Ексклюзиви
понеділок, 31 грудня 2012 10:00

Рекорди Мессі і Фелпса, тріумф Іспанії: ТОП-12 подій у світовому спорті

Рекорди Мессі і Фелпса, тріумф Іспанії: ТОП-12 подій у світовому спорті
"Челсі" вперше у своїй історії виграв Лігу чемпіонів ФОТО: vk.com

2012-й рік вийшов дуже спортивним. До щорічних турнірів і змагань додалися два дракони — футбольне Євро в Україні та Польщі та літні Олімпійські Ігри в Лондоні. Gazeta.ua склала рейтинг найважливіших подій у світовому спорті.

Іспанія тріумфувала у Києві

У фіналі українського-польського чемпіонату Європи з футболу, який пройшов на "Олімпійському" стадіоні у Києві, перемогу з рахунком 4:0 здобула збірна Іспанії. Це найбільша різниця в історії фінальних матчів Євро. Бронзовими призерами турніру стали збірні Португалії та Німеччини. Звання кращого бомбардира Євро з трьома м'ячами отримав Торрес, а його товариш по збірній Іньєста був визнаний найкращим гравцем першості. Господарі Євро збірні України та Польщі не вийшли зі своїх груп.

США підкорили Олімпійський Лондон

Олімпіада-2012 розпочалася і завершилася фантастичними шоу, в яких брала участь навіть сама королева Єлизавета ІІ і її собачка. Всього на Олімпійських Іграх в Лондоні спортсмени 205 делегацій розіграли 302 комплекти нагород у 39 спортивних дисциплінах.

Перше місце в загальнокомандному заліку посіла збірна США, в активі якої 104 медалі: 46 золотих, 29 срібних і 29 бронзових. Друге місце зайняла команда Китаю з 87 нагородами (38, 27, 22). На третьому місці фінішували господарі Ігор британці з 65 медалями (29, 17, 19). Збірна України завоювала на турнірі 20 медалей, зайнявши 14-е місце в медальному заліку.

Американський плавець Майкл Фелпс став одним із символів Олімпіади. Спортсмен побив медальний рекорд радянської гімнастки Лариси Латиніної, який протримався 48 років.

"Челсі" здійснив мрію Абрамовича

Лондонський "Челсі" обіграв мюнхенську "Баварію" у фіналі Ліги чемпіонів і вперше в історії став переможцем першості. Основний час закінчився внічию: на 86-й хвилині за баварців забив Томас Мюллер, а за хвилину до кінця другого тайму відзначився Дідьє Дрогба. У доданий час команди голів не забили, а в серії пенальті "Челсі" вийшов вперед — 4:3. Після трьох ударів "Баварія" повела з рахунком 2:1, але потім пенальті не зуміли забити Івіца Оліч і Бастіан Швайнштайгер. Переможний гол "Челсі" забив Дрогба. Українець Анатолій Тимощук відіграв весь матч за "Баварію".

Фалькао вдруге поспіль виграв Лігу Європи

Мадридський "Атлетико" став переможцем Ліги Європи. Іспанський фінал проти "Атлетика" з Більбао закінчився з рахунком 3:0 на користь команди Дієго Сімеоне. Рахунок на сьомій хвилині зустрічі відкрив нападник "Атлетико" Радамель Фалькао, він же на 34-й хвилині забив другий м'яч у ворота "Атлетика". Автором третього голу став півзахисник Дієго. Додамо, що "матрасники" вдруге за три сезони стали переможцями Ліги Європи. А Фалькао, забивши 12 голів у поточному розіграші Ліги Європи, став кращим бомбардиром турніру вдруге поспіль. Роком раніше колумбієць завойовував це звання у складі "Порту".

Мессі перевершив рекорд Мюллера

Вічний рекорд легендарного німця Герда Мюллера не встояв перед фанстастичним Ліонелем Мессі. 10 грудня 2012 аргентинець забив вісімдесят шостий м'яч у календарному 2012 році. Мюллер у 1972 році провів 85 м'ячів у ворота суперників. Всього Мессі зміг відзначитися 91 раз.

Також у житті триразового володаря Золотого м'яча сталася ще одна радісна подія. Подруга футболіста подарувала Мессі синочка, якого назвали Тьяго. Хрещеним батьком хлопчика став зять Дієго Марадони Серхіо Агуеро.

Хет-трик Феттеля

Німецький гонщик Себастьян Феттель став наймолодшим триразовим чемпіоном світу в історії Формули-1. У фінальному Гран-прі Бразилії він фінішував шостим, але не дозволив обійти себе у загальному заліку іспанцеві Фернандо Алонсо. Третю позицію зайняв фін Кімі Райконнен. Вперше в історії Формули-1 перші сім Гран-прі сезону виграли сім різних пілотів. А найтитулованіший пілот королівських перегонів - 7-разовий чемпіон світу Міхаель Шумахер завершив кар'єру гонщика.

"Лос-Анджелес" вперше виграв Кубок Стенлі

Клуб НХЛ "Лос-Анджелес Кінгс" вперше став володарем Кубка Стенлі, вигравши з рахунком 6:1 у шостому матчі фінальної серії у "Нью-Джерсі Девілс". Воротар "Кінгс" Джонатан Куік отримав приз "Конн Смайт Трофі", ставши таким чином найціннішим гравцем Кубка Стенлі.

Леброн Джеймс і "Маямі Хіт" підкорили НБА

Клуб "Маямі Хіт" виграв чемпіонат Національної баскетбольної асоціації, здобувши перемогу над "Оклахомою" у п'ятому матчі фінальної серії плей-офф з рахунком 121:106. Серія до чотирьох перемог завершилася з рахунком 4:1 на користь "Маямі".

У вирішальній грі найрезультативнішим гравцем у складі "Маямі" став Леброн Джеймс, який набрав 26 очок і зробив 11 підбирань. Джеймс також був визнаний найціннішим гравцем фінальної серії. "Маямі Хіт" став чемпіоном НБА вдруге у своїй історії.

Магдалена Нойнер попрощалась з біатлоном

Цьогоріч чарівна німецька біатлоністка, 25-річна Магдалена Нойнер завершила спортивну кар'єру. Нещодавно дворазову олімпійську чемпіонку, єдину у світі дванадцятиразову чемпіонку світу з біатлону, триразову володарку Кубка світу (сезони 2007/08, 2009/10, 2011/12), володарку семи Малих Кубків світу визнали кращою спортсменкою Німеччини. Новий сезон у біатлоні стартував наприкінці листопада, але вболівальники досі не можуть звикнути до відсутності у протоколах її прізвища.

Новак і Серена — найкращі тенісисти

Перша ракетка світу серб Новак Джокович визнаний кращим тенісистом 2012 року за версією Міжнародної тенісної федерації (ITF). Кращою тенісисткою стала американка Серена Вільямс, яка закінчила рік на третьому рядку рейтингу Жіночої тенісної асоціації (WTA).

Цього року сербський тенісист переміг на підсумковому турнірі ATP в Лондоні. У фінальному матчі Джокович обіграв швейцарця Роджера Федерера. Серб розпочав сезон з виграшу Australian Open. У фіналі Джокович обіграв іспанця Рафаеля Надаля з рахунком 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5. Рафа відігрався на наступному турнірі Великого шолома. У фіналі Roland Garros іспанець переміг Джоковича в чотирьох сетах - 6:4, 6:3, 2:6, 7:5. Матч, що почався в неділю, кілька разів переривався через дощ і закінчився тільки наступного дня.

Роджер Федерер став семиразовим переможцем Вімблдону, здобувши вольову перемогу у вирішальному матчі над 25-річним господарем корту Енді Марреєм з рахунком - 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.

Енді таки підкорив турнір Великого шолому. Мюррей переміг Джоковича на US Open. Фінальний результат матчу - 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2. Зустріч Мюррея і Джоковича тривала рекордний для фіналів US Open час - 4 години 54 хвилини.

Серена Вільямс утретє у кар'єрі виграла підсумковий чемпіонат у Стамбулі, Туреччина. У фіналі американка перемогла росіянку Марію Шарапову — 6:4 6:3.

Білоруска Вікторія Азаренко виграла свій дебютний титул на турнірі Великого шолома, перегравши у фіналі Відкритого чемпіонату Австралії росіянку Марію Шарапову - 6:3, 6:0.

Шарапова реабілітувалася у Франції. Росіянка вперше стала переможницею Ролан Гаррос. У фіналі Марія переграла італійку Сару Еррані з рахунком 6:3, 6:2.

Серена Вільямс уп'яте стала переможницею Вімблдону. У фіналі американка у трьох партіях обіграла польську тенісистку Агнешку Радванську: 6-1 5-7 6-2. Фінал US Open в жіночому одиночному розряді також виграла Серена, яка перемогла Азаренко з рахунком 6:2 2:6 7:5.

Віггінс — номер один

Бредлі Віггінс, який виступає за Sky, отримав премію Velo d'Or, яку вручають кращому шосейному велогонщику року. Цього сезону британець виграв "Тур де Франс" і золото Олімпіади в гонці з роздільним стартом. Переможцем "Вуельти" став іспанець Альберто Контадор. На "Джиро д'Італія" тріумфував канадець Райдер Хешедаль.

Нова висота Ісинбаєвої

Російська легкоатлетка Олена Ісинбаєва встановила новий світовий рекорд у стрибках з жердиною в закритих приміщеннях. На турнірі в Стокгольмі Ісінбаєва подолала планку, встановлену на висоті 5,01 метри. Спортсменка на один сантиметр перевершила власний рекорд, встановлений у 2009 році в Донецьку. Олені належить світовий рекорд зі стрибків з жердиною на відкритому повітрі - 5,06 метри. Всього Ісинбаєва встановила 15 світових рекордів на відкритому повітрі і 13 - в приміщеннях.

Зараз ви читаєте новину «Рекорди Мессі і Фелпса, тріумф Іспанії: ТОП-12 подій у світовому спорті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути