неділя, 11 вересня 2022 15:01

Україна покидає Євробаскет-2022, програвши в 1/8 фіналу Польщі

Україна покидає Євробаскет-2022, програвши в 1/8 фіналу Польщі
Збірна України програла Польщі в 1/8 фіналу Євробаскету-2022. Фото: fiba.basketball

У неділю, 11 вересня, національна збірна України в матчі з командою Польщі виборювала путівку до чвертьфіналу чемпіонату Європи з баскетболу. Поєдинок 1/8 фіналу зіграли на майданчику в Берліні.

І українці, і поляки здобули по три перемоги на груповій стадії. Наші баскетболісти в своєму секстеті фінішували другими, а суперники в своєму - третіми. "Синьо-жовті" обіграли Велику Британію, Естонію й Італію, після чого поступилися Греції та Хорватії.

До сьогодні команди зустрічалися двічі, обмінявшись перемогами у відборі Євробаскету-2007. Букмекери вважали фаворитом команду України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна поступилася Хорватії на Євробаскеті, проте стала другою в групі

Польща організувала ривок 5:0 на старті зустрічі, проте українці відповіли двома данками Олексія Леня та Святослава Михайлюка. Лень згодом ще й влучив з периметра, зрівнявши рахунок. Візаві знову організували невеликий ривок, однак Ілля Близнюк та Іссуф Санон вкотре зрівняли цифри на табло – 14:14.

На останніх хвилинах чверті поляки двічі закинули з-за дуги. В'ячеслав Бобров також відповів триочковим, а Артем Пустовий набрав перші свої очки майже із сиреною. На першу перерву гравці пішли за рахунку 21:24.

Паритет на початку другої 10-хвилинки точним триочковим установив Санон. Українські баскетболісти вдало відзахищалися, а Пустовий нарешті вивів нашу команду вперед – 28:26.

Розвинути успіх, на жаль, не вдалося. А кілька прикрих помилок призвели до того, що Польща зробила рахунок 31:35. Айнарс Багатскіс вимушено взяв таймаут, щоб заспокоїти своїх підопічних. Перепочинок допоміг. Аллей-упи від Богдана Близнюка та В'ячеслава Боброва дозволили знову вийти вперед – 38:37.

У наступних атаках Бобров і Близнюк додали до свого активу ще й по одному точному кидку з периметра. Полякам удалося відіграти кілька очок. На велику перерву "синьо-жовті" пішли з перевагою в три бали – 45:42. Бобров був найрезультативнішим – 13 пунктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми – українці, ми ніколи не здаємося" – емоційна заява Санона на Євробаскеті

У третій чверті протягом довгого часу була рівна гра. З єдиним нюансом, що українці швидко перебрали з командними фолами. Та все ж наша команда навіть зуміла відірватися на сім очок. Ненадовго. Дві неточні дії в нападі й невдала гра в захисті призвели до того, що Польща "з'їла" відставання – 59:59.

Після двох із фолом суперники вийшли вперед. Артем Пустовий повернув лідерство Україні, коли також заробив два з фолом. Наша команда була близькою до того, щоб відзахищатися в останній атаці чверті. Прикро, що Іван Ткаченко сфолив, коли візаві виконував триочковий. Тому поляки виграли чверть – 67:69.

Завдяки дальнім точним спробам Санона й двічі Ткаченка "синьо-жовті" навіть вийшли вперед – 76:74. Однак потім уже поляки відповіли двома триочковими. І за рахунку 78:84 Багатскіс узяв таймаут.

Апогеєм протистояння стали промахи Олексія Леня зі штрафної лінії, а Польща в наступній своїй атаці набрала ще три очки. Повернутися в гру за такого перебігу було вже надзвичайно складно... Українці ризикували, атакували здалеку, проте ці всі спроби були неточними.

Поляки намагалися використовувати весь відведений час на свої розіграші. "Синьо-жовті" перейшли на швидкий баскетбол. Це принесло результат – вдалося скоротити відставання до трьох балів.

І все ж вирішальні секунди поєдинку краще відіграли суперники, які перемогли 94:86 і вийшли до чвертьфіналу. Україна завершила виступ на Євробаскеті-2022.

Чоловіча збірна України вдев'яте грала у фінальній частині чемпіонатів Європи з баскетболу. Найвищим досягненням є шосте місце 2013 року.

Польща в чвертьфіналі Євробаскету-2022 зіграє зі Словенією.

Зараз ви читаєте новину «Україна покидає Євробаскет-2022, програвши в 1/8 фіналу Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути