понеділок, 06 травня 2019 15:01

Михайличенко-тренер не здатен допомогти "Динамо"

Михайличенко-тренер не здатен допомогти "Динамо"
Олексій Михайличенко вже був головним тренером "Динамо" та працював помічником в штабі Олага Блохіна.

ЗМІ повідомляють, що в новому сезоні Олексій Михайличенко може очолити "Динамо". Керівництво столичного клубу не задоволене ні результатами, ні грою команди тому планує зміни на тренерському містку. Контракт сьогоднішнього тренера "Динамо" Олександра Хацкевича із київським клубом чинний тільки до завершення сезону. Поки не було жодної інформації про можливе продовження співпраці.

Олексій Михайличенко останні 9 років працює спортивним директором "Динамо". Відповідає за трансферну політику київського клубу. 2004-го вже був подібний приклад, коли того ж Михайличенка на посаді замінив Йожеф Сабо, який теж до цього був на адміністративній посаді в "Динамо" та відповідав за трансферну політику. Тобто мав довести, що запрошені ним гравці дійсно мають високу кваліфікацію.Як показав досвід, тільки в короткостроковій перспективі був успіх. За півроку проблеми стали ще більшими.

Інформація про можливе призначення Михайличенка виглядає, як можливість відвернути увагу від останніх невдач "Динамо", щоб дати Олександру Хацкевичу спокійно допрацювати сезон. Навряд чи варто сподіватися, що Олексій Михайличенко в сьогоднішніх реаліях зможе вивести київський клуб на новий рівень.

Інформація про призначення Михайличенка виглядає, як можливісь відвернути увагу від результатів "Динамо".

Востаннє на клубному рівні Олексій Михайличенко працював ще 2004-го. Після смерті Валерія Лобановського команду довірили одному із помічників Валерія Васильовича. За 2 повних сезони виграв 2 чемпіонства та один Кубок України. Але в Лізі чемпіонів так і не зміг вийти із групи двічі. Був відправлений у відставку після домашньої поразки у кваліфікації Ліги чемпіонів від "Трабзонспора". 2012-го увійшов до тренерського штабу Олега Блохіна. Певний час виконував обов'язки тренера, поки Блохін лікувався. Але успішною цю роботу назвати не можна. У Лізі чемпіонів команда не змогла нав'язати боротьбу "Порту" та "ПСЖ" за вихід із групи, а в чемпіонаті відпустили "Шахтар".

Період самостійної роботи Михайличенка запам'ятався великою кількістю легіонерів. Майже кожного трансферного вікна клуб запрошував відразу декількох іноземців. Кількість гравців у першій команді значно зросла. Але це жодним чином не впливало на якість гри чи результати. Із часом все це завершилося кризою.

Із молодіжною збірною Михайличенко дійшов до фіналу Кубка Європи 2006-го. У 2008 році очолив національну збірну Україну, з якою зайняв друге місце в групі, випередивши хорватів, але програв стикові матчі збірній Греції.

Звичайно, що футбол не стоїть на місці. На клубному рівні самостійно Олексій Олександрович востаннє працював майже 15 років тому. На рівні збірних - 9 років. Звичайно, що за цей час багато чого змінилося. Михайличенку не вистачатиме ритму роботи як мінімум. Свого часу вже запросили Хацкевича, який до цього працював тільки із молодіжними командами та збірною Білорусі. Досвіду роботи в ТОП-клубах, коли потрібно перемагати та досягати успіху, точно не вистачило.

У ролі головного тренера на клубному рівні Михайличенко працював 15 років тому


Якби Олексій Олександрович мав тренерські амбіції та хотів працювати, знайшов би собі тренерську роботу, а не був на адміністративній посаді. Ситуація в "Динамо" зараз така, що команді потрібен амбітний тренер, який буде думати про власні можливості росту, а не про гроші та тому подібне. Потрібен тренер із досвідом, практикою, який зможе змінювати команду, а не продовжувати лінію попереднього тренера.

Зараз у складі "Динамо" багато талановитої молоді. Клуб робить ставку саме на власних вихованців. Михайличенко має досвід 2006-го виходу в фінал Кубка Європи Ю-21 із молодіжною збірною України. Але на клубному рівні не довіряв молодим гравцям. Тільки один Олександр Яценко декілька місяців грав за першу команду. Ігорю Суркісу зараз важливо запросити тренера, який би міг розвивати молодих гравців.

Як тренер Михайличенко був доволі обережний. Намагався грати від оборони. Навіть у чемпіонаті України проти сильних суперників грав у трицентральній оборонці. Навряд чи такий футбол можна назвати футболом розвитку, який потрібен для молодих гравців. Це, швидше, побудова гри вже для досвідчених футболістів.

Не менше важливим у сьогоднішньому футболі є тренерський штаб. Постаті головного тренера для успішної роботи замало, потрібні кваліфіковані однодумці, які зможуть працювати у різних напрямах. Останні роки Олексій Михайличенко працював на адміністративній роботі, тому навряд чи відразу зможе зібрати штаб кваліфікованих помічників. Зміна тренера, без зміни тренерського штабу нічого суттєво не змінить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" не змогло перемогти "Олександрію"

Якщо вже Ігор Суркіс вирішить змінювати тренера, то навряд чи ставка на колишніх динамівців принесе бажаний результат. Швидше за все, це просто буде продовження напряму, в якому перебувала команда останні 2 сезони. Для реальних змін потрібен тренер зі сторони, який готовий буде проводити кардинальні зміни. У крайньому випадку варто звернути увагу на Юрія Мороза, який успішно працює із молодіжною командою.

Зараз ви читаєте новину «Михайличенко-тренер не здатен допомогти "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути