців всього на два очки. Однак 5 травня, в останній день турніру, команди помінялися місцями. "Нерадзуррі" програли 2:4 "Лаціо", а "Стара синьйора" з рахунком 2:0 взяла гору над "Удінезе" і стала чемпіоном країни.

У сезоні 2002/03 "Ювентус" знову взяв скудетто, а також виграв Суперкубок країни і дійшов до фіналу Ліги чемпіонів, в якому поступився в серії пенальті "Мілану". У півфіналі туринці зустрічалися з мадридським "Реалом". Перша гра пройшла в Іспанії і завершилася перемогою "вершкових" з рахунком 2:1. У матчі-відповіді туринці ще до перерви повели 2:0, а на 73-й хвилині Недвед, вибігши один на один з воротарем, довів справу до розгрому. Василь Уткін, який коментував зустріч для російського телебачення, закричав "Це перемога! Павел Недвед біжить за "Золотим м'ячем"! Гол чеха дійсно став переможним для "Юве" в серії, оскільки на останніх хвилинах Зідан все-таки відіграв один м'яч для іспанців. А Уткін мав рацію. У голосуванні за "Ballon d'Or" Недвед випередив Тьєррі Анрі і Паоло Мальдіні. Відразу після отримання почесного призу чех провів блискучий матч проти "Перуджі", в якому відзначився точним ударом з 25 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 18-річний Майкл Оуен ледь не знищив Аргентину

Недвед не зміг здійснити дитячу мрію і виграти Лігу чемпіонів. Не вдалося йому і виграти "золото" зі збірною країни. У 2004-му Павел проводив перший великий турнір в статусі капітана чехів, а команда тоді зібралася одна з найсильніших за довгі роки. Головною її зіркою на турнірі в підсумку став форвард Мілан Барош, але Недвед анітрохи не відходив на другий план. Навпаки, Павел зіграв на високому рівні і, можливо, допоміг би чехам дійти до фіналу, якби не травма коліна, отримана в півфінальному матчі проти греків. За підсумками турніру Недвед, а також Барош і воротар Петр Чех, були включені в символічну збірну. За національну команду Недвед пограє до 2006-го, але після невдалого мундіалю в Німеччині завершить кар'єру в збірній.

Протягом останніх п'яти років кар'єри Недведа вийшли непростими. Півзахисника часто мучили травми, крім того, в 2006-му "Ювентус" відправили в Серію В через корупційний скандал, попутно відібравши два останніх чемпіонських титули. Чех міг в цій ситуації покинути клуб, але залишився в ньому і допоміг команді повернутися в еліту італійського футболу. Після цього він збирався завершити кар'єру, але дограв до 2009-го року. 31 травня Недвед востаннє вийшов на поле в складі "Юве" в матчі проти "Лаціо", після чого повісив бутси на цвях. В цілому Недвед провів за кар'єру 670 матчів і забив 147 голів.

На даний момент він є віце-президентом "Ювентуса". Недвед завжди відрізнявся вірністю своїм клубам, і у випадку зі "Старою синьйорою" це підтвердилося. Працювати в структурі "Юве" Павло почав ще в 2010-му, незабаром після завершення ігрової кар'єри.

Недвед, повісивши бутси на цвях, захопився бігом на довгі дистанції і навіть взяв участь в Празькому марафоні. А2 червня 2018 го Павло на один матч повернувся на поле: він зіграв за свій перший клуб "Скальна", за який тоді виступав його син, теж Павел.

Зараз ви читаєте новину «Недвед не здійснив жодної дитячої мрії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути