понеділок, 26 квітня 2021 11:09

Продати Заварова в "Ювентус" дозволила друга людина в КПРС

Продати Заварова в "Ювентус" дозволила друга людина в КПРС
Олкександр Заваров вважався одним із найбільш технічних гравців у СРСР. Фото: footboom.com

26 квітня виповнюється 60 років видатному українському футболістові, тренеру Олександру Заварову.

Лаври першовідкривача таланту Заварова належать Йожефу Сабо. Саме він у часи свого тренерства "Зорі" помітив невисокого, але дуже технічного 16-річного хлопчину й перевів його до дубля команди. У 18 років юний Заваров дебютував у Найвищій лізі чемпіонату СРСР у матчі проти тодішнього чемпіона – тбіліського "Динамо". У першому ж сезоні Олександр забив сім м'ячів.

Того року він поїхав на другий чемпіонат світу для 19-літніх і виборов срібло, поступившись у фіналі Аргентині з Марадоною та Діасом – 1:3.

Дуже швидко його забрав ростовський СКА служити в армії. Там Олександр зробив перший хет-трик. Але найвидатніший матч зіграв у фіналі Кубка СРСР проти "Спартака", віддавши результативний пас на ексземляка Сергія Андреєва – 1:0. СКА виборов перший і останній трофей в СРСР.

Після армії Заваров повернувся в "Зорю", яка грала в Першій лізі. Хтозна, якою була б доля Олександра, якби не капітан луганців Віктор Кузнецов. Той сам зателефонував у Київ до тренера дубля Михайла Фоменка й запропонував забрати талановитого гравця до Києва.

Заварову не пощастило, що його приїзд збігся з паузою в роботі Валерія Лобановського. Тренер поїхав до Москви працювати зі збірною СРСР, а замість Фоменка залишив Юрія Морозова з Ленінграда. Заваров відразу став улюбленцем публіки. Він активно боровся за кожен м'яч, вирізнявся філігранною технікою.

Заварова купив "Ювентус" за неймовірні на той час $5 млн

Але два сезони 1983-1984 років були змарновані. Лобановському, який повернувся, ледве вдалося втримати Заварова в команді. І це було правильне рішення. У зіркові сезони 1985-1986 років із виграшем двох титулів, Кубка, Кубка Кубків Олександр був чи не найголовнішим гравцем нового "Динамо".

Після Євро-88 друга людина в партії, Єгор Лігачов, дозволив радянським футболістам їхати за кордон. Заварова купив "Ювентус" за неймовірні на той час $5 млн. Однак це були гроші на вітер. У 60 матчах "новий Платіні" забив лише сім голів. Заварова сплавили в "Нансі", де він догравав до 34-х років.

У незалежній Україні в Олександра Анатолійовича сталася прикра історія зі збірною. Він був помічником Михайла Фоменка перед Євро-2016, але вольовим рішенням Павелка Заварова звільнили й увели до штабу Андрія Шевченка. Закінчилося все трьома поразками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям важко в Італії. Тут заграли лише Шевченко й Малиновський

Загалом за час виступів у різних командах Заваров зіграв 449 матчів, у яких забив 96 м'ячів. 1986 року посів сьоме місце в голосуванні за володаря "Золотого м'яча". Ще двічі набирав бали в цьому конкурсі. У СРСР був визнаний найкращим футболістом 1986 року.

Зараз ви читаєте новину «Продати Заварова в "Ювентус" дозволила друга людина в КПРС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути