середа, 20 грудня 2017 17:10

"Гусєв вивів Гармаша в туалет, той повернувся іншою людиною" - Хацкевич підбив підсумки сезону

"Гусєв вивів Гармаша в туалет, той повернувся іншою людиною" - Хацкевич підбив підсумки сезону
Хацкевич: "Після того, як ми не потрапили в Лігу чемпіонів, у Ярмоленко вже не було колишнього азарту грати тут". Фото: dynamo.kiev.ua

Головний тренер "Динамо" Олександр Хацкевич у інтерв'ю dynamo.kiev.ua підвів підсумки осінньої частини свого дебютного сезону біля керма столичної команди. Тренер розповів

Про мотивацію

Від слова "мотивація" ми одразу відмовилися. Є таке просте поняття, як бажання. І з цим проблем у хлопців не було. З першого дня зборів команда працювала на одному диханні! Вважаю, що підготовку ми провели на дуже високому рівні. Як в плані самого тренувального процесу, так і в плані ставлення хлопців до роботи. Що було найскладнішим? Донести футболістам те, що хочеться бачити від них на футбольному полі. Хтось каже, що сучасний футбол - це контроль м'яча. Хтось вважає, що це швидкий перехід від оборони до атаки, і назад. А насправді має бути все разом.

Про "Шахтар"

З "Шахтарем" довелося б грати. Яка різниця, коли? Отже, психологічно ми були готові як до матчу з "гірниками" за Суперкубок України, так і до поєдинку з ними в другому турі чемпіонату. Ми не ставили перед собою завдання перевершити "Шахтар" у володінні м'ячем. Ба більше, ми апріорі не можемо виконати таке завдання, з огляду на рівень футболістів, які зараз виступають у "Шахтарі". Крім того, в донеччан команда "збита", Фонсеці, коли він очолив "Шахтар", нічого й вигадувати не треба було. За рахунок чого обіграли "гірників"? Перед тим матчем ми хлопцям сказали, що в матчах із "Шахтарем" важливо вміти терпіти, чекати свого шансу і прагнути його використати. І їм вдалося це втілити на футбольному полі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому "Динамо" програло Лігу чемпіонів

Про "Янг Бойз"

У матчі-відповіді з цією командою ми не грали в футбол. А хотіли здобути перемогу лише за рахунок думки: "В "Янг Бойз" не вийде нас обіграти". Але це в футболі не проходить. Тоді я хлопцям відразу сказав: "Ми зараз в такій ситуації, що позбавлені права як засмучуватися, так і радіти - у нас на це немає часу". А взагалі, саме на прикладі ситуації з "Янг Бойз" команда показала, що є досить сильною в психологічному сенсі.

Після того, як ми не змогли потрапити в Лігу чемпіонів, у Ярмоленка вже не було такого завзяття грати тут. Тому вважаю, що пропозиція "Боруссії" надійшла дуже вчасно

Про Ярмоленка

Те, що після відходу Ярмоленка атакуючий потенціал нашої команди знизився відчутно, - факт незаперечний. Гра адже складається з фрагментів. Так ось Андрій є атакуючим футболістом такого рівня, що в цих самих фрагментах здатний вирішити результат матчу. Але, з іншого боку, після того, як ми не змогли потрапити в Лігу чемпіонів, у Ярмоленка вже не було такого завзяття грати тут. Бажання було, але вже без колишнього азарту. Тому вважаю, що пропозиція "Боруссії" надійшла дуже вчасно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Козел" серед "джмелів": що треба знати про нового тренера Ярмоленка

Про суперників у Лізі Європи

До нас в групу потрапили клуби не з гучними іменами, але ж ми змагаємо ні з ім'ям клубу, а з командою, яка виходить на поле. Так ось за своїм рівнем тільки "Шкендербеу" виглядав слабшим за інших команд нашої групи. Та й то, врахуйте, що ця команда пройшла абсолютно всі раунди кваліфікації Ліги Європи на шляху до групової стадії. І в підсумку, всі команди нашої групи мали проблеми зі "Шкендербеу". Що ж стосується двох інших наших суперників, то "Партизан" - чемпіон Сербії, а "Янг Бойз" стабільно числиться в лідерах чемпіонату Швейцарії. Зрозуміло, що це не топ-чемпіонати, але мова йде про лідерів своїх країн. З такими командами легко ніколи не буває. Ми дистанцію групового турніру пройшли не так рівно, як нам усім того хотілося б. Але в таких матчах завжди на першому місці стоїть результат. При цьому турнір показав, що наші суперники по групі були далеко не слабкими командами. Крім того, створювало дискомфорт проведення деяких матчів без глядачів. Усі говорять, що для "Динамо" було перевагою грати на виїзді за порожніх трибун проти "Партизана" і "Шкендербеу". Але це просто розмови. Насправді ж будь-який фахівець вам скаже, що вболівальники завжди створюють особливу мотивацію у футболістів обох команд. А за порожніх трибун виникає відчуття, що ти проводиш контрольний матч. І самим футболістам стає складніше викладатися по максимуму своїх можливостей. Хоча, нам було трохи простіше - ми вже майже звикли, що в Україні зараз матчі проходять практично без глядачів на трибунах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" зайняло перше місце у групі Ліги Європи

Всі зараз чому перебувають в якійсь ейфорії від того, що в 1/16 фіналу нам дістався АЕК. Команду цю ми досконально вивчити, звичайно, ще не встигли. Показово, що в своїй групі Ліги Європи АЕК не програв жодного матчу. Команда дуже строго діє в захисті. Команда вміє терпіти. У групі в АЕКа п'ять нічиїх і перемога в останньому турі. Здавалося б, греки повинні грати на атаку, але в даному випадку мова йде про суперника, який вміє грати на результат, демонструючи високий рівень ігрової дисципліни.

Про проблемні позиції

Багато хто говорить, що в нас проблеми в обороні. Наша команда в чемпіонаті України пропустила 12 м'ячів. Хто менше нас пропустив? Ніхто. Отже нехай всі фахівці, експерти спершу подивляться в турнірну таблицю і звернуть увагу, яка команда скільки забила м'ячів і скільки пропустила. Ми не ставимо задачу просто посилитися. В нас достатньо кваліфіковані футболісти на всіх позиціях. Але ми хочемо створити конкуренцію у всіх лініях, в кожному амплуа. Щоб на кожну позицію конкурували, як мінімум, дві людини. В нападі, наприклад, у нас такий великий вибір, що ми легко можемо грати і в одного форварда, і в два. А ось на позиціях крайніх півзахисників у нас конкуренції немає. Так, Морозюк становить конкуренцію Гонсалесу. Але ми розуміємо, що Коля - це не те, що ми хочемо в атаці, цей футболіст найкращим чином корисний, коли підключається з глибини. Опорники? Коли травмувався Сидорчук, ми спершу подумали, що в нас у цій лінії виникнуть проблеми. Але на ділі виявилося, що на цій позиції успішно можуть зіграти Шепелєв, Буяльський, Гармаш, Корзун. Сидорчук точно потрапить в список гравців "Динамо", які поїдуть на перший збір до Марбельї. І з першого дня буде там тренуватися. Але за індивідуальною програмою. Віда? У нього була розмова з президентом "Динамо". Домагой сказав, що до 25 грудня подзвонить мені і скаже про своє рішення.

Про спаринг-партнерів

Мінімізуємо кількість спарингів з китайськими командами. Будемо прагнути грати з тими клубами, які вийшли до плей-оф Ліги Європи і одночасно з нами теж проводитимуть збори в Марбельї. Нам потрібні суперники з Європи і, бажано, щоб це були південні команди, як і АЕК. Ну а конкретних імен спаринг-партнерів поки немає. Є набір команд, з числа яких ми вибираємо. І нас відповідно теж вибирають. Ведемо переговори.

Гусєв має поїхати з нами на перший збір, а після його закінчення вже будемо приймати рішення

Про Гусєва

Поки плани такі: Гусєв має поїхати з нами на перший збір, а після його закінчення вже будемо приймати рішення. Тоді буде видно, чи може Олег складати конкуренцію тим виконавцям, які виступають на його позиції. У моєму розумінні як тренера футболіст з таким футбольним і життєвим досвідом потрібен в роздягальні. Один приклад. Перший матч з "Марітіму". Гармаш в першому таймі "завівся". У перерві ні я, ні Олег Лужний достукатися до Дениса не змогли. Ні спокійним тоном, ні іншим. Все випробовували! А слова для Гармаша знайшов Гусєв. Він його вивів у туалет, і все. Не знаю, що він там з ним робив (сміється), але на другий тайм Гармаш вийшов зовсім іншою людиною. Ми, звичайно, ризикували, залишивши Дениса в складі після перерви, але другий тайм показав, що Гусєв дійсно зміг його заспокоїти.

Олег постійно спілкується з молодими хлопцями. Підказує їм як в тренувальному процесі, так і в побуті. Наприклад, зверне увагу, що можна їсти, що не можна - це може здатися дрібницею, але іноді є дуже значущим чинником. Особливо на виїзних матчах, коли в готелі на сніданок великий вибір страв, і футболіст, "нахапавши" всякого, може собі зробити тільки гірше.

"Динамо" в останньому матчі УПЛ цього року не змогло на виїзді обіграти "Олександрію". Зараз кияни на три очки відстають від "Шахтаря", який лідирує.

Зараз ви читаєте новину «"Гусєв вивів Гармаша в туалет, той повернувся іншою людиною" - Хацкевич підбив підсумки сезону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути