вівторок, 27 квітня 2021 11:09

Лобановський знищив Португалію

Лобановський знищив Португалію
Олег Блохін проривався до воріт збірної Португалії. Фото: Федір Алексеєв, "Спорт-Експрес"

27 квітня 1983 року в Москві збірна СРСР грала зі своїми головними конкурентами у відбірковому турнірі чемпіонату Європи-1984 – португальцями. Головний тренер збірної Валерій Лобановський напередодні в телеінтерв'ю звернувся до вболівальників із закликом допомогти збірній у скрутну годину і, забувши старі образи, підтримати її. На таке незвичайне звернення відгукнулися, і трибуни головного стадіону країни були переповнені. Такої кількості глядачів "Лужники" не бачили з часів московської Олімпіади!

Матч почався з розвідки. Поступово, однак дедалі виразніше позначалася перевага підопічних Лобановського у швидкості. Швидкі атаки збірної СРСР проводилися широким фронтом і португальці часто не встигали за їх розвитком. Явно нервував воротар гостей Бенту. В один із моментів він робить ризикований спринтерський ривок до бічної лінії та в останній момент встигає вибити м'яч в аут з-під ніг Блохіна. Наступний його вихід із воріт закінчується для гостей сумно. Це сталося після того, як Блохін із лівого флангу відмінно перевів м'яч повітрям на протилежний край. Бенту вибіг, але до м'яча не дістав, і Черенков чітко забив гол. Незабаром Черенков був просто зобов'язаний забити ще один м'яч. На 24-й хвилині після швидкоплинної комбінації він виявився сам на сам із Бенту. Ніхто йому не заважав, але пробив він з усієї сили й м'яч влучив у поперечку.

Перевага радянської збірної щохвилини стає все очевиднішою. Блохін, який у тому матчі показав високий клас, зробив несподівану й чудову передачу в лінію атаки Балтачі. Той моментально направив м'яч уздовж воріт. Бенту знову виявився зайвим і Родіонов спокійно забив гол.

Після перерви битва тривала. Чергова гарна комбінація атаки збірної СРСР. Дем'яненко рветься вперед, дістає своєчасний пас і ліворуч під гострим кутом завдає удару. Бенту, думаючи, що буде передача партнерам, вискакує з воріт, а м'яч опускається в сітку.

Португальці явно деморалізовані. Блохін знову демонструє високе мистецтво пасу й передає м'яч на вихід Черенкову. Гості намагалися зробити знову штучне положення поза грою, але невдало. У результаті Черенков виходить сам на сам із воротарем, обводить його і спокійно посилає м'яч у ворота. Це був другий м'яч Черенкова в цьому матчі й 11-й у 14 іграх за збірну.

А наприкінці матчу прекрасний прохід правим флангом точним ударом у ворота завершив Ларіонов, який дебютував у збірній СРСР.

Португальці наприкінці гри дещо активізувалися, провели низку гострих атак, але їхні удари вдало відбив Дасаєв.

5:0 – переконлива й красива перемога збірної СРСР у другому відбірковому матчі чемпіонату Європи.

На післяматчевій пресконференції Валерій Лобановський зазначив, що збірна Португалії боролася завзято, але радянська команда мала перевагу в колективній швидкості, до чого наш суперник виявився не готовим.

У той момент ніхто не міг подумати, що збірна СРСР утратить путівку на чемпіонат Європи. Однак це сталося. Фатальною була нічия у виїзному матчі з Польщею – 1:1. Бронзові призери Кубка світу взагалі пішли далі. Коли зникли всі шанси на продовження боротьби Польща здала домашню гру Португалії – 0:1. Вирішальним для СРСР став матч у Португалії. Тут помилився французький суддя Жорж Конрат. Він призначив пенальті у ворота СРСР, хоча Боровський сфолив на Жордао в метрі від лінії штрафного майданчика. Пенальті Дасаєв не зміг відбити – 1:0.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продати Заварова в "Ювентус" дозволила друга людина в КПРС

На чемпіонат Європи поїхала збірна Португалії й лише в додатковий час поступилася в півфіналі фаворитам – збірній Франції – 2:3. В'ячеслав Колосков зі скандалом звільнив тренера СРСР Валерія Лобановського з формулюванням: більше ніколи не залучати до матчів збірної. Заборона діяла два з половиною роки.

Зараз ви читаєте новину «Лобановський знищив Португалію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути