середа, 22 листопада 2017 12:07

"Шахтар" втратив обличчя

"Шахтар" втратив обличчя
Рінат Ахметов - власник "Шахтаря"

Валерій Васильович Лобановський у книзі "Безкінечний матч" згадував історію у період роботи зі збірною СРСР. Перед фінальною частиною Євро-1988 "доброзичливці" запитували: "За чиїми квитками приїхала команда на турнір?"


"Шахтар" не просто може вийти у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. У нього на це більші шанси, ніж у "Наполі". Не тільки тому, що "Манчестер Сіті" привезе другий склад до Харкова: другий після Мессі, наприклад, пропускатиме гру через дискваліфікацію. Якби "МС" був мотивований стовідсотково на гру останнього туру, про шанси "Шахтаря" говорили б тільки пошепки і тільки ті, у кого уболівальницьке єство затьмарює розум. Проте навіть другий склад "МС" може перемогти у Харкові. Але "Феєноорд" поступово оклигує і цілком може не програти удома "Наполі".

Але це великого значення не має. Учорашня поразка "Шахтаря" у разі виходу команди до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів дозволить запитати: "За чиїми квитками команда гратиме на цій стадії турніру?".

"Шахтар" учора програв свій євросезон. Принаймні осінній. Поразка – значною мірою репутаційна. Бо важко вигадати кращі умови, ніж ті, які мав учора донецький клуб перед грою на "Сан Паоло". Навіть скарги на відсутність Даріо Срни можна парирувати: якби у "Наполі" був Гулям, то 35-річному хорвату довелося б сидіти в обороні, а це не найсильніша його сторона.

Хитрун Саррі не став влаштовувати бліцкриг на початку - звичний сценарій для домашній матчів "Наполі". У нього просто не було для цього ресурсів

Гості на рівних зіграли перший тайм. Але точно мали в ньому зробити більше – швидкі контрвипади, розриви на флангах, де грає "пенсіонер" Маджо та перевчений на гру зліва Гулям. Де в центрі поля – не майстер ведення позиційних атак Жоржиньйо, а молодий Діавара, який тільки вписується в гру "Наполі".

Хитрун Саррі не став влаштовувати бліцкриг на початку - звичний сценарій для домашніх матчів "Наполі". У нього просто не було для цього ресурсів. Ще й Інсіньє мав проблеми з коліном. Але господарі змогли додати на початку другого тайму – у русі, на флангах, а це квінтесенція ігрової моделі "Наполі". Примітно, що з тим же складом. "Шахтар" виклик прийняв, але уже було помітно, що гра починає кренитися у бік "Наполі". Інсіньє забив звичний для себе м'яч: назвати його генієм можна тільки для того, щоб приховати провал своїх футболістів, звична річ для Фонсеки. Те, що Бутко програв Інсіньє один в один – півбіди, Лоренцо так з будь-ким може вчинити. Але для цього існує підстраховка. Чи спрацювала вона – можна судити з реакції П'ятова на пропущений м'яч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наставник "Наполі" розповів, як вдалося перемогти "Шахтар"

Саррі майже миттєво випустив Аллана. Той і гру команди розуміє краще, і був потрібен для того, щоб ущільнити її в центрі поля – це найкраща "собака" Саррі.

Фонсека натомість потрапив у складне становище. За підсумком двох матчів рахунок 0:1 не влаштовував. Звідси – заміна Степаненка на Алана Патрика. Треба був гол, але існував ризик пропустити ще і втратити обличчя.

"Шахтар" його втратив. Трапиться 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – це будуть вкрадені квитки.


Заключний матч групового турніру Ліги чемпіонів "Шахтар" зіграє у Харкові проти англійського "Манчестер Сіті". Поєдинок транслюватиме телеканал "Україна". Для здобуття другого місця і виходу до 1/8 фіналу ЛЧ донецькому клубу достатньо нічиєї. Якщо "Наполі" не переможе у Нідерландах місцевий "Феєноорд" - результат гри у Харкові не матиме жодного значення.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" втратив обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути