вівторок, 03 липня 2012 00:00

Іспанія познущалася над Італією

Збірна Іспанії вдруге поспіль виграла футбольний чемпіонат Європи. Між ними — заволоділа Кубком світу. Тренер іспанців Вісенте Дель Боске став першим фахівцем, який тріумфував на Мундіалі, Євро та в клубній Лізі чемпіонів.

Фінальний матч чемпіонату відбувся 1 липня на київському Олімпійському стадіоні. Іспанія перемогла Італію — 4:0. Це найбільша різниця в історії фінальних матчів чемпіонату Європи.

— На підсумок поєдинку вплинули дві обставини, — каже "ГПУ" колишній форвард збірної України Сергій Нагорняк, 41 рік. — Перша: фізична форма італійців. Під час вирішального матчу було помітно, що підопічні Пранделлі віддали надто багато сил у півфіналі. Їм не вистачило часу, щоб відновитися. Друга: травма Тіаґо Мотти на 63-й хвилині. Після неї Італія залишилася в меншості. І остаточний результат став зрозумілим.

Пранделлі зарано зробив заміни?

— Він не з тих, хто триматиме стартовий склад до останніх хвилин — так, як голландець Дік Адвокат, наприклад. А головне — Італія поступалася в рахунку, тому Пранделлі треба було впливати на хід подій. Нападаючий Ді Натале непогано увійшов у гру, міг забити за рахунку 0:2. Тоді б інтрига з'явилася. Але не думаю, що іспанці втратили б перемогу.

Уже на 20-й хвилині поле залишив К'єлліні, основний лівий захисник Італії.

— Він зазнав травми по ходу Євро-2012. Вочевидь, відновитися на всі сто відсотків не зміг.

Іспанська збірна вийшла на фінальний матч без номінальних форвардів.

— Таке рішення читалося. У півфінальному поєдинку отримав свій ігровий час Неґредо. І нічого не показав. Натомість із виходом Фабреґаса гра загострилася. Було зрозуміло, що Сеск з'явиться на полі з перших хвилин фінального матчу. І зіграв він класно: постійно маневрував, створив перший гол для Давида Сілви. Італії у фінальному матчі бракувало компактності в лініях. Команда Пранделлі дала іспанцям можливість комбінувати. Вони залюбки використовували проникаючі передачі, які розвертали суперника обличчям до своїх воріт, а гравці атаки чемпіонів виходили на оперативний простір.

Найкращим гравцем фіналу став Андрес Іньєста. Згодні з вибором УЄФА?

— Частково. Іньєста провів сильний матч. Але мене особисто вразив Хаві. У півфіналі він був мало помітним. А проти італійців відіграв бездоганно. Робив усе своєчасно, у дотик. У Пірло так не вийшло.

Іще б відзначив серед іспанців Торреса. Він практично весь турнір просидів на лаві запасних, але не скиглив, а виходив на поле і показував усе, що вмів. Думаю, Торрес буде основним форвардом збірної у відбірковому турнірі до Кубку світу-2014.

Домінування Іспанії у світовому та європейському футболі триватиме довго?

— Роки два точно. Команда досить молода. Зійдуть Хаві та Хабі Алонсо, зате є Хаві Мартінес, Мата. Думаю, Іспанія, Німеччина та Італія — головні претенденти від Європи на те, щоб виграти Кубок світу-2014 у Бразилії.

Фінал

Іспанія — Італія — 4:0 (2:0)

1 липня. Київ. Національний спортивний комплекс "Олімпійський". 63 170 глядачів (розрахований на 65 000). 24 градуси

Суддя: Педро Проенса (Португалія)

Іспанія: Касільяс-к — Арбелоа, Піке, Рамос, Альба — Хабі Алонсо, Бускетс, Хаві — Іньєста (Мата, 87), Сілва (Педро, 59), Фабреґас (Торрес, 75).

Тренер: Вісенте Дель Боске

Італія: Буффон-к — Абате, Барцальї, Бонуччі, К'єлліні (Бальцаретті, 21) — Де Россі, Пірло, Маркізіо — Монтоліво (Мотта, 56) — Кассано (Ді Натале, 46), Балотеллі.

Тренер: Чезаре Пранделлі

Голи: Сілва (14), Альба (41), Торрес (84), Мата (89)

Попередження: Піке (25), Барцальї (45)

Усі чемпіони Європи

1960 — СРСР

1964 — Іспанія

1968 — Італія

1972 — Німеччина

1976 — Чехословаччина

1980 — Німеччина

1984 — Франція

1988 — Нідерланди

1992 — Данія

1996 — Німеччина

2000 — Франція

2004 — Греція

2008 — Іспанія

2012 — Іспанія

 

Зараз ви читаєте новину «Іспанія познущалася над Італією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути