Ексклюзиви
понеділок, 13 квітня 2020 21:00

Свою найвидатнішу перемогу "Манчестер Юнайтед" здобув у Фергі-таймі

Свою найвидатнішу перемогу "Манчестер Юнайтед" здобув у Фергі-таймі
Алекс Фергюсон легко прощався із зірковими футболістами. Вище них він ставив командні інтереси. Фото Рейтер

Екс-тренер "Манчестер Сіті" Роберто Манчіні зробив заяву про те, як його найпринциповішому супернику – "Манчестер Юнайтед" під керівництвом Алекса Фергюсона допомагали арбітри. Він назвав цю допомогу "Фергі-таймом".

"Знаєте, як працював Фергі-тайм? Якщо "Юнайтед" програвав удома, то додавали не менш п'яти хвилин. Якщо вони вигравали - максимум дві", – сказав Манчіні.

Ми спробуємо детально розібратися чи справді мав місце так званий Фергі-тайм.

Молодші любителі англійського футболу можуть вважати, що так званий Фергі-тайм народився в 1999-му році під час відомого фіналу Ліги чемпіонів між "Манчестер Юнайтед" і "Баварією", про який ми поговоримо пізніше. Але насправді це не так. Зародження Фергі-тайм сталося шістьма роками раніше - навесні 1993-го року, коли в календарному матчі Прем'єр-ліги "червоні дияволи" приймли "Шеффілд Венсдей".

У ті часи у четвертого арбітра, роль якого виконував представник Футбольної асоціації, не було електронного табло. Таким чином, глядачі на "Олд Траффорд" не знали, скільки саме додав суддя. "Манчестер Юнайтед" боровся за титул чемпіона, тому команду Алекса Фергюсона влаштовувала тільки перемога. Але "Шеффілд Уенсдей" майже до кінця основного часу вів у рахунку після голу з пенальті.

Історія з головним арбітром тієї зустрічі заслуговує на окрему увагу. Джон Хілдітч починав матч в якості лайнсмена, але в другому таймі став головним рефері після травми Майка Пека. Цікаво, що і Пек отримав призначення через травму свого колеги Джона Мартіна.

Як розповідав після Хілдітч, ні про яке затягування часу в матчі "Манчестер Юнайтед" і "Шеффілд Венсдей" мови не було. Але робочі зупинки привели до того, що суддя компенсував 7 хвилин і 16 секунд. "Червоні дияволи" вирвали перемогу з рахунком 2:1 завдяки дублю Стіва Брюса. При цьому варто сказати, що перший гол центрального захисника манкуніанців припав ще на основний час, а саме на 88-у хвилину. Зрозуміло, Джон Хілдітч перебував під тиском. Тревор Френсіс, який тоді був граючим тренером "Шеффілд Венсдей", не розумів, звідки у арбітра взялося скільки компенсованого часу. Як би там не було, ця перемога стала фундаментальною в успіху "Манчестер Юнайтед" того сезону. Через місяць команда сера Алекса Фергюсона виграла дебютний розіграш Прем'єр-ліги, ставши чемпіоном Англії вперше за 26 років. Саме тоді зародився Фергі-тайм - вміння "червоних дияволів" виривати перемоги під завісу поєдинку.

Саме по собі поняття Фергі-тайм не обмежується здатністю "Манчестер Юнайтед" забивати голи в кінцівках. Тут ще можна згадати про хитрощі Алекса Фергюсона, а саме його спробах чинити психологічний вплив на суддів. Подейкували, що рефері спеціально додавали більше часу, коли це було потрібно манкуніанцям. "Зазвичай я ніколи не дивлюся на годинник і не знаю, скільки часу залишилося. Лише в самому кінці матчу я вперше користуюся годинником, це тисне на суперників і суддів, такий свого роду трюк", - розповідав Фергюсон вже після свого відходу з тренерського містка " червоних дияволів ".

Проте, ефективність тиску Фергюсона на суддів досить сумнівна. Так, колишній арбітр Прем'єр-ліги Грем Полл говорив, що під час роботи ніколи не думав про Фергі-тайм і назвав це явище "популярним міфом". В період роботи сера Алекса біля керма "Манчестер Юнайтед" за часів Прем'єр-ліги (1992-2013) команда забила 81 гол на 90-й хвилині або пізніше. Відзначимо, що за цей період "червоні дияволи" провели в чемпіонаті 486 матчів.

Виявилося, що "червоні дияволи" в середньому переграють 3 хвилини і 18 секунд, якщо перемагають, і 4 хвилини і 37 секунд, якщо програють

Відома компанія Opta виконала аналіз трьох останніх сезонів "Манчестер Юнайтед" під керівництвом сера Алекса Фергюсона. Виявилося, що "червоні дияволи" в середньому переграють 3 хвилини і 18 секунд, якщо перемагають, і 4 хвилини і 37 секунд, якщо програють. Але при цьому в дослідженні наголошується, що і інші топ-команди англійської Прем'єр-ліги отримують більше компенсованого часу, коли поступаються в рахунку. Це пов'язано з тим, що суперники топових команд при позитивному для себе результаті мають звичку затягувати час. І як тут не згадати розв'язку в Прем'єр-лізі в сезоні 2011/12, коли "Манчестер Сіті" вирвав титул в заочній боротьбі з "Манчестер Юнайтед", забивши "КПР" двічі в кінцівці.

Ще одне дослідження за той же період провела компанія Gabriella Lebrecht of Decision Technology. Було виявлено, що якщо господарі поля виграють, то компенсований час в середньому скорочується на 46 секунд. Також наголошується, що якщо сильна команда програє вдома, то вона отримує більше доданого часу, ніж якщо програє на виїзді.

І все ж не можна виділити два цікавих факти. Вісім з дев'яти найдовших матчів "Манчестер Юнайтед" за останні три сезони під керівництвом сера Алекса Фергюсона завершилися для "дияволів" переможно. Двадцять один з двадцяти двох найкоротших матчів "МЮ" за той же період також завершилися вікторіями манкуніанців.

Явище Фергі-тайму можна вважати швидше красивим міфом, ніж реальністю

З огляду на той факт, що англійські арбітри люблять компенсувати багато часу, особливо якщо в матчі зберігається інтрига, явище Фергі-тайму можна вважати швидше красивим міфом, ніж реальністю. Але це поняття ще не один десяток років звучатиме в середовищі уболівальників. Багато в чому через гучні перемоги, які "Манчестер Юнайтед" з Алексом Фергюсоном біля керма здобував в кінцівках.

Найбільш відомий випадок Фергі-тайм стався в 1999-му році в фіналі Ліги чемпіонів на "Камп Ноу". "Баварія" забила швидкий гол в ворота "Манчестер Юнайтед" і продовжувала діяти дуже впевнено. Але команда сера Алекса Фергюсона неймовірним чином вирвала трофей в компенсований час. На першій доданій хвилині відзначився Тедді Шерінгем, а на третій - Оле Гуннар Сульшер.

У квітні 2009-го року "Манчестер Юнайтед" в календарному матчі Прем'єр-ліги програвав удома "Астон Віллі" з рахунком 1:2 до вісімдесятої хвилини. Потім Кріштіану Роналду зрівняв кількість двійок на табло, а вже на третій компенсованій хвилині перемогу "червоним дияволам" приніс Федеріко Мачеда. В кінцевому підсумку команда Фергюсона здобула черговий чемпіонський титул.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алекс Фергюсон закінчив епоху "Ліверпуля"

У сезоні 2009/10 "Манчестер Юнайтед" в обох дербі з "Манчестер Сіті" виривав перемоги в кінцівках. У першому колі три очки "червоним дияволам" приніс Майкл Оуен, після чого тодішній наставник "городян" Марк Хьюз був розлючений шістьма компенсованими хвилинами. У другому колі переможний гол на свій рахунок записав Пол Скоулз, причому гра проходила вже ближче до фінішу сезону. У підсумку "Сіті" відстав на три очки від "Тоттенхема" і не потрапив до Ліги чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «Свою найвидатнішу перемогу "Манчестер Юнайтед" здобув у Фергі-таймі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути