вівторок, 18 травня 2021 21:00

Чому Михайличенко покине "Динамо"

Чому Михайличенко покине "Динамо"
Олексій Михайличенко був зіркою в складі "Динамо". Фото: ФК "Динамо" Київ

Спортивний директор "Динамо" 58-річний Олексій Михайличенко залишить свою посаду. За повідомленням ЗМІ, функціонер перейде працювати в Українську асоціацію футболу. Одним із варіантів роботи є заміна Мирона Маркевича на посаді куратора збірних.

Відхід Михайличенка –це результат змін в клубі, які відбувається із приходом в "Динамо" Мірчі Луческу. Олексій Олександрович обіймав посаду спортивного директора із 2011 року. За цей час встиг бути асистентом Олега Блохіна та очолювати команду після відставки Олександра Хацкевича.

Михайличенко такий же функціонер, як і тренер. Багато в чому через нього "Динамо" перетворилося на посередню команду. Спочатку провалив масштабну трансферну кампанію, коли під тренера Блохіна були витрачено до €60 млн на нових гравців. Прихід Ніко Краньчара, Рффаеля, Мігеля Велозу, Бенуа Тремулінаса та багатьох інших нічого не дав клубу, як на внутрішній арені, так і єврокубках. Коли фінансові можливості зменшилися, "Динамо" почало втрачати свій рівень через запрошення вільних агентів, другорядних легіонерів замість ставки на власних вихованців.

Агент Луческу став тіньовим спортивним директором "Динамо"

Тренерське питання було не менше проблемним. Тримали Сергія Реброва останні пів року його контракту, коли він вже втратив контроль над командою. Понад два сезони тупцювання на місці з Хацкевичем. Коли білорус черговий раз провалився, не пройшовши у Лігу чемпіонів, виявилося, що кандидатів на заміну Хацкевичу немає. Хоч під ним хиталося крісло останні 4-5 місяців після розгрому від "Челсі" у Лізі Європи та чергового чемпіонства "Шахтаря".

З приходом Луческу всі функції в команді зосередженні на головному тренеру. Мірча вирішує всі трансферні питання, долю молодих гравців, організаційні та побутові питання. Фактична роль спортивного директора відійшла агенту румунського тренера Аркадію Запорожану. Він присутній із командою на всіх матчах.

Запорожану працює із Луческу вже не один десяток років, ще із часів, коли Мірча прийшов до "Шахтаря" 2004 року. Як ніхто інший, він знає вимоги Луческу та його бачення футболу. В такій ситуації роль Михайличенка була тільки формальна. Він не впливав на жодні процеси. Після його відставки таку ж роль матиме новий спортивний директор Володимир Безсонов. Вона його повністю влаштовує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Луческу та "Динамо" ідеально підходять один одному

"Динамо" в сезоні-2020/21 виграло всі можливі внутрішні трофеї – чемпіонат, Кубок та Суперкубок України. Змогло пробитися в Лігу чемпіонів та дійшло до 1/8 Ліги Європи.
Мірча Луческу очолив "Динамо" у 2020 році. Його угода діє до літа 2022 року. Президент "Динамо" Ігор Суркіс хоче продовжити із ним співпрацю ще на сезон.

Олексій Михайличенко виступав за клуб в ролі гравця із 1981 по 1990 роки. Був помічником Валерія Лобановського. З 2002 по 2004 роки очолював першу команду. Працював із молодіжною та національною збірною. У 2011 році повернувся в "Динамо" у статусі спортивного директора.

Зараз ви читаєте новину «Чому Михайличенко покине "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути