пʼятниця, 05 лютого 2021 21:00

Українцям важко в Італії. Тут заграли лише Шевченко й Малиновський

Українцям важко в Італії. Тут заграли лише Шевченко й Малиновський
Віктор Коваленко став сьомим українським футболістом у Серії "А"

Віктор Коваленко перейшов із "Шахтаря" в "Аталанту". Він став сьомим українцем, який спробує своє сили в Серії "А". Поки в Італії успіху досягали лише одиниці.

Першим був Сергій Ателькін. В 1997 році з донецького "Шахтаря" Ателькін перейшов у "Лечче". Спочатку українець постійно виходив в основному складі. Потім, отримавши травму на початку другого кола, до складу потрапляти перестав. Провів у Серії A 16 матчів і по разу вразив ворота "Роми", "Наполі" і "Болоньї". Клуб посів 17-е місце з 18 і відправився в Серію B.

За італійськими законами, клуб Серії B може заявити тільки двох іноземців з держав, що не входять в Європейський союз. Причому, один з них повинен бути молодше 21 року. Оскільки в команді було 7 гравців з країн не членів ЄС, Ателькін на правах оренди перейшов в португальський клуб "Боавішта".

У 1999 році повернувся в розташування "Лечче", який уже не був зацікавлений у послугах гравця. Контракт з командою був розірваний й Ателькін отримав статус вільного агента. й повернувся до Донецька.

Наступний українець у Серії A – легендарний Андрій Шевченко. У 1999 році Шевченко перейшов з "Динамо" у "Мілан" за майже 24 мільйони євро. Шевченко зіграв у Серії А 226 матчів та забив 127 голів. Разом з "Міланом" Шевченко виграв Лігу чемпіонів (2003), Суперкубок УЄФА (2003), Серію А (2003/2004), Кубок Італії (2003), Суперкубок Італії (2004).

У 2004 році Шевченко виграв "Золотий м'яч". Шевченко найкращий бомбардир в історії Міланського дербі, двічі найкращий бомбардир Серії А (2000, 2004). У складі "Мілану" двічі найкращий бомбардир Ліги чемпіонів: 2001 (9 м'ячів), 2006 (9 м'ячів). У 2006 році Шевченко покинув "Мілан" і перейшов у лондонський "Челсі".

У 2013 році в італійську Серію А переїхав Олександр Яковенко. "Фіорентина" безкоштовно забрала Яковенка з бельгійського "Андерлехту". У 2014 році "фіалки" віддали українця в оренду в іспанську "Малагу", а наступного року – нідерландському клубу "Ден Хааг".

На відміну від Ателькіна, Шевченка й Прийми Руслан Малиновський мав практику гри в західноєвропейському клубі, адже був лідером бельгійського "Генка"

У 2016 році контракт Яковенка закінчився і він як вільний агент перейшов у "Динамо". Загалом в Італії Яковенко зіграв тільки три матчі (74 хвилини).

У 2015 році в італійський "Торіно" перейшов Василь Прийма. У першому сезоні українець зіграв тільки 5 матчів за туринців. Згодом Василь відправився в оренду у "Фрозіноне" із Серії B. Ще через рік Прийма став повноцінним гравцем "Фрозіноне". Звідти повернувся у луганську "Зорю". У 2019 році Василь приєднався до "Шахтаря" Солігорськ.

П'ятим українцем у Серії A був Євген Шахов. У 2019 у Шахова закінчився контракт із грецьким ПАОКом і він на правах вільного агента перейшов у все той же "Лечче". Однак виступив не набагато краще від Ателькіна – 24 матчі, 1 гол. Влітку Євген повернувся до Греції й виступає за АЕК.

На відміну від Ателькіна, Шевченка й Прийми Руслан Малиновський мав практику гри в західноєвропейському клубі, адже був лідером бельгійського "Генка". Його 13 мільйонів євро стали другим за вартістю трансфером після Шевченка. Найкращий період у Руслана – весна минулого року, коли він зіграв кілька яскравих і результативних матчів. Загалом на рахунку Малиновського 51 матч і 9 результативних ударів.

Віктор Коваленко буде сьомим українцем у серії "А". Водночас йому буде зовсім не легко, адже переходить в Італію із чемпіонату України, де інтенсивність на кілька порядків нижча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Аталанта" не змогла перемогти "Наполі" в Кубку Італії

В серії "А" також виступали українці Олександр Заваров та Олексій Михайличенко. Перший із "Ювентусом" виграв Кубок УЄФА, а другий із "Сампдорією" – чемпіонський титул. Однак вони переходили ще як громадяни СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Українцям важко в Італії. Тут заграли лише Шевченко й Малиновський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути