субота, 24 квітня 2021 21:00

Останній гол Євро-1992 забив футболіст, у якого помирала донька

11 червня в Римі стартує 16-й чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо про переможців попередніх першостей. Дев'ятий за ліком чемпіонат Європи виграла збірна Данії, яка взагалі не пробилася на першість. Але футбольна доля компенсувала Данії відносну невдачу на Євро-84.

Відбір на Євро-1992 закінчився ще восени 1991-ого, але весною остаточний список учасників визначено не було. У грудні 1991-го розвалився Радянський Союз. Припинила існування союзна федерація футболу. За правилами УЄФА замість СРСР мала виступати збірна Італії, яка фінішувала в групі на другому місці. Однак тодішній президент союзної федерації В'ячеслав Колосков провернув аферу. За кілька тижнів до початку чемпіонату він створив таку собі асоціацію футболу СНД. Туди не ввійшли країни Прибалтики, Грузія й Україна. Тим не менше, українська федерація дала згоду на участь українських гравців під прапором збірної СНД. А дарма. Адже не без участі Колоскова ФІФА визнала Росію правонаступницею Союзу РСР. Відтак всі українські гравці постали перед нелегким вибором: або грати за Росію, або не грати ніде, бо збірну України не допустили до відбору на Мундіаль-1994. В УЄФА заплющили очі на викрутаси Колоскова. Італія залишилася біля екранів телевізора, а незрозуміла збірна СНД, команда без прапора й гімну – поїхала на Євро.

З Югославією історія повелася ще жорстокіше. Спочатку зі спільної федерації вийшли Словенія і Хорватія. Вони ж вирішили не делегувати своїх гравців на Євро. Жоден хорват не став лити сліз, мовляв, вік футболіста короткий, проходять найкращі роки, тому треба змінити громадянство і виступати за Югославію. Всі залишилися вірними своїй країні.
Між тим збірна Югославії заздалегідь прибула до Швеції. Коли ж ООН оголосила про загальні санкції проти цієї країни за розпалювання балканської війни, УЄФА змушена була замінити Югославію на Данію, що була в групі другою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чемпіон Європи-1988 все життя працює листоношею

Тренер данців Ріхард Меллер-Нільсен саме фарбував паркан, коли почув приємну звістку. В авральному порядку він забрав виконавців з пляжів і спробував не вдарити обличчям у багно. Відмовився приїхати лише найзірковіший данський футболіст – Міхаель Лаудруп із "Барселони". Він посварився з тренером через образливі репліки, які дозволяв собі Нільсен. Той справді був гострим на язик. Молодший брат Лаудрупа – Бріан забув про бойкот і повернувся. А Міхаель виявився упертим, про що, мабуть, неабияк жалкував.

Данці почали чемпіонат із нульової нічиєї проти Англії. Більшу частину гри вони змушені були відбиватися. Таку ж нічию, але з рахунком 1:1 розписали французи і господарі Євро – шведи. У другому турі данці взагалі поступилися шведам - 0:1. Нільсен так прокоментував поразку:

– Ми все робили правильно, але програли. Тобто лікування було непогане, але пацієнт помер.

Данії було від чого сумувати. Дві гри, 1 очко і нуль забитих м'ячів.

У паралельному матчі Англія і Франція розписали нудну нульову нічию. Перша сенсація сталася в третьому турі. Швеція перемогла Англію - 2:1. І вже зовсім несподівано Данія розібралася із Францією. Це була перша гра, коли данці віднайшли свій чемпіонський стиль. Вони навчилися забивати в перші хвилини гри. Ларсен забив Франції на 8 хвилині. Папен зрівняв рахунок і "триколірні" стали грати на утримання. Однак Ельструп на 78 хвилині забив переможний м'яч. Фаворити – Англія і Франція ганебно вилетіли. Швеція вийшла у півфінал із першого місця, а Данія – з другого.

Федерація дала згоду на участь українських гравців під прапором збірної СНД

У другій групі збірна СНД намагалася не грати у футбол, а відбиватися від суперника. Спочатку їй це вдавалося. Нічия проти Німеччини - 1:1 і проти Голландії - 0:0. Згодом Голландія і Німеччина по черзі обіграють Шотландію. У заключному турі СНД грала проти невмотивованої Шотландії й замість легкої перемоги програла - 0:3. Злі язики стверджували, що шотландці взагалі вийшли на цю гру п'яними. Так ганебно закінчила своє існування одна з колись найсильніших збірних континенту.

В останньому матчі групи Голландія перемогла чемпіонів світу ФРН - 3:1 і вийшла у півфіналі на Данію.

У першому півфіналі Швеція програла ФРН - 2:3. Боротьби не вийшло. Ще за хвилину до закінчення господарі поступалися - 1:3.

Зате неабияка боротьба була в другому півфіналі. Данія внаслідок стартового штурму вийшла вперед зусиллями Ларсена на 5 хвилині - 1:0. Бергкамп зрівняв рахунок на 23 хвилині. Ларсен забив удруге на 33-ій. Данія була попереду до 86-ї хвилини, коли Гулліт відновив рівновагу. Додатковий час переможця не виявив. У серії пенальті промахнувся герой минулого Євро Марко ван Бастен. Несподівана Данія вийшла у фінал.

– Після гри я пішов до магазину й купив штани на розмір менші, – підсумував поєдинок тренер переможців Меллер-Нільсен.

У фіналі перевага Німеччини було вражаючою. Але данцям знову пощастило: вони рано відкрили рахунок, а потім воротар Шмейхель творив дива.

– Я досі не розумію, як ми перемогли, – розповідав Лаудруп. – Опорник Йенсен, який жодного разу не забивав за збірну, раптом вистрілив в дев'ятку. Згодом Шмейхель виручав раз по раз, хоча німці атакували всією командою і створювали моменти. А потім ми забили другий гол".

Другий гол забив Кім Вільфорт. Він знав, що по телевізору за нього персонально уболіває смертельно хвора лейкемією 7-річна донька Лін. Можливо, це був найбільш зворушливий гол в історії чемпіонатів Європи. Партнери, що кинулися вітати Кіма, побачили в його очах сльози. Саме Лін вмовила батька поїхати на фінал. І своєю грою він зробив усе, щоби донька хоч трохи пораділа в останні дні. Лін відійде у кращий світ через місяць після того, як її батько заб'є останній гол Євро-1992.

Воротар тієї команди Петер Шмейхель із 1991 по 1999 рік захищатиме кольори "Манчестер Юнайтед". Другою вершиною його кар'єри стане виграш Ліги чемпіонів у 1999 році в героїчному фіналі проти "Баварії". Згодом Петер на рік поїде до португальського "Спортинга", з яким виграє титул чемпіона. Гратиме в Англії за "Астон Віллу" й "Манчестер Сіті" до 39 років. А за збірну – до 40. Зараз 58-річний екс-воротар є телевізійним ведучим. Його син 34-річний Каспер – діючий голкіпер збірної Данії і англійського "Лестера".

Захисник Ларс Ольсен після Євро гратиме за бельгійський "Серен" і швейцарський "Базель". Останній матч за збірну зіграє в 1996 році. Вісім років тренуватиме збірну Фарерських островів а згодом данський "Есб'єрг".

Центральний захисник польського походження Торбен Пехнік відразу після Євро перейде до "Ліверпуля", але згає там два роки. Повернеться до "Орхуса", де й завершить кар'єру в 1999 році. Зараз суміщає роботу агента з нерухомості й масажиста. Грає за ветеранську збірну Данії.

Кент Нільсен до Євро грав за "Астон Віллу". Потім ще два роки за "Орхус". Виступи за збірну припинив відразу після Євро. З 2000 року й по сьогодні тренує данські клуби.

Захисник Кім Крістофте забив вирішальний пенальті в ворота Нідерландів у півфіналі. Після Євро ще два роки пограв у німецькому "Кельні". Після завершення кар'єри захопився покером і став чемпіоном світу в 2006 році.

Півзахисник Йон Сівебак устиг пограти за "Манчестер Юнайтед", "Сент-Етьєн" і "Монако". Після Євро грав за італійську "Пескару". Завершував кар'єру на батьківщині – грав за "Вайле" й "Орхус". В 1997 році став футбольним агентом.

Півзахисник Йон Єнсен відкрив рахунок у фінальному матчі. Після тріумфального літа 1992 став гравцем лондонського "Арсеналу", кольори якого захищав чотири роки. Згодом ще три роки грав за "Брондбю". Був помічником тренера в багатьох клубах, найвідоміші з яких – "Хетафе" та "Блекберн".

Це був найбільш зворушливий гол в історії чемпіонатів Європи

Півзахисник Кім Вільфорт ледь не став рекордсменом "Брондбю" за кількістю зіграних матчів. За цей клуб він виступав з 1986 по 1998 роки. В своєму останньому матчі забив переможний м'яч "Оденсе". З 36 років працює в системі молодіжних команд "Брондбю". Домашній стадіон клуба уболівальники досі називають "Вільфорт-парк".

Після фіналу Євро півзахисник Хенрік Ларсон перейшов до "Астон Вілли", але не зіграв за клуб жодного матчу. Повернувся на батьківщину. Останній матч за збірну зіграв у 1996 році. Тренував збірну Фарерів та кілька данських клубів.

Після Євро Бріан Лаудруп виграв із "Міланом" Лігу чемпіонів-1994, хоча зіграв за клуб лише 9 матчів. Звідти перебрався до "Рейнджерс", де провів найкращі 4 роки. Після цього пробувався в "Челсі", але провалився. Натомість свій останній рік чудово відіграв за "Аякс", забивши 13 м'ячів. Міг би грати ще, але замучили травми. В 1995 тріумфував на кубку короля Фахда, попереднику Кубка Конфедерацій, який Данія тріумфально виграла. На Кубку світу-98 довів свою команду до чвертьфіналу, де поступився Бразилії – 2:3. На рахунку Лаудрупа в тому матчі – гол плюс пас.
Працював коментатором, експертом на ТБ, очолює академію для важких підлітків.

  Кім Вільфорт щойно забив другий гол у ворота Німеччини. Після удару він заплакав. Фото: Scanpix
Кім Вільфорт щойно забив другий гол у ворота Німеччини. Після удару він заплакав. Фото: Scanpix

Форвард Флеммінг Поульсен ще три роки грав за "Боруссію" з Дортмунда поки в 1995 році не отримав важку травму. Завершив кар'єру в 29 років. Згодом пробував повернутися, але зробив це лише на любительському рівні. Працював помічником тренера в кількох датських клубах.

Заслуги тренера Ріхарда Меллера-Нільсона були оцінені по всій планеті. У тому ж 1992-му Ріхард був визнаний найкращим тренером Європи за версією Асоціації європейських спортивних журналістів і найкращим тренером світу за версією World Soccer. А справжнє визнання співвітчизників прийшло до Ріхарда вже після смерті. Він помер в 2014-му у віці 76 років через тривалу хворобу. Через рік в датських кінотеатрах прогримів фільм "Літо-1992", де докладно розповіли про всі приниження і глузування, які пережив Меллер-Нільсен, але, не дивлячись на них, все одно залишився відданий ідеям і команді. Тільки тоді масова свідомість перевернулася.

Це було найвище досягнення за всю історію данского футболу. Раніше збірна Данії виходила до півфіналу Євро-84 у Франції. Тоді перемогли господарі.

Зараз ви читаєте новину «Останній гол Євро-1992 забив футболіст, у якого помирала донька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути