неділя, 17 квітня 2011 19:26

"Динамо" популярніше за "Шахтар" у Бразилії

"Динамо" популярніше за "Шахтар" у Бразилії

Київське "Динамо" випереджає донецький "Шахтар" за популярністю серед бразильців. Але не набагато...

"Динамо" більш відоме у Бразилії, клуб має велику історію. Але "Шахтар" вже майже наздогнав київську команду за популярністю, особливо серед молоді, - каже "Gazeta.ua" бразильський журналіст Рафаель Маранао. - Ще п'ять років тому, коли Жадсон та Фернандіньо переходили у донецький клуб, вболівальники, журналісти та спеціалісти критикували їх за це. Мовляв, куди ви їдете, там вас ніхто не побачить.

Зараз ситуація змінилася. "Шахтар" кожного року грає в єврокубках, цього сезону дійшов до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Ваші ґранди відомі у Бразилії. Тепер у схожій ситуації опинився "Дніпро". Перехід Жуліано (на фото) у дніпропетровський клуб викликав у країні широке обговорення. Одні критикували футболіста, інші схвалювали його дії. Сам Жуліано розповів, що у "Дніпра" амбіційні цілі і команда хоче успішно виступати у Європі."

Рафаель пише для бразильської газети "O Globo" та шведського журналу "Offside". В Україні провів близько тижня. Спілкувався з бразильськими футболістами "Шахтаря", "Дніпра" та "Динамо", зокрема з Жуліано.

"Після розмови з цим 20-річним хлопцем, я став його фанатом. Жуліано дуже подобається жити в Україні, у нього багато амбіційних планів. Я гуляв з ним містом і був вражений його рівнем російської мови. В Україні він менше чотирьох місяців, а вже добре освоїв чужу мову. Як він це зробив? Скачав з Інтернету різні програмки і вчився за ними. Пробував мене навчити. Я запам'ятав тільки слово "три". Жуліано навіть прийшов у клуб і запитав, чого його прізвище на футболці пишуть через "Дж", я не через "Ж". Саме так правильно.

Ще у Бразилії Жуліано займався з репетитором англійської мови. У Дніпропетровську футболіст живе разом з дружиною. Був вражений, що він такий молодий, а вже одружився."

У Донецьку Рафаель побував на матчі Ліги чемпіонів "Шахтар" — "Барселона" і на спортивно-тренувальній базі "гірників".

"Кірша" мені показав батько Вілліана. У Бразилії говорять, що за "Шахтар" виступають восьмеро бразильців — Фернандіньо, Жадсон, Вілліан, Дуглас Коста, Алекс Тейшейра, Луїс Адріано та Едуардо з Марсело Морено. Марсело грав за молодіжні збірні "пентакампеонів", а потім вирішив виступати за Болівію (мати — болівійка, батько — бразилець). Коли він забив за Болівію у ворота Аргентини, всі у Бразилії дуже раділи, казали, наш хлопець. Едуардо має хорватське громадянство, але в душі він бразилець.

Фернандіньо розповідав, як уперше побачив сніг. Перші десять хвилин він радів, а коли дізнався, що треба йти тренуватися у таку погоду, то не повірив."

У Києві Маранао побував на базі "Динамо" у Конча-Заспі та стадіоні імені Валерія Лобановського.

"Також відвідав стадіон "Старт" та "Олімпійський". Навіть зараз НСК справляє враження. Цікаво буде подивитися на готову арену. Не вистачило часу відвідати могилу Лобановського на Байковому кладовищі, але я побачив його скульптуру біля стадіону. На базі в Конча-Заспі поспілкувався з усіма бразильцями. Бетао добре говорить російською. Коли за клуб виступали Андре та Гільєрме, то бразильці більше цікавилися справами "Динамо". Ці гравці дуже популярні у Бразилії. Екс-динамівець Клебер також дуже відомий у країні."

Запитую звідки Рафаель знає стільки інформації про "Динамо".

"Я народився в Ріо де Жанейро. У 2005-му році переїхав у Лондон, де прожив рік. Там купив книжку англійського журналіста про історію "Динамо". Дуже цікава, можу дати лінк. На жаль, цю книгарню два чи три роки тому закрили. Там можна було знайти будь-яку книжку на футбольну тематику. Взагалі, кожен футболіст, який грає в Англії обов'язково пише автобіографію. Кумедно бачити, коли 21-річні гравці пишуть книги і ще називають їх "My Life".

З 2006-го року Маранао проживає у Стокгольмі.

"Взимку їжджу у Бразилію. Мої батьки живуть у Ріо. У Швеції познайомився зі своєю дівчиною. Я приїхав заради футболістки Марти, хотів взяти у неї інтерв'ю. Вона у той час виступала за один із шведських клубів. Марта була рада чути, що завдяки їй я познайомився зі своєю дівчиною.

У Швеції багато людей вболівають за англійські команди, навіть за такі як "Ноттінгем Форест" (виступає у Чемпіоншипі). Якось довелось летіли у літаку з п'яними шведськими вболівальниками "Ліверпуля". Вдягнені у все червоне вони всю дорогу горлали "You`ll never walk alone", а мені в таких умовах довелося працювати.

Зате у Швеції зараз дуже популярні турніри за участю змішаних футбольних команд — по три чоловіки та по три жінки, плюс голкіпер (стать не має значення). Якщо грають у приміщенні, то по двоє представників різних статей. У моїй команді думають, що якщо я з Бразилії, то обов'язково маю грати у нападі, або півзахисті. Я люблю діяти на позиції захисника. Коли я там граю, то ми програємо тільки 0:3. Це хороший результат. В інших випадках нам забивають шість м'ячів."

Рафаель дуже шкодував, що йому не вистачило часу відвідати "Металіст". Його дуже зворушила історія про Едмара, який одружився з українкою та отримав українське громадянство. То ж Маранао обіцяв повернутися в Україну знову. Наша країна йому тепер дуже близька, виявляється відкриття "Олімпійського" заплановане на його день народження.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" популярніше за "Шахтар" у Бразилії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути