середа, 24 листопада 2021 18:35

Перша українка на Евересті запросила в нашу країну легендарного шерпа

Перша українка на Евересті запросила в нашу країну легендарного шерпа
З шерпом у Гімалаях. Фото: Ірина Галай

Ірина Галай, яка цього року зробила успішне сходження на найнебезпечнішу гору у світі К2, запросила в Україну рекордсмена Книги рекордів Гіннеса, легендарного шерпа Мінґма Дорчі. Саме Мінґма допоміг українці піднятися на другу за висотою гірську вершину Землі К2 (8611 м). У світі альпінізму К2 (Чогорі) називають горою-вбивцею через надвисокий рівень смертності серед альпіністів, які намагаються піднятися на неї.

Мінгма Дорчі є рекордсменом Книги рекордів Гіннеса. Непалець зробив найшвидший траверс (сходження на дві вершини без повернення до базового табору). 27 травня 2019 року Мінґма о 12:44 піднявся на Еверест (заввишки 8848 м), а вже о 6:45 був на четвертій вершині Землі Лходзе (заввишки 8516 м). Тобто зробив траверс Еверест - Лходзе лише за 6 год. і 1 хв!

"Спочатку Мінґма повеземо до мого рідного Мукачева, - розповідає Ірина Галай. - А потім плануємо організувати зустріч із друзями в Києві, на якій підіб'ємо підсумки нинішнього року й заплануємо сходження на 2022 рік".

"Я вперше в Україні, - зазначив Мінґма Дорчі. - Із задоволенням поділюся знаннями з українськими альпіністами. Радий бути на церемонії вручення Ірині звання почесного громадянина Мукачева, яке узвалили невдовзі після її успішного сходження на К2".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці першими у світі підкорили найскладнішу гору в Гімалаях

Ірина Галай - рекордсменка України. Перша українка, яка зробила успішні сходження на Еверест (20 травня 2016 року) та К2 (27 липня 2021-го). Також Ірина започаткувала соціальний проект "Чисті Карпати", у рамках якого організовує походи зі збиранням сміття з українських гір. Організовує табори в Карпатах для дітей з аутизмом. Розробляє власний жіночий костюм для висотних сходжень.

Шерпи - народність, що живе у Східному Непалі в районі гори Джомолунгма (Еверест). Одним з основних занять шерпа є участь у сходженнях на гірські вершини, де вони не незамінні як високогірні провідники.

Зараз ви читаєте новину «Перша українка на Евересті запросила в нашу країну легендарного шерпа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути