четвер, 08 вересня 2022 17:03

Україна поступилася Хорватії на Євробаскеті, проте стала другою в групі

Україна поступилася Хорватії на Євробаскеті, проте стала другою в групі
Збірна України поступилася Хорватії в останьому матчі групового етапу Євробаскету-2022. Фото: Фото: fiba.basketball

Останнім суперником національної збірної України в груповому етапі чемпіонату Європи 2022 року з баскетболу була команда Хорватії. Обидва колективи достроково забезпечили собі місце в плейоф, а тепер сперечалися за друге й третє місця.

"Синьо-жовтих" у поєдинку з "картатими" влаштовувала навіть поразка з різницею в сім очок і менше. У такому випадку, якщо Італія ввечері переможе Велику Британію (а в цьому мало хто сумнівається), три команди матимуть по три перемоги. І рахуватимуть особисті зустрічі.

Денис Лукашов вивів нашу команду вперед, на що хорвати відповіли двома триочковими. Відірватися суперникам не вдалося. Богдан Близнюк з периметра зрівняв рахунок, а Святослав Михайлюк в одній з наступних атак повернув нам лідерство. Данк Володимира Геруна змусив Хорватію брати таймаут – 14:11.

Після паузи команди почергово набирали очки. І все ж хорвати зуміли зрівняти цифри на табло, а українці невдалим кидком завершили останню атаку в першій чверті – 21:21.

Після пропущених п'яти балів на старті другої 10-хвилинки Айнарс Багатскіс узяв таймаут. Не допомогло. Хорватія організувала ривок 9:0. "Синьо-жовті" зусиллями В'ячеслава Боброва з-за дуги набрали перші очки в чверті лише наприкінці третьої хвилини.

Далі справи пішли краще. Олексій Лень закинув здалеку, а згодом "картатих" покарали технічним фолом за відвертий зрив атаки. І знову стався провал. Замість того, щоб скористатися володінням м'ячем і скоротити відставання до мінімуму, Україна пропустила три триочкові поспіль – 29:41.

Завдяки точним кидкам Близнюка, Леня та Лукашова з периметра, а також двох штрафних Геруна "синьо-жовті" скоротили різницю. Хоча Хорватія пішла на велику перерву, маючи кілька очок переваги, – 45:42. Володимир Герун за перші 20 хв. набрав 12 балів і став найрезультативнішим у складі нашої команди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна зазнала першої невдачі на Євробаскеті, програвши Греції

Три успішні атаки на старті третьої чверті дозволили Україні знову вийти вперед, проте суперники відповіли триочковим. Лукашов ще й прикро втратив м'яч під час розіграшу, чим скористався візаві. Поспішні рішення попереду призвели до рахунку 53:61. Якби не вдалі дії Геруна, то могло бути й гірше.

Багатскіс покликав гравців на кілька підказок. І "синьо-жовті" за одну хвилину перевернули все з ніг на голову. Спочатку Іссуф Санон реалізував два з фолом, а потім Святослав Михайлюк три з фолом. Після чого В'ячеслав Бобров з-за дуги зробив рахунок 67:65. "Картаті" зуміли набрати два очки до сирени, тому перед останньою 10-хвилинкою була нічия.

Швидкий ривок українців 6:2 змусив Хорватію брати таймаут. Тепер уже суперники почали поспішати. Санон двічі поцілив з периметра. Здалося, що тепер перемога нікуди не подінеться. Однак знову пішли дальні кидки в хорватських баскетболістів. Закинувши чотири поспіль, уже вони повернули лідерство – 79:84.

Ситуація була майже критичною. Допомогли судді, які дали технічний фол "картатим". Богдан Близнюк набрав чотири очки поспіль. Про перемогу вже не йшлося, потрібно було не програти понад сім балів.

За рахунку 83:88 Боян Боґданович заробив два з фолом, проте навмисне не влучив зі штрафної лінії. Хорвати закликали українців не йти в атаку на останніх секундах. Близнюк усе ж закинув після проходу. При цьому суперники не особливо його опікали, а свій розіграш взагалі вирішили не проводити. Такі дії викликали певне здивування. Україна програла 85:90.

Хорватія, очевидно, не мала нічого проти третього місця. Цим можна пояснити поведінку їхніх баскетболістів, які в 1/8 фіналу зіграють з Фінляндією.

Україна: Герун – 21 + 6 підбирань, Близнюк 16 + 8 підбирань, Михайлюк – 14 + 5 підбирань, Санон – 11, Бобров – 8, Лень – 6, Лукашов – 5, Пустовий – 4.

В 1/8 фіналу суперником збірної України буде команда Польщі, яка фінішувала третьою в групі D.

Матч відбудеться в неділю, 11 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Україна поступилася Хорватії на Євробаскеті, проте стала другою в групі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути