Ексклюзиви
неділя, 02 травня 2021 21:00

Шевченко витіснив з "Мілана" героя Євро-1996

11 червня в Римі стартує 16-й чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо про переможців попередніх першостей. Дев'ятий за ліком чемпіонат Європи виграла збірна ФРН, яка обіграла команду Чехії у матчі з "раптовою смертю".

Фінальний турнір вийшов нудним. У першій групі свою перевагу над Шотландією, Нідерландами і Швейцарією довели англійці. У матчі із Шотландією Пол Гаскойн забив неймовірний за красою м'яч. Він перекинув захисника лівою і невідпорно пробив із правої.

Услід за господарями фінішували голландці. Це була одна з найслабкіших збірних Нідерландів за всю історію. Спочатку голландці не змогли обіграти Шотландію - 0:0, а після перемоги над Швейцарією (2:0) розгромно поступилися господарям - 1:4. У чвертьфінал потрапили лише завдяки більшій кількості забитих м'ячів. Команду роздирали внутрішні конфлікти. Темношкірі не розмовляли із білими.

У другій групі інтригу намагалися створити болгари. На відміну від Румунії, яка програла всі матчі, команда Стоїчкова зіграла внічию із Іспанією. Але в останньому матчі Болгарія була бита Францією - 1:3 і вибула із турніру. Так французи помстилися болгарам за те, що ті не пустили їх на Кубок світу-1994. "Золоте покоління" болгарської збірної відійшло в історію.
Фаворитами третьої групи вважалися Німеччина й Італія. Німці легко підтвердили свій статус перемогами над Чехією - 2:0 і Росією - 3:0. Італійці теж розібралися з Росією - 2:1, але недооцінили чехів. На матч із ними тренери не випустили провідних гравців – Дель П'єро, Казірагі, Дзолу. Хотіли поберегти лідерів до матчу із Німеччиною. Чехи сповна скористалися нагодою - 2:1.

Ледь не сталося сенсації в останньому турі. Німці й італійці зіграли внічию - 0:0. Чехи після першого тайму проти Росії вели - 2:0. Потім чотири рази поспіль влучили в штангу. Росія несподівано "відновилася" в другому таймі, забивши три м'ячі. Урятувалися підопічні тренера Душана Угрина за дві хвилини до кінця матчу - 3:3. Завдяки перемозі над Італією далі пішла Чехія.

Четверта група була найслабшою. Португалія і Хорватія легко довели свою перевагу над Данією і Туреччиною.

Чвертьфінали були геть нудними. Після нульових нічиїх Англія виграла по пенальті в Іспанії, а Франція – в Нідерландів. Інтригу внесли німці й хорвати. Віцечемпіони Європи відкрили рахунок, але Давор Шукер урівняв шанси. Однак німці скористалися вилученням захисника Штімаца. Матіас Заммер провів переможний гол – 2:1.

  Клінсманн забив Хорватії. Фото: Reuters
Клінсманн забив Хорватії. Фото: Reuters

У першому таймі останнього чвертьфіналу Португалія просто зім'яла Чехію. Однак дива у воротах творив воротар Петер Коуба. У другій половині гри Карел Поборський обвів кількох захисників і перекинув м'яч через Вітора Байю - 1:0. Вилучення Латала не допомогло Португалії.

Найнудніший півфінал зіграли Чехія і Франція. Однак чехів ще можна зрозуміти. Півкоманди отримало дискваліфікацію і пропускало гру. Французи нічого не могли зробити, а по пенальті поступилися.

Німці згадали, що так уже програвали Данії на минулому Євро

Інший півфінал був цікавіший. Ширер забив Німеччині вже на 5-й хвилині. Кунтц зрівняв на 20-ій. Гра йшла на зустрічних курсах, але голів не було. Дарен Андертон влучив у штангу воріт Кепке. У серії пенальті Андреас парирував удар Саутгейта. Німеччина вийшла у фінал.

Фінальну гру обидві збірні почали обережно. Лише в другому таймі Заммер збив Поборського, й Бергер реалізував пенальті. Німці згадали, що так уже програвали Данії на минулому Євро. Переломною стала поява на полі Олівера Біргоффа. За п'ять хвилин після появи на полі той зрівняв рахунок. Чехи могли забити ще, але Кепке упорався із ударом Шміцера. Натомість у додатковий час Біргофф ударив абияк. Неузгодженість голкіпера і захисника дорого коштувала Чехії. М'яч зрадницьки закотився у сітку - 2:1. "Золотий" гол завершив гру і Євро в цілому. Німеччина стала триразовим чемпіоном Європи.

Розповідаємо про долю переможців.

Голкіпер Андреас Кепке став основним лише перед Євро, витіснивши з основи Бодо Ілгнера.
Відіграв у збірній ще й невдалий для Німеччини Кубок світу-1998. Після Євро перейшов у "Марсель", а звідти повернуся до "Нюрнберга". У 2004 році став тренером воротарів збірної, замінивши Зеппа Маєра. Написав знамениту записку Йенсу Леманну, завдяки чому Німеччина виграла чвертьфінал в Аргентини на Кубку світу-2006. Продовжив контракт до Євро-2021.

Володар "Золотого м'яча-1996" Маттіас Заммер ще два роки пограв у футбол і завершив кар'єру в 1998-ому. Він досить пристойно тренував "Боруссію" з Дортмунда, з якою став чемпіоном та "Шальке", яке підняв із підвалу на 5 місце. З 2006 по 2012 був спортивним директором Німецької футбольної спілки, ще шість років був на аналогічній посаді в "Баварії". Звідти повернувся консультантом до "Боруссії".

Захисник Томас Хельмер грав за "Баварію" аж до зловісного фіналу Ліги чемпіонів-1999. Згодом перебрався до англійського "Сандерленда", однак зіграв за новий клуб усього два матчі. Після завершення кар'єри став спортивним журналістом й на цій ниві трудиться й досі. Є ведучим трьох футбольних передач.

Захисник Дітер Айльтс як почав у 1985 році грати за "Вердер", так і закінчив аж у 2002 році. Після Євро за збірну ще пограв один рік, однак на Кубок світу-1998 не поїхав. Пробував тренувати "Ганзу", але невдало. Тренерську кар'єру закінчив у 2008 році.

Захисник Маркус Баббель грав у Німеччині за "Баварію" й "Гамбург". У 2000 році поїхав до Англії, де три роки виступав за "Ліверпуль" та рік – за "Блекберн". Тренував молодіжні збірні Німеччини, був помічником Льова у національній збірній, тренував "Штутгарт", "Герту", "Гоффенгайм". Останніми роками трудився в Австралії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній гол Євро-1992 забив футболіст, у якого помирала донька

Півзахисник Крістіан Ціге був дуже затребуваним виконавцем: сім років відіграв у "Баварії", два – у "Мілані". Наступні 5 сезонів на батьківщині футболу в Англії. Тут він виступав за "Мідлсбро", "Ліверпуль" і "Тоттенгем". За збірну грав на Кубку світу-2002, де став віцечемпіоном. Востаннє вийшов на поле в білій футболці Німеччини в 2004 році. Тренував молодіжні команди Німеччини й навіть працював в екзотичному Таїланді.

Півзахисник Томас Хеслер після чотирьох сезонів у "Карлсруе" перебрався до "Боруссії" Дортмунд, а звідти – в "Мюнхен-1860", де виступав до 2003 року. Завершив активні виступи наступного року в австрійському "Зальцбурзі". За збірну зіграв 101 матч. Після цього пробував тренувати молодіжні команди, але без особливого успіху. Допомагав Фогтсу тренувати Нігерію.

Півзахисник Томас Штрунц грав за "Баварію" до 2001 року, а за збірну Німеччини – до 1999-го. Тренував "Рот-Вайс" у 2009 році й потім навіть не намагався. Працює футбольним аналітиком.

Філіпп Лам згадував, що Клінсманн виявився слабким тактиком, тренуючи лише фізичну силу

Півзахисник Мехмет Шолль виступав за "Баварію" аж до 2007 року. Останній матч за збірну зіграв у "срібному" 2002-ому. Десяток років працював футбольним коментатором.

Форвард Юрген Клінсманн ще рік після Євро пограв у "Баварії", звідки повернувся до "Тоттенгем Готспур". По два роки тренував національну збірну Німеччини й "Баварію". Ще 5 років – збірну США. Згодом ще рік потренував берлінську "Герту". Гравець "Баварії" Філіпп Лам згадував, що Клінсманн виявився слабким тактиком, тренуючи лише фізичну силу.

Важко повірити, але герой фіналу Євро-1996 Олівер Біргофф ще два роки після перемоги грав за італійський "Удінезе" й лише в 1998 перейшов у "Мілан". Але було вже пізно. Через рік в "Мілані" засяяла зірка Андрія Шевченка. Вже в 2001 Біргофф перебрався до "Монако", а звідти до "К'єво". За збірну грав до 2002 року, забив 37 м'ячів. У 2004 для Олівера створили посади спортивного менеджера збірної, де він трудиться й досі.

Збірна Німеччини ще раз у своїй історії грала в фіналі Євро. У 2008 році німці протистояли Іспанії й поступилися – 0:1 після голу Фернандо Торреса. У 2012 і 2016 році німців зупиняли в півфіналі.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко витіснив з "Мілана" героя Євро-1996». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути