пʼятниця, 20 грудня 2013 14:03

"Говоримо про євроінтеграцію, але при цьому не проти послати ФІФА та УЄФА на три букви" - Франков

"Говоримо про євроінтеграцію, але при цьому не проти послати ФІФА та УЄФА на три букви" - Франков
Головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков ФОТО: dynamo.kiev.ua

Нацизм на українських стадіонах є наслідком негативних процесів в суспільстві і відсутності законності, вважає відомий спортивний журналіст, головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков. Про це він сказав, аналізуючи ситуацію з дискваліфікацією стадіону "Арена Львів".

Нагадаємо, в результаті санкцій ФІФА у зв'язку з проявом расизму і нацизму, львівський стадіон був дискваліфікований на п'ять років. Згодом асоціація пом'якшила покарання і дозволила арені приймати товариські матчі і матчі кваліфікації до Євро-2016.

Представлені громадськості докази провини вболівальників "Арени Львів" переконливі?

"З одного боку ні, оскільки подібного "добра" повно на всіх стадіонах. І підстава в такій ситуації не виключена. З іншого боку, проблема існує. І нагнітається колупанням у значенні тих чи інших символів. Адже безліч з них - абсолютне одкровення для людей. Тільки й чути, мовляв, кельтський хрест - символ єднання язичництва і християнства, стоїть на емблемі ірландської федерації футболу... У всіх цих дискусіях багато лукавства. А в акціях ФІФА та УЄФА з футболками, банерами - багато показухи.

Проблема насправді набагато ширша. Особисто мені боляче бачити, скільки людей в нашій країні вважають свастику чимось прийнятним, природним і навіть світлим. Але це завдання далеко не футбольне. Просто футбол обирається як арена для подібних акцій через масову популярність.

Гасло "Слава Україні - Героям слава!" все частіше чути навіть на трибунах сходу країни, не кажучи вже про захід з центром.

Це все ж таки не свастика. Так, ОУН -УПА. Але ті, хто його скандують на стадіонах, вкладають у це дещо інший сенс. Вони в той момент вважають це способом вираження патріотизму. Так само як "Слава нації!", "Смерть ворогам!" і "Україна понад усе!"

Інша річ, що в нашій країні не звикли дотримуватися законів. Або діють за відомим принципом "Друзям все, ворогам - закон". Є певні циркуляри УЄФА та ФІФА, куди внесено список заборонених символів. І цим правилам потрібно підкорятися. Або виходити з ФІФА та УЄФА і грати по-своєму. Можна, звичайно, спробувати переконати ці організації в тих чи інших історичних моментах. Але до тих пір, поки не переконали і в УЄФА не прийняли відповідну постанову, будьте ласкаві беззаперечно підкорятися тому, що є. А то на кожному розі говоримо про євроінтеграцію, але при цьому не проти послати на три букви вищі європейські інстанції."

Повністю інтерв'ю з Артемом Франковим читайте в номері журналу "Країна" від 26 грудня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «"Говоримо про євроінтеграцію, але при цьому не проти послати ФІФА та УЄФА на три букви" - Франков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути