вівторок, 17 жовтня 2023 10:10

"Динамо" вперше стало чемпіоном СРСР

"Динамо" вперше стало чемпіоном СРСР
Валерій Лобановський проривається до воріт Льва Яшина. Фото: "Футбольний клуб"

17 жовтня 1961 року київське "Динамо" вперше стало чемпіоном СРСР.

Чемпіонати СРСР розігрувалися з 1936 року, і кожен з них приносив золоті медалі одній з московських команд. До 1961 року у "Динамо" (Москва) в своєму активі було вже дев'ять титулів, у "Спартака" - сім, у ЦСКА - п'ять, у "Торпедо" - один. Але саме того року свій перший титул виграла команда, якій в результаті вдасться стати найтитулованішою в радянському футболі, перетворившись із середнячка у флагмана.

Долю чемпіонства повинен був вирішити передостанній тур першості Союзу. Перед ним становище команд виглядало так (за перемогу давалося не три, а два очки):

1. "Динамо" – 43
2. "Торпедо" –39
3. "Спартак" –38

Киянам потрібно було грати з харківським "Авангардом" і перемога робила їх чемпіонами, тоді як торпедівці вирушили до Ташкента. У Москві в можливість інтриги не вірили: мовляв, як це так, щоб одна українська команда завадила іншій. Але вийшло наступне: Київ з "Авангардом" розійшлися по нулях, зате "Пахтакор" мінімально обіграв "Торпедо", зробивши "Динамо" чемпіоном найбільшої країни світу.

Ще до кінця київського матчу був оголошений результат ташкентського. Українська публіка все зрозуміла миттєво і трибуни стадіону "Динамо" в буквальному сенсі слова загорілися. Це була не пожежа, це були вогні перемоги- всі палили саморобні факели з газет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" виграло у "Спартака" матч за чемпіонство-1985

Згодом до першого титулу "Динамо" додало ще 12, ставши найтитулованішим радянським клубом. Вісім золотих медалей у якості тренера виграв чемпіон СРСР-1961 Валерій Лобановський.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" вперше стало чемпіоном СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути