вівторок, 30 грудня 2008 14:17

Десять спортивних розчарувань року від Gazeta.ua

Десять спортивних розчарувань року від Gazeta.ua

Під Новий рік прийнято робити підсумки поточного року, згадувати тріумфальні перемоги, драматичні фінали та яскраві досягнення. Але в кожній медалі є зворотна сторона, яка є невід"ємною частиною нашого життя, в тому числі і спортивного. Говоримо про негатив, не тому, щоб вкотре поскиглити чи в десяте нагадати, як у нас все погано. Згадуємо головні розчарування спортивного року для того, щоб навчитись на своїх, а ще краще на чужих помилках, і в майбутньому не наступати на ті самі бананові шкурки. Отже...

1. Євро-2012 - шанс стати кращими?

Чого тільки не писали і не говорили про чемпіонат Європи-2012 року. Мовляв, заберуть у нас наше Євро і віддадуть Німеччині, Туреччині чи кому там ще. Сам Мішель Платіні екзаменував Україну та Польщу на готовність до проведення футбольного форуму. І що виходить? Всім хочеться, але чомусь не можеться. Далі гучних заяв і рожевих обіцянок справа не рухається. УЄФА сите ними не буде, їм подавай готелі, стадіони, дороги. Та ще й Львів ніяк не визначиться хто і як має будувати стадіон. Про це вже анекдоти складають, мовляв 2369 рік, а у Львові на місці майбутньої арени до Євро-2012 продовжують знаходити боєприпаси.

У Польщі теж не все гладко. Корупційний скандал, втручання держави у справи футбольної федерації, відставка Лісткевіча, вибори нового глави польського футболу... Далі буде!

2. Українська Прем"єр-ліга

Футбольний сезон 2008/2009 в Україні розпочався під знаком новоствореної Прем"єр-ліги. Критикувати чи хвалити її мабуть ще занадто рано. Єдине що турбує, так це той факт, що власники клубів і досі не змогли вибрати постійного президента своєї організації. Віталій Данілов так і залишився в. о. Як вони збираються розв"язувати конфлікти, якщо навіть не можуть обрали собі боса? Більшість спеціалістів та простих вболівальників залишились при єдиній думці: зміна вивіски - не більше!

3. Розкол в українському баскетболі

Тепер в Україні функціонує два абсолютно незалежні баскетбольні чемпіонати - Українська баскетбольна ліга (УБЛ) та Суперліга. Однозначно оцінити це явище неможливо, принаймні поки що. Є лиш невеличке побажання, аби ні збірна, ні вболівальники, ні якість баскетболу не страждали від таких от розколів чи то пак конфлікту інтересів власників клубів.

4. "Дніпро" - найбільше футбольне розчарування України

Минулого року дніпряни всіх дивували, цього року також, але з негативного боку. Абсолютно невиразний сезон, ганебний виліт з Кубка УЄФА від скромної швейцарської "Беллінцони" і 7 місце в турнірній таблиці після першого кола змагань.

5. Збірна України з хокею: пролітаючи над елітою світового хокею

На весні українська хокейна дружина відправилась в Японське Саппоро за поверненням в топ найкращих збірних світу. Спочатку все йшло добре, але одна поразка і "синьо-жовті" залишилися у групі В. А так все гарно починалося... Звинувачувати у чомусь хокеїстів не має сенсу, адже були б льодові арени, тренувальні бази і молода зміна, були б і результати. А так, поки досвідчені хокеїсти виборюють повернення в еліту, українська "молодіжка" розмірковує як їм не вилетіти в групу С.

6. Допінгове "срібло" Пекіна Людмили Блонської

16 серпня Людмила Блонська здобула срібну медаль у семиборстві на Олімпіаді-2008. За чотири дні виявилося, що перша допінг-проба, взята у спортсменки, дала позитивний результат. Повторна також. 21 серпня у Блонської забрали срібну медаль і відсторонили від олімпійських змагань. П"ять років тому Людмилу уже дискваліфікували за вживання заборонених препаратів. Спортсменка звинуватила у всьому свого чоловіка-тренера, але потім визнала свою провину і попросила вибачення в України.

7. Охтирські "махачі"

Знову в поточному році "відзначились" футбольні фанати. Дуже яскраво це вийшло у фанів київського "Динамо", які влаштували побоїще в провінційній Охтирці під час матчу місцевого "Нафтовика" з динамівською командою. Подія викликала широкий резонанс і обговорення в суспільстві. Та і на інших стадіонах неоголошена війна між вболівальниками і правоохоронними органами продовжується. У Запоріжжі хлопець, який прийшов на матч, транзитом через стадіон потрапив у лікарню, поспілкувавшись з міліцією. У Донецьку місцеві "ультрас" на знак протесту проти свавілля "людей в сірому" навіть проігнорували матч "Шахтар" - "Динамо".

8. Як в українському футболі грають "бабки", а не футболісти

Президент чернігівської "Десни", яка виступає в першій українській лізі, Олексій Савченко під час прес-конференції заявив, що високих результатів в минулому сезоні його команда досягла не завдяки майстерності, а через гроші, які отримували арбітри. "Грала не команда, грали мої "бабці" і мої амбіції", - заявив Савченко.

Але конкретних імен не назвав. Зараз правомірність скандальної заяви розслідує Федерація футболу, яка вирішила усунути від обслуговування матчів декількох арбітрів, які працювали на матчах "Десни". Перепало і самому Савченку. Його усунули від будь-якої футбольної діяльності, а сам він заявив, що у такому разі подарує футбольний клуб міській владі Чернігова.

9. Економічна криза "з"їдає" спорт

Мабуть пальців обох рук буде замало, щоб визначити скільки спортивних клубів та організації відчули на собі вплив світової економічної кризи. Всіх більшою чи меншою мірою вона зачепила. Футбол залишився без двох солідних комерційних турнірів - Кубка Першого каналу та Кубка РЖД. Перший був непоганим варіантом проведення передсезонного збору для українських команд, особливо перед важливими матчами в Кубку УЄФА.

10. Жіноча гандбольна збірна України.

Ледь не єдиний дієздатний жіночий український колектив , котрий виступає в командних видах спорту, став заручником абиякої політики розвитку та фінансування. Часи Турчина та європейських перемог київського "Спартака" вже розповідають як легенди. Та навіть відносно вдалі виступи гандболісток на чемпіонатах світу та Європи вже стають дивиною.

Цей рік показав: український гандбол котиться в прірву: на чемпіонаті Європі в Македонії наші дівчата здобули тільки одну перемогу та не вийшли з першої кваліфікаційної групи.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Десять спортивних розчарувань року від Gazeta.ua». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути