Ексклюзиви
неділя, 22 листопада 2020 21:00

Найвідоміший футбольний фінт Зідан відточував на вулицях Марселя

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього року "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 1998 переможцем став француз Зінедін Зідан.

У 2018-му році авторитетне видання "L'Equipe" визнало Зідана кращим футболістом Франції всіх часів. А на підрахунок загальної кількості його індивідуальних нагород може знадобитися кілька годин. У 1998-му, після неперевершеного виступу французів на домашньому чемпіонаті світу і чергової перемоги "Ювентуса" в Серії А Зізу отримав "Ballon d'Or". Конкурентів в голосуванні у нього практично не було: який посів друге місце хорват Давор Шукер відстав на 176 (!) Очок.

Зінедін Язід Зідан народився 23 червня 1972 року в Ла-Кастеллани - передмісті Марселя. У родині вихідців з Алжиру він був п'ятим, наймолодшою, дитиною. У дитинстві Язід (він полюбляв це ім'я) захоплювався дзюдо і навіть отримав за цим видом східних єдиноборств зелений пояс, що на три щаблі нижче чорного. Але головною пристрастю хлопчика став футбол. Вулиці Ла-Кастеллана, населеного переважно мігрантами з Алжиру і Марокко, завжди було переповнені дітьми, і футбол для них був головною розвагою. Зізу вже в 10 років потрапив в дитячу команду місцевого клубу "Сен-Анрі", а через півтора року перейшов в "Сетем-ле-Валлон".

Перший професійний контракт Зідан підписав в 14 років. Під час відвідування триденного табору в Регіональному центрі спортивних змагань та фізичної культури в Екс-ан-Провансі талановитого хлопчика помітив скаут "Канна" Жан Варро. Так відбувся переїзд Язіда на Лазурне узбережжя, де почалася його блискуча футбольна кар'єра.

  На Євро-1996. Фото Євроспорт
На Євро-1996. Фото Євроспорт

На полі він не привертає до себе уваги. Поза полем він надмірно сором'язливий. Ведучий стажування, що проходила в місті Вольксе в департаменті Альпи Верхнього Провансу, пам'ятає цю особистісну рису: її символізував образ часом експансивної дитини, що зіщулилася в своїй толстовці з капюшоном. Однак в дитині дрімав винятковий майстер, що володіє неповторною легкістю володіння м'ячем і невимушеністю в грі; всі ці якості прокинулися майже три роки по тому, після серії цілеспрямованих вправ, і суб'єктивно підтвердилися спостереженнями за його грою в матчах. Під час цього примітного стажування в школі, що носила ім'я Анрі Герена, колишнього тренера національної збірної, і присвяченої пошуку молодих талантів, Зінедін, тоді вихованець другого року, заробив найкращі оцінки в технічних вправах. Моріс Рош, відповідальний за цей захід, відзначає особливу майстерність жонглювати м'ячем і його розумна поведінка на різних стадіях гри.

Але в цьому хлопчику, блискучі результати якого ще занадто переривчасті і непостійні, немає ні краплі жадібності або заздрості. Ще ні. Його батьки, які мають вельми скромний дохід, жертвують багато чим, щоби він міг відвідувати платні збори. У спортивному світі, що все більше і більше перетворюється в бізнес, його ділки, скаути, в гонитві за швидким прибутком моментально хапаються навіть за найменшу можливість, за малу надію, якщо вона здається перспективною. Але цей випадок вони прогледіли. Жан Варро був вражений.

У чому можна дорікнути цього хлопчиська? У його фізичній слабкості (обумовленої, до речі, генетичним захворюванням - таласемією, що виявляється в частих нападах втоми), виявити причини якої вдасться тільки п'ятнадцять років по тому? У нього буде час зміцнити мускулатуру.

Найпопулярніший трюк, "марсельська рулетка", для Зізу став частиною футбольного побуту - саме тому багато хто називає його "фінтом Зідана

Тренери "Канна" захоплювалися Зіданом. Зінедін виглядав старшим від своїх років, був розвинений фізично і володів прекрасною технікою. Як тут не згадати розповіді Язіда про дитинство на вулицях Ла-Кастеллана, де вони з однолітками відточували всілякі хитрощі? Багато з них, за словами легендарного гравця, було неможливо застосувати в реальному футболі. Однак найпопулярніший трюк, "марсельська рулетка", для Зізу став частиною футбольного побуту - саме тому багато хто називає його "фінтом Зідана". Тренери високо цінували талант Зідана і намагалися багато працювати з ним індивідуально. Не тільки у фізиці, але і в майстерності, Зінедін випереджав однолітків.

У травні 1989-го, у віці 16 років, Зідан дебютував у професійному футболі, вийшовши на заміну в матчі проти "Нанта". Це був другий сезон "Канна" в Лізі 1 після 20-річного перебування в нижчому дивізіоні. Зідан швидко став основним гравцем команди, яка через два роки завоювала право участі в Кубку УЄФА. Однак запаморочення "Канна" від успіхів тривало недовго: вже в 1992-му клуб зайняв 19-е місце в Лізі 1 і вилетів у другий дивізіон. 19-річний Зідан вже тоді прикував до себе увагу багатьох клубів, і наступний сезон Зінедін почав у складі "Бордо".

Зідан роздавав просто дивовижні паси, загострюючи гру в таких ситуаціях, в яких це здавалося неможливим

"Жирондинці" 1992-му поверталися в еліту французького футболу після вигнання в Лігу 2 через фінансові махінації керівництва. За команду виступали такі відомі в майбутньому гравці, як Біксан Лізаразю і Крістоф Дюгаррі. Молодий Зідан, поповнивши ряди "Бордо", в першому ж сезоні забив 10 м'ячів і став найкращим бомбардиром команди. "Жирондинці" ж в чемпіонаті посіли четверте місце і отримали путівку на Кубок УЄФА. Наступний сезон Зідан почав з переможного голу зі штрафного у ворота чинного чемпіона, "ПСЖ". Саме тоді став проявлятися талант Зінедіна як чудового виконавця "стандартів". Для нього не було проблемою відправити м'яч у сітку з 25 метрів. Крім того, Зідан роздавав просто дивовижні паси, загострюючи гру в таких ситуаціях, в яких це здавалося неможливим.

"Жирондинці" дають Язіду участь в Кубку УЄФА і прізвисько. Роллан Курбіс, колишній захисник і тренер, хоче знайти якийсь більш короткий спосіб вимовляти ім'я молодого гравця. Три склади, Зі-не-дін, здаються занадто довгими. Під час перших тренувань сезону він почув, як Жан-Франсуа Деніел крикнув своєму партнерові "Зіз". Він швидко додав до прізвиська закінчення "у", як часто робив з прізвищами та іменами гравців. Прізвище прижилося дуже швидко. Народився Зізу. Про нього говорять досі далеко за межами Бордо, Франції та Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед фінальним матчем Кубку світу у Роналдо стався епілептичний напад

Правда, часом почав проявлявся і складний характер Зідана. Будучи оскаженілим, Зінедін нерідко грубо порушував правила і навіть бив суперників головою в груди. Так, зроблене в фіналі КС-2006 було вже не раз відпрацьовано Зіданом в більш молоді роки. Проте, Зізу був лідером "Бордо", з яким у 1995-му виграв Кубок Інтертото. А в 96-му француз перейшов в свій перший по-справжньому великий клуб - "Ювентус".

"Стара синьйора" перед приходом Зідана виграла Лігу чемпіонів. А сам француз в складі національної збірної влітку став бронзовим призером чемпіонату Європи. Разом з новим клубом Зізу тут же завоював Суперкубок УЄФА, взимку виграв Міжконтинентальний Кубок, ну а навесні взяв "скудетто". Через рік "Ювентус" повторив успіх на національній арені, а Зідан після другого поспіль чемпіонства в Італії влітку відправився в розташування збірної Франції на домашній мундіаль-1998, що в підсумку став його зоряним часом.

  З "Ювентусом" Зізу не виграв лише Лігу чемпіонів. Фото Рейтер
З "Ювентусом" Зізу не виграв лише Лігу чемпіонів. Фото Рейтер

"Трикольорні", гаряче підтримувані місцевою публікою, вперше в історії змогли виграти Кубок світу. У фіналі з рахунком 3:0 були биті бразильці, і два голи у вирішальному матчі забив Зідан. Причому обидва рази Зізу відправляв м'яч у сітку ударом головою після подачі з кутового. Чудово проведений сезон в "Ювентусі" і блискучий виступ на КС принесли французу "Золотий м'яч". Крім того, він був визнаний найкращим гравцем року за версією ФІФА.

Зі "Старою синьйорою" Зізу більше трофеїв не завоював, а ось зі збірною лише через два роки після тріумфу на мундіалі йому вдалося засяяти знову. У 2000-му французи виграли чемпіонат Європи, що проходив в Бельгії і Нідерландах. У півфіналі турніру Зідан на 117-й хвилині реалізував пенальті в ворота Португалії і вивів свою команду до вирішального раунду змагань. У фіналі французам також знадобилося додатковий час, щоби дотиснути суперника, яким була збірна Італії. На останніх секундах основного часу Сільвен Вільтор врятував "триколірних" від поразки, а на 103-ій Давид Трезеге забив "золотий гол". Зідан, в повній мірі проявив свій талант плеймейкера на цьому турнірі, був визнаний його найкращим гравцем. Однак в боротьбі за "Золотий м'яч" Зізу цього разу став другим, поступившись в голосуванні майбутньому партнеру по "Реалу", португальцю Луішу Фігу.

У 2001-му році Зідан переходить до мадридського "Реалу", який заплатив "Ювентусу" рекордні для того часу 75 мільйонів євро. Під час вечері, коли він спокійно з кимось розмовляє, йому передають складену паперову серветку. Він думає, що хтось просить автограф, і збирається підписати. Сюрприз: насправді це послання.

"Хочеш грати в мадридському" Реалі"?" Той, від кого виходить це повідомлення, сидить зовсім близько від нього, їх розділяють усього кілька гостей. Це Флорентіно Перес, президент "Реала". Він знає, що його клуб, переможець Ліги чемпіонів у 1998 і 2000 роках, може запропонувати Зідану поповнити відсутній рядок в його послужному списку.

Перес привітно усміхається і киває головою так, як ніби запрошує гравця підписати контракт прямо зараз. Зідан вагається кілька секунд і потім відповідає.

Він пише всього одне слово: "Так".

Для того, щоб адаптуватися в новому чемпіонаті, Зізу знадобився деякий час. Однак з перших днів в "Реалі" він був основним гравцем і швидко став одним з лідерів команди. "Вершкові" не дуже здорово провели початок сезону, через що в підсумку завершили його лише на третьому місці. Зате мадридці блискуче виступили в Лізі чемпіонів, у фіналі якої обіграли леверкузенський "Байєр".

Вирішальний матч того розіграшу ЛЧ донині вважається одним з найяскравіших в історії турніру. Суперники вже в перші 13 хвилин обмінялися забитими м'ячами: Рауль вивів іспанців вперед, але Лусіо швидко відновив рівновагу. А вирішальний гол глядачі побачили перед самою перервою. Роберто Карлос з лівого флангу навісив до лінії штрафної, і Зідан, піднявши ногу вище голови, по неймовірній траєкторії відправив м'яч у сітку. Зізу був визнаний гравцем цього матчу і MVP усього турніру.

Ложкою дьогтю у 2002-й році для Зідана став провал французів на чемпіонаті світу. "Трикольорні" посіли останнє місце в своїй групі, набравши в трьох матчах лише одне очко. Але провини Зізу в такому виступі збірної точно не було: перші дві гри лідер французів пропустив через травму, а в третій вийшов на поле, перемагаючи біль.

Можливо, саме невдача збірної завадила Зідану знову поборотися за "Золотий м'яч", який в тому році дістався бразильцеві Роналдо - найкращому бомбардирові КС. Через два роки Франція знову залишилася без медалей великого турніру, вилетівши з Євро-2004 на стадії чвертьфіналу. Але Зідан шикарно відіграв на груповому етапі, забивши три голи - два в ворота англійців і один - швейцарцям.

Хочеш грати в мадридському" Реалі"?" Той, від кого виходить це повідомлення, сидить зовсім близько від нього, їх розділяють усього кілька гостей

У "Реалі" Зізу також продовжував грати чудово, але, як не парадоксально, зібравши найбільш зоряний за всі часи склад, "вершкові" не могли встановити гегемонію в Іспанії. Тільки одного разу, в сезоні 2002/03, мадридці стали чемпіонами. У тому ж році вони завоювали Кубок Іспанії. А от наступні три роки видалися для команди бестрофейними. Зідан, як і інші зірки "Реала" тих часів, вже був на четвертому десятку, і єдиним його шансом красиво завершити кар'єру в підсумку став Кубок світу-2006.

Перед КС в Німеччині Зідан оголосив, що після закінчення турніру завершить кар'єру. У дні мундіалю Зізу виповнилося 34. Він був у відмінній формі, але, очевидно, хотів піти до того, як настане спад. Груповий етап капітан французів провів непоказно, отримавши в перших двох зустрічах з "гірчичнику" і пропустивши третю. У підсумку "триколірні" насилу вибралися в плей-оф, де Зізу змусив всіх згадати, хто ж він такий. В 1/8 фіналу він забив один з трьох м'ячів у ворота Іспанії і асистував Патріку Вієйра. Французи перемогли 3:1. Чвертьфінальний матч проти Бразилії і зовсім можна назвати грою імені Зідана. 10-й номер "триколірних" протягом усієї зустрічі накручував пентакампеонів - часом складалося відчуття, що Зізу знущається над ними. В результаті єдиний гол у ворота латиноамериканців був забитий Тьєррі Анрі з подачі Зідана. У півфіналі Зізу реалізував пенальті в ворота збірної Португалії і вдруге в кар'єрі отримав право зіграти у вирішальному матчі КС.

  Знамените побиття Марко Матерацці. Фото Рейтер
Знамените побиття Марко Матерацці. Фото Рейтер

Фінал мундіалю-2006 - один з найяскравіших. Але зробили його таким не голи і навіть не серія пенальті, в якій перемогу святкували італійці. А те, що сталося в другому овертаймі недалеко від воріт Джанлуїджі Буффона. Між Зіданом і Марко Матерацці розгорілася словесна перепалка. Француз, який прямував у бік своєї половини поля, раптом розвернувся, підійшов до італійця і вдарив його головою в груди. Арбітр матчу, аргентинець Орасіо Елісондо, відразу показав капітану "триколірних" червону картку. Пізніше Елісондо скаже наступне: "Я дивився услід Зідану і побачив, як він проходить повз Кубок світу. І тоді мені все стало ясно".

Дійсно, Зідан, який в тому фіналі відкрив рахунок з пенальті на 7-й хвилині (на 19-й Матерацці його зрівняв), не підняв над головою головний трофей змагань. У серії післяматчевих пенальті все італійці були точні, а ось у французів Давид Трезеге допустив промах. "Скуадра Адзурра" стала чемпіоном світу, "триколірні" - лише другими. Так завершилася чудова кар'єра Зінедіна Зідана.

Зараз ви читаєте новину «Найвідоміший футбольний фінт Зідан відточував на вулицях Марселя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути