Ексклюзиви
середа, 12 вересня 2012 16:54

"Коли Діму нагороджували, він намагався пригадати слова гімну" - донецькі паралімпійці повернулися додому
32

Фото: Фото: Тетяна Заровна

З 13 медалями повернулися з Лондона додому донецькі паралімпійці. П'ять з них золоті, 3 срібні і 5 бронзових. Донеччани завойовували 2 медалі у велоспорті, решта - в плаванні. Велогонщик Єгор Дементьєв отримав дві вищі нагороди. Золотими медалістами серед плавців-паралімпійців стали Віктор Смирнов, Андрій Калина (дворазовий призер Ігор) і Дмитро Залевський.

11 вересня спортсменів зустрічали на донецькому вокзалі політики, спортивні чиновники, друзі та родичі.

Виступаючі дякували паралімпійцям за мужність. Говорили, що завдяки в тому числі і донецьким спортсменам Україна посіла 4-те загальнокомандне місце в Лондоні.

Тетяна Бахтєєва влаштувала для спортсменів фуршет, подарувала всім квіти. Нагадала, що головна нагорода за досягнення - грошовий приз - у переможців попереду. Кабмін пообіцяв членам української паралімпійської збірної за кожну золоту медаль - 700 тисяч гривень, за кожну срібну - 500 тисяч гривень, за бронзову - 350 тисяч гривень.

Відкриттям Паралімпіади став 19-річний Дмитро Залевський з Авдіївки - дебютант Ігор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці завоювали дев'ять медалей і встановили рекорд в п'ятий день Паралімпіади

"Діма - єдиний у світі плавець, який незрячий від народження, інші сліпі спортсмени втратили зір, а Діма ніколи не бачив", - розповіла Gazeta.ua тренер плавців Світлана Казначеєва. - Хоча і новачок, Діма переборов хвилювання і став кращим на дистанції 100 метрів на спині.

"Коли Діму нагороджували, я бачила прямий ефір, на весь будинок кричала від захоплення. Камера показала, як він бурмоче. Намагався пригадати слова гімну України", - каже мама Дмитра - Оксана Миколаївна.

Оксана Залевська розповіла так само, що зараз Дмитро живе в інтернаті для сліпих в Слов'янську, але незабаром перед ним постане проблема пошуку житла в цьому місті. У Оксани Миколаївни та Діми рідних більше немає, доходи сім'ї не дозволяють поміняти житло в Авдіївці на житло в Слов'янську. Як і всі місцеві плавці інваліди, Діма займається у своїх тренерів подружжя Казначеєвих в Слов'янську. Оренда квартири в цьому місті коштує близько 1200 грн., Що чимало для більшості інвалідів.

За словами тренера Світлани Казначеєва, з недавніх пір для її підопічних користування відремонтованим басейном в Слов'янську стало безкоштовним.

"А раніше ми з хлопцями їздили зі Слов'янська на тренування в Донецьк у безкоштовний басейн, витрачали на дорогу по 5 годин на день. Повірте, було дуже важко", - поділилася тренер.

Світлана та Андрій Казначеєви, які створюють чемпіонів світу з плавання вже багато років, опікують членів команди, як рідних дітей.

"Ми сьогодні зустрічаємо нашого дядька - він не привіз медаль, але ми їм страшно пишаємося!" - розповіла Gazeta.ua маленька Настя, племінниця Ярослава Семененка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паралімпіада-2012. Марію Помазан таки позбавили золотої медалі

У Ярослава немає обох рук, на Паралімпіаді і в поїздці йому допомагали товариші по збірній України.

Найбільшу кількість нагород з донецьких паралімпійців у Героя України Віктора Смирнова, який брав участь вже в третій Паралімпіаді (в активі незрячого плавця з Донецька повна колекція медалей всіх достоїнств). Паралімпієць Олександр Мащенко з Донецька на своїй четвертій Паралімпіаді взяв дві бронзи. Маріупольчанін Данило Чуфаров став срібним призером на дистанції 400 метрів вільним стилем і бронзовим призером на дистанції 200 метрів комплексним плаванням.

А єдиною медалісткою з числа донецьких жінок стала Ірина Соцька зі Слов'янська - дівчина пересувається на візку, страждає ураженням опорно-рухового апарату. Ірина стала бронзовим призером на дистанції 50 метрів на спині.

Всього в Паралімпіаді брало участь більше 4 тисяч спортсменів з 166 країн, які змагалися у 20 видах спорту. У загальній складності наша країна виграла рекордну для себе кількість медалей - 84.

Зараз ви читаєте новину «"Коли Діму нагороджували, він намагався пригадати слова гімну" - донецькі паралімпійці повернулися додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути