пʼятниця, 29 березня 2019 08:10

Юрій Мороз може стати Уле Гуннором Сульшером для Динамо

Юрій Мороз може стати  Уле Гуннором Сульшером для Динамо
Позаторік юнацька команда "Динамо" під керівництвом Юрія Мороза виграла груповий турнір Ліги чемпіонів

"Динамо" без найменших шансів поступилося " Челсі" в 1/8 Ліги Європи. Річ тут не тільки в тому, що динамівці двічі були розгромленні із рахунком 8:0, але і в тому, що за грою підопічні Хацкевича виглядали командою набагато нижчого рівня ніж суперник. Виходить, що "Динамо" знову виглядало хлопчиками для биття перед дійсно сильною командою. В кінці серпня схожа картина вже була в кваліфікації Ліги чемпіонів в матчах проти " Аякса".Тільки тоді доля везіння та успішна гра Дениса Бойка не дозволила голландцями перемогти більш впевнено.

Звичайно, що такій ситуації заговорили знову про можливу відставку Хацкевича. Час іде, а справи "Динамо" не стають кращими. При тому, що керівництво клубу доволі активно працює на трансферному ринку. Тільки в цьому сезоні до Києва приїхали 4 легіонери, за яких були заплачені чималі гроші.

Контракт Хацкевича із "Динамо завершується в кінці сезону. Доля білоруського фахівця буде залежати багато в чому від завершення цього сезону в Україні. Потрібно здобути Кубок України та хоча б спробувати нав'язати боротьбу за чемпіонство із "Шахтарем". Нівелювати 7 очок за 10 матчів буде точно не просто.

Вболівальників очікує відразу три матчі "Динамо" - "Шахтар". Вже 7 квітня в Харкові команди зіграють у чвертьфіналі Кубка України, а потім двічі в 3 та 4 колі чемпіонат. Якщо не вдасться пройти "гірників" в Кубку – відставка Хацкевича стане ще ближче, можливо, не будуть чекати навіть завершення сезону.

Проблема в тому, що знайти заміну Хацкевичу не так просто. Розмови про іноземного тренера вже тривають не один рік. Але реально запросити якісного фахівця – не так просто. Не кожен тренер зараз наважиться їхати в Україну. Всі розуміють обставини. Тому потрібно думати про молодих спеціалістів, або із невдалим останнім досвідом. Головним критерієм для яких, будуть можливості себе проявити. Зрозуміло, що під нового тренера потрібно проводити селекцію. Це все потребує додаткових витрат та має багато ризиків.

Знайти якісного зарубіжного тренера - не так просто


Молодіжні команди існують не тільки для підготовки футболістів, але і можливість проявити себе тренерам. В системі "Динамо" дуже гарно проявив себе за останні роки роботи 48 річний Юрій Мороз. Певний час він працював в системі молодіжних збірних України, а із 2014 року перейшов на роботу до "Динамо".

В сезоні 2016-2017 юнацька команда "Динамо" Ю -19 дуже вдало виступила в Юнацькій Лізі чемпіонів. На груповій стадії було здобуто 5 перемог у 6 матчах, при хорошій якості гри. З тої команди зараз Шапаренко та Миколенко вже грають в основі дорослої команди. Ряд гравців мають серйозні перспективи.

Минулого сезону вже в дублі Мороз тільки за долею випадку( через вилучення Цітаїшвлі та пропущений гол на останніх хвилинах) не став чемпіоном. В цьому сезоні молодіжна команда не має собі рівних, як за грою, так і результатом, в першості дублерів. Випереджаючи "Олександрію" на 7 очок, а одноліток із "Шахтаря" на 16.

Мороз складає враження дуже розумного, раціонального тренера, доволі грамотного тактика, визнаючи власні помилки та шукаючи кращі поєднання та позиції для футболістів на полі. За його роботи в "Динамо" в молодіжних чи юнацьких команд завжди був результат при симпатичній грі.

Зараз стратегія клубу "Динамо" направлена на довіру до власних гравців. Циганков, Шепелєв та Бурда вже зараз є лідерами першої команди. Микленко став відкриттям цього сезону. Трохи нестабільний ще поки Шапаренко. В системі клубу є ще ряд футболістів, які стукаються до першої команди(Попов, Алібеков, Русин), або мають великі перспективи(Супряга, Волошин, Скорко). Більшість із цих футболістів працювали в молодіжних команда саме із Морозом. Багато в чому саме йому завдячують власному прогресу.

Юрій Леонтійович знає прекрасно, як працювати із молодими. В Юнацькій Лізі чемпіонів Мороз не боявся ставити 17 річних Миколенка, Попова, Янакова чи навіть 16 річного Цітаїшвілі до основи. При тому, щобільшість гравців на декілька років старше.

Юрій Мороз знає підхід до молодих гравців

Вагомою претензією до Олександра Хацкевича є одноплановість гри, не вміння грати першим номером. На жаль, "Динамо" стало дуже передбачуване. На рівні серйозних суперників, коли розбирають гру киян, виникають відразу великі проблеми. Мороз себе зарекомендував в дублі тренером, який виходить із сильних сторін власних гравців та сили суперника. Молодіжна команда вміє атакувати, вміє контратакувати. При чому робить це однаково успішно. Сильні та слабкі сторони суперника розбираються майже досконало.

Дуже важливо вміти використовувати сильні сторони наявних гравців. Якщо в дублі грає Супргяга він використовується його швидкісні вміння. Че Че стає ключовим гравцем середини поля, який постійно із м'ячем та веде гру команди. Буено показує якісний футбол на фланзі. Юрій Шпирка прийшов до команди в ролі флангового гравця із Фк "Львова", але у Мороза розкрився, як форвард. Став кращим бомбардиром команди в першості дублерів. Футболісти переведенні із першої команди для набуття ігрової практики, або відношення форми після травми, у Мороза виглядають одним цілим із молодими гравцями, а не чимось окремим, граючим по власній волі гравцем.

Чеснот у Юрія Мороза вистачає. Його кандидатуру точно варто вивчити більше ретельно. Звичайно, що є певні недоліки. В першу чергу, це відсутність досвіду роботи у дорослому футболі. Звичайно, що ніяк не можна порівнювати молодіжний футбол та дорослий. Завдання в них абсолютно різні. Історія футболу знає не один випадок, коли успішний юнацький тренер нічого не показував у дорослому футболі. Лопатегі досяг дуже багато із юнацькими та молодіжними збірними Іспанії, але в дорослому футболі просто провалився.

Мороз не має досвіду в дорослому футболі

Посада головного тренера "Динамо" - електронний стілець . Вболівальники завжди чекають перемог. В разі невдач чи осічок відразу від медіа та вболівальників починається відразу тиск. Потрібно вміти працювати в таких умовах."Динамо" підійшло до тої смуги, що команді потрібні зміни. Навряд чи у сьогоднішній конфігурації можна говорити про розвиток та прогрес. Скоріше команда тупцює на одному місці.

Звичайно, що запрошення Мороза в першу команду – це великі ризики. Але нічого іншого зараз у "Динамо" не залишається, як ризикувати. В "Манчестер Юнайтед" дуже довго сподівалися, що Моурніьо врешті прорве. Але команда тільки скочувалася до низу. Сульшер із перших матчів змінив команду, хоча до цього про норвежця ніхто не сприймав в серйозно, говорячи про іменитих закордонних спеціалістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Футболісти не завжди розуміють задуми геніального тренера Шевченка

Наступний свій матч "Динамо" проведе 3 квітня проти "Зорі" в чемпіонаті, а за 4 дні зіграє в чветьфіналі Кубка України проти "Шахтаря".

Зараз ви читаєте новину «Юрій Мороз може стати Уле Гуннором Сульшером для Динамо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути