середа, 23 квітня 2008 12:50

Роберто Баджо назвав Арріго Саккі психом

Роберто Баджо назвав Арріго Саккі психом

Про Роберто Баджо знають багато поколінь футбольних уболівальників, проте зараз про нього можна почути не так вже і часто. Тим цінніші усі інтерв"ю, взяті у нього. Одне з таких опублікувала Gazzetta dello Sport.

Як Ви стали таким сильним уболівальником "Боки"?

Цікава історія. Одного разу в неділю, коли йшов дощ, я дивився матч вдома по телевізору разом з другом. Рахунок був 4-0, і грали на Бомбонері. У певний момент камера показує уболівальників на трибунах: вони співають, танцюють, розмахують прапорами. Заразлива радість. "Легко так радіти, коли виграєш", - кажу я другу. А він мені: "Роберто, вони ж програють". Мене як блискавкою вдарило. З тих пір "Бока" стала моєю командою. Цей стадіон дає неймовірні емоції.

-Як можна врятувати Марадону?

Багато раз за моєю спиною обговорювали життя Дієго. Звичайно, треба достукатися до його серця, але це нелегко. Він повинен прогнати від себе тих людей, які його не люблять і бажають зла. Він не повинен викидати себе на звалище. На це боляче дивитися.

- Сьогодні у футболі менше поезії?

Все швидше, складніше. У 90-х складніше, ніж у 80-х. Сьогодні складніше, ніж у 90-х. Це еволюція. За нею треба слідувати. І як при цьому можна принижувати хлопчика, який робить передачу п"яткою? Ми з"їхали з глузду? У Південній Америці люди ближче до коріння футболу.

- У Вас є проект, з яким Ви збираєтеся повернутися в світ футболу. Назвемо його мрією. Не могли б розповісти докладніше?

Я хотів би займатися з молоддю, спостерігати за нею. Захищати від багатьох небезпек, про які я знаю. Бути для неї щитом. Адже неправильне слово може зруйнувати кар"єру, а правильне - може стати її початком. Я прагну шукати і створювати цінності. В даному випадку мені необхідна людина, яка повірить у мене.

- Моратті?

Він така людина. Ми з ним вже говорили на цю тему. Коли він буде упевнений, я готовий.

- З приводу цінностей. Як Ви переживали скандал Моджополі? Ви ж грали в "Юве" якраз тоді, коли те керівництво, яке було потім визнано винним у підкупі суддів, стало біля керма клубу.

Потрібно видавати роман, щоб описати мої переживання у той час. Важко. Може, одного разу я так і зроблю. Коли були оприлюднені ті факти, я був у шоці, як і всі інші. Звичайно, іноді у мене виникали якісь підозри. Але тоді я ставив себе на місце футболіста. Якби я сказав: "Хлопці, той арбітр свиснув тоді-то і тоді-то, положення поза грою було надуманим". Знаете, що трапилося б? Та газети і телебачення розірвали б мене на частини. Вони б сказали, що Баджо в своєму репертуарі, що він з"їхав з глузду. Він же завжди свариться з тренером.

У Вашій кар"єрі у Вас були дуже напружені відносини з багатьма тренерами: від Ліппі до Улівері, від Капелло до Саккі. Чому?

Я сам у себе частенько це запитував. І завжди приходив до одного висновку: мене дуже любили уболівальники. Деякі вважали, що це неправильно. Багато хто з них хотів би бути сам на першому плані, основними дійовими особами.

- Але Ви напевно теж могли помилятися в чомусь?

Ну звичайно, помилявся. Можливо, мені потрібно було декому врізати. Моя проблема в тому, що я завжди з повагою ставився до інших. Аж занадто.

- Але Ви пам"ятаєте момент під час ЧС-1994 у США, коли Італія залишилася удесятьох проти Норвегії, і Саккі Вас замінив? У Вас вирвалося в прямий ефір: "Та він просто псих." і при цьому Ви крутили пальцем біля скроні?

Такі речі говоряться і робляться у стані збудження, коли ти просто кипиш від напруги. Ми повинні були вигравати, я хотів бути на полі. Реакція була результатом цього. Цей епізод нікому не заподіяв шкоду.

- Ви дарували чарівні моменти уболівальникам. Коли Ви входили в штрафну, вона належала тільки Вам. Ви сповільнювалися, сповільнювалися... Потім фінти...

Це були мої великі моменти. Я ставав холоднокровним. Мені подобалося шукати труднощі. Чим я ризикував? Максимум – втратою м"яча. У чужому штрафному це не страшно. Але якщо в той момент захисник помилявся або попадався на фінти, я робив вирішальний удар. Я з дитинства так ставився до футболу. Для мене гол повинен був супроводжуватися чимось важливим. Красою виконання, чимось оригінальним. Інакше я не отримував від нього задоволення.

- Який сучасний футболіст викликає у Вас захоплення?

Мессі, наприклад. Я в якійсь мірі впізнаю у ньому себе. Коли м"яч у нього, завжди виникає відчуття, що буде щось цікаве. Роналдіньо, звичайно. Кака, Кріштіану Роналду, Ібра, Тотті. Всі великі, але мені не подобається складати рейтинги. Мені здається, що цим я показую свою неповагу до них.

- Кого з тих, з ким Ви зустрічалися на футбольному полі, Ви не можете забути?

Марадону і Ван Бастена.

- Як для Вас проходили дні під час ЧС в Німеччині, який ми виграли?

Я був у Форментері. Я уболівав, як і всі. Переживав за гравців. Але я вірив у перемогу. Я її передбачав. Тільки у складі Бразилії гравці були кращі.

- Командою керував Ліппі, якого навряд чи можна назвати Вашим другом.

Життя – дивна штука. Він взагалі не повинен був там бути. Мені здається, він залишив свою посаду. І тут бац. Чемпіон світу. Так, іноді життя складно зрозуміти.

- Вам подобається збірна Донадоні? Назвіть нам хоч би одне ім"я.

Звичайно, подобається. Вона розвивається в правильному напрямі. Ім"я? Пірло. Все починається з нього і закінчується ним. Мене інтригують Квальярелла і Ді Натале, вся атака "Удінезе".

- Створюється враження, що Дель П"єро - Ваш близнюк. Позиція на полі, статура, ви обидва родом з Венето, "Юве", любов тіфозі, травми, тип гри. Ви не ревнуєте? Не відчуваєте, що Вас позбавляють чогось?

Абсолютно ні. У мене завжди були хороші стосунки з Але. Йому пощастило, що він прийшов до "Ювентуса" зовсім молодим. На відміну від мене, уболівальники відразу ж прийняли його добре. У збірній нас хотіли настроювати один проти одного. Між нами ніколи не виникало розбіжностей.

- "Юве" і "Фіорентіна" - найбільш важливі клуби у Вашому житті, активно працюють, щоб зайняти високі місця в чемпіонаті.

Хороша спроба. Я стежу за ними з цікавістю. Раньєрі працює добре. Пранделлі, з яким я не знайомий особисто, теж. Але я захотів з ним поговорити, коли він втратив дружину.

- Ви повернулися після останньої травми через 77 днів після операції на хрестоподібних зв"язках коліна. Це здавалося всім неймовірним.

Я пам"ятаю, як мені було складно. Я працював у спортзалі до 10 годин на день. Я пам"ятаю біль, який мені доводилося терпіти. Навколо мене було багато колег, набагато молодших, які були на реабілітації після аналогічних травм. Але за годину тренувань і після першого нападу болю вони переставали працювати.

- Жоден гравець такого рівня не переніс стільки важких травм, скільки Ви. Якщо не рахувати Роналдо. Він справиться?

У моїх колінах було зламане або порване все, крім сухожиль. Я не розбираюся в його травмі. Проблема в його голові.

- Наскільки Ви шкодуєте про те, що не продовжили грати і що не відчуваєте більше адреналіну від гри на полі?

Сильно шкодую, звичайно. Бажання продовжувати було. Але я більше не міг працювати стільки, скільки інші. Дуже багато проблем зі здоров"ям. Мені було сумно. Іноді після тренування я повертався додому в Брешию, година їзди на машині, не більше. Коли я виходив з автомобіля, моя нога залишалася зігнутою під кутом 90 градусів, у тому ж положенні, в якому я вів. І щоб прийти в себе, мені потрібно було робити вправи на розтяжку. Емоції? Вони фази життя. Така реальність. Одного разу я грав зі своїм молодшим синочком, Леонардо, якому три роки. Я лоскотав його, щоб він розсміявся. Так от: емоції, які виникають, коли ти бачиш, як росте твій син, не можна порівняти ні з чим.

Зараз ви читаєте новину «Роберто Баджо назвав Арріго Саккі психом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути