Ексклюзиви
середа, 20 травня 2020 11:09

"Перед грою проти "Динамо" Ахметов запитав про передчуття. Боявся, але сказав, що переможемо"

"Перед грою проти "Динамо" Ахметов запитав про передчуття. Боявся, але сказав, що переможемо"
Момент тріумфу гірників. Фото shakhtar.com

20 травня 2009 року донецький "Шахтар" переміг у фіналі Кубка УЄФА бременський "Вердер" - 2:1 і виграв трофей. Про події 11-річної давнини говоримо із колишнім форвардом гірників Віктором Грачовим.

Тріумфальний сезон для "Шахтаря" почався вкрай невдало. Команда застрягла в середині турнірної таблиці чемпіонату України, у групі Ліги чемпіонів поступилася "Спортінгу". Ходили вперті чутки про відставку Мірчі Луческу. Якою була ваша позиція?

Давно помітив, що свої найкращі сезони команди починають із якоїсь драми. Згадайте, як Лобановський провалив сезон 1984-го з "Динамо". Абсолютно серйозно розглядалася можливість його звільнення. А потім, на хвилі натхнення команда виграла Кубок кубків і 2 чемпіонати поспіль. Щось схоже було з "Шахтарем". Осінь 2008-го була жахливою. Картина в чемпіонаті була - гірше не вигадаєш. У Лізі чемпіонів - не набагато краще. За тур до завершення ми втратили всі шанси на продовження боротьби. Керівництво клубу проводило консультації, вагалося: звільняти Луческу чи дати шанс попрацювати.

Що стало переломним моментом?

Є 2 варіанти. Або домашня гра групового етапу ЛЧ проти швейцарського "Базеля", де ми перемогли - 5:0, або останній матч на виїзді проти "Барселони" - 3:2. Та перемога додала масу сил. Молоді хлопці повірили в себе. Було помітно, як у команди виростають крила. Відчувалося, що ці хлопці прагнуть великої перемоги і кістьми ляжуть, але її досягнуть.

Весною 2009-го на шляху до перемоги "Шахтар" пережив кілька драматичних моментів. Яка гра для вас була найважчою?

Тріумф можливий, коли збігається кілька факторів: ти повинен бути у найкращій формі, бажано, аби суперник минув пік своєї форми, тобі повинно щастити, судді мають бути щонайменше нейтральними, а в кращому випадку помилятися на твою користь. На кожному етапі до перемоги в Кубку УЄФА принаймні один із перерахованих факторів був на боці "Шахтаря". Ну, а найскладнішим суперником, хто би зараз що не говорив, було київське "Динамо". У донецькому матчі ми забили гол на 89-й хвилині. А перед цим Саблич мав убивчий момент після кутового й не зумів його реалізувати. Все висіло на волосинці, але доля посміхнулася нам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фінал у Базель полетіли літаком Щербицького - Решко

Рінат Ахметов мав тоді звичку не додивлятися гру до кінця й залишав стадіон після першого тайму.

Було таке. Президент не витримував напруги, так сильно переживав. Перед грою з киянами ми зустрілися з ним на коридорі. Рінат Леонідович запитав про мої передчуття. Я сам боявся, але відповів бадьоро: мовляв, переможемо й вийдемо у фінал. Слава Богу, так і сталося.

Шкода, що коронавірус перервав нинішній сезон. Часами мені здавалося, що теперішній "Шахтар" чимось схожий на той, 11-річної давнини

Матч 1/8 фіналу із московським ЦСКА був не таким напруженим?

Ні. Ми програли першу гру в Москві - 0:1, але впевнено почувалися в матчі-відповіді. Навіть якби судді зарахували гол Вагнера Лава, "Шахтар" дотиснув би москвичів. І якби судді не зарахували другий гол у ворота Акінфєєва (ЦСКА скаржився на атаку проти воротаря), їхню долю нічого б не змінило. "Шахтар" тоді просто був сильніший.

Перед фіналом було відчуття майбутнього тріумфу?

Звісно. Я бачив команду, бачив, у якій божевільній формі вона перебуває, відчував, який божевільний потенціал у цих молодих хлопців. Їм потрібна була перемога для подальшого злету й вони її досягли. "Шахтар" грав у фіналі з позиції сили і мав перемагати.
Шкода, що коронавірус перервав нинішній сезон. Часом мені здавалося, що теперішній "Шахтар" чимось схожий на той, 11-річної давнини.

Влітку 2009-го у матчі за Суперкубок "Шахтар" програв "Барселоні" - 0:1.

Зараз ви читаєте новину «"Перед грою проти "Динамо" Ахметов запитав про передчуття. Боявся, але сказав, що переможемо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути