вівторок, 14 квітня 2020 21:01

"Наша роздягальня була схожа на морг"

"Наша роздягальня була схожа на морг"
Пітер Бонетті мав прізвисько "Кіт". Фото Рейтер

12 квітня помер колишній воротар "Челсі" і збірної Англії, чемпіон світу-1966 Пітер Бонетті. Його кар'єра пройшла в тіні знаменитого голкіпера Гордона Бенкса. Але саме Бонетті досі називають винуватцем поразки збірної Англії від Західної Німеччини (ФРН) на Кубку світу-1970.

Про це згадує "Спортарена".

Ворота збірної Англії в чвертьфіналі Кубка світу-1970 мав захищати саме Бенкс. Але несподівано отруєвся на обіді. Шанс проявити себе випав запасному голкіперу Пітеру Бонетті.

Залишаючись зі зрозумілих причин в тіні Гордона, Пітер вмить опинився в центрі загальної підвищеної уваги. Адже матч з ФРН мав принципове значення: англійці прагнули за всяку ціну захистити титул, а німці - відповідно взяти реванш і реабілітуватися за неоднозначний результат фіналу-66 в Лондоні. Тобто програвати ні в якому разі не можна, оскільки на кону стоїть репутація і честь британського футболу. Так що там футболу? Нації! Нації, яка відверто недолюблює німців - ну як тут обійтися без політичного підтексту? Крім спортивної складової від англійців чекали перемоги саме над країною, яка колись дотримувалася доктрини нацизму.

Пітер, кинутий в саму гущу подій, перехвилювався - його виснажувало почуття відповідальності, плюс давили нестерпна спека і сімейні негаразди. Хоча спочатку все складалося на користь команди Ремзі - весь перший тайм команда трьох левів домінувала, що втілилося в закономірний гол півзахисника Алана Маллері. Коли ж на 49-й хвилині британці подвоїли перевагу завдяки Мартіну Пітерсу, Альф полегшено видихнув - здається, справа зроблена, і впору було б задуматися про півфінал. Думки тренера не відлякало і те, що через двадцять хвилин Бонетті пропустив перший гол - це Франц Беккенбауер підключився до атаки, розібрався з захистом і скоротив відставання в рахунку. М'яч, знущально пройшов під рукою Пітера і опинився в сітці. Однак він не зупинив менеджера - Альф через кілька миттєвостей зняв з гри Боббі Чарльтона.

Коли ж на 49-й хвилині британці подвоїли перевагу завдяки Мартіну Пітерсу, Альф полегшено видихнув - здається, справа зроблена, і впору було б задуматися про півфінал

"Невже їх тренер настільки впевнений у перемозі ?!" - кричав Уве Зеелер своїм друзям. Він, власне кажучи, і змусив цього самого тренера в паніці схопитися за голову, коли за вісім хвилин до закінчення основного часу зумів ударом по несподіваній для Бонетті траєкторії врівноважити шанси обох опонентів. Приголомшеному Пітеру, що вийшов з воріт, і його захисникам, які розгубилися під тиском бундестім, залишалося тільки спостерігати за тим, як німці радіють. Перехопивши ініціативу, перевернувши все догори дном, ФРН сповна скористалася пригніченим станом англійців і в екстра-таймі втретє зганьбила Бонетті - цвях у кришку труни трьох левів забив Герд Мюллер.

"Коли ми прийшли в роздягальню після побиття німцями, вона була схожа на морг, - згадував Пітер. - Ніхто не відчував себе гірше, ніж я. Але я підійшов до нашого менеджера Альфа Ремзі і сказав: "Вибачте, я шкодую. Я повинен був зіграти краще".

На подив, Альф не кинувся критикувати підопічного, а по-батьківськи заспокоював бідного Пітера.

"Синку, всі роблять помилки, але не дозволь їм залишити слід на подальшій кар'єрі", - заявив тренер.

"Мені було дуже шкода Пітера. Його поставили на гру в останню хвилину. Він не грав тривалий час, а тут його кинули проти такої команди. Я ніколи не звинувачував його. Він був хорошим воротарем. Але що мене вразило, так це те, що всі ми сиділи за одним столом і харчувалися одними і тими ж продуктами, але як так сталося, що я був єдиним, хто отримав харчове отруєння? Я ніколи не думав, що тут щось не так, але зараз задаюся питанням - чому я? Це така ганьба. В іншому випадку ми могли перемогти на Кубку світу", - пізніше був відвертим Бенкс.

Це ти програв наш Кубок світу!

"Я був так вдячний за розуміння менеджера, та й мої товариші по команді були також прихильні. Пізніше ніхто з них не вказав на мене пальцем: вони знали, як легко можна припуститися помилки", - підкреслював слова Гордона Бонетті. Але як донести цей посил фанатам, готовим розірвати його на шматки?

Хвиля ненависті і осуду моментально обрушилася на голову Бонетті. "Це ти програв наш Кубок світу!" - голкіперу часто доводилося чути подібні уїдливі докори на свою адресу. Йому погрожували розправою, а вболівальники на виїзних іграх аристократів колективно оспівували "криворукість" стража воріт.

"Це нелегко - щотижня чути про те, що твоя гра коштувала країні чемпіонату світу", - зазначив Пітер.

З розумінням ставилися лише шанувальники Челсі, які продовжували любити свого лідера. На перспективах повернення до збірної, звичайно, довелося поставити хрест - ну хто довіриться йому, гравцеві, який зумів угробити мрію Англії? Та й в двері національної команди голосно стукав його тезка, молодий Пітер Шилтон.

Що робити? Щоб Бонетті повністю не змішали з брудом, він вирішив боротися. Нехай воротар і не відзначився блискучою грою в чемпіонаті (у сезоні 1970/71 Сині зайняли п'яту сходинку в лізі), але зате виклався в єврокубках - Челсі, крок за кроком розбираючись з суперниками, поступово дійшов до фіналу Кубка володарів кубків і, в підсумку, переміг мадридський Реал. Здавалося, що таким чином Пітер спокутує свою провину, але незабаром йому було зовсім не до цього - назрівала перебудова команди, викликана спадом форми і мотивації гравців, які втратили віру в Дейва Секстона після програшу фіналу Кубка Ліги 1972 року.

Та й сам Бонетті на той час різко здав - його мучила травма коліна, до того ж заважали нав'язливі думки про те, що керівництво клубу погрузло в боргах і відмовлялося виплачувати зарплату. Фінансове становище, болі в суглобах, втрата Секстоном контролю над командою і її виліт з Першого дивізіону змусили Пітера в 1975 році піти з Челсі. Бонетті, знайшов спокій за океаном, в рядах Сент-Луїс Старс, коли відгукнувся на прохання новоспеченого тренера Едді Маккріді про допомогу. Пенсіонери, теліпаючись у другому за значущістю дивізіоні Англії, потребували Пітера, його харизми та самовіддачі. Кіт, природно, не підкачав - через два роки аристократи знову приєдналися до еліти, але в 1979-му 37-річний голкіпер остаточно покинув Челсі, не бажаючи бути для клубу тягарем. Він переїхав до Шотландії, оселився на тихому і затишному острівці Малл, влаштувався на роботу листоношею і паралельно, в своє задоволення, тренувався з Данді Юнайтед, в складі якого йому навіть пощастило зіграти п'ять матчів, по суті, останніх в його багатому на події житті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свою найвидатнішу перемогу "Манчестер Юнайтед" здобув у Фергі-таймі

Так, помилка Бонетті особлива - хоча б тому, що вона ознаменувала собою початок чорної смуги в історії Англії: цілих дванадцять років, аж до іспанського мундіалю 1982 року, англійці зазнавали приниження, зневажаючи самих себе. Але, попри те, що над Пітером і понині висить тінь минулих негараздів, він безумовно, вважається легендою Челсі, воротарем, який вселяв страх маститим зіркам епохи 60-х і початку 70 -х років минулого століття.

Зараз ви читаєте новину «"Наша роздягальня була схожа на морг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути