четвер, 25 липня 2019 08:00

Чи варто Циганкову змінювати позицію

В неділю 28 липня "Динамо" відкриє новий футбольний сезон в Україні матчем за Суперкубок проти "Шахтаря". За три дні на динамівців чекає старт у чемпіонаті в матчі з " Карпатами", а вже за два тижні потрібно розпочинати боротьбу у кваліфікації Ліги чемпіонів. Першу частину підготовки до сезону підопічні Олександра Хацкевича провели в Австрії, а вже потім готувалися на власній базі в передмісті Києва.


В цьому сезоні "Динамо" має великі амбіції. Київський клуб не був чемпіоном три сезони поспіль. Без Кубка України - 4 сезони. Два сезони не грали в групі Ліги чемпіонів. Тому мотивація у динамівців величезна.

В цьому сезоні "Динамо" має велику мотивацію

Ігор Суркіс продовжив контракт на два сезони з Олександром Хацкевичем. Білоруський тренер отримав повну довіру від президента клубу. Олександр Миколайович тепер має можливість формувати команду під власне бачення футболу. Ніяких молодих футболістів, чи бразильців, а тільки досвідченні гравці, які повністю відповідають тренерському баченню Хацкевича. Ганець Кадірі має посилити середину поля, а українець Караваєв збільшити конкуренцію на флангах. Судячи з передсезонних зборів обидва гравці відразу знайшли своє місце в складі.

Автор: Офіційний сайт "Динамо"
  Кадірі має посилити середину поля "Динамо"
Кадірі має посилити середину поля "Динамо"


Проблемною залишається ще позиція так званої "десятки", або відтягнутого форварда. В попередніх сезонах тут грали Шапаренко, Гармаш та Шепелєв. Перший відверто підвів команду в кубковій грі проти "Шахтаря", а Шепелєв не має потрібних чеснот для того, щоб бути успішним на цій позиції. Великі сподівання були на Шапаренка. Але поки Микола ніяк не може вийти на стабільний рівень. Багато в чому його успіх був пов'язаний з тим, що на позиції "10 номера" не було конкуренції, або грав той же Гармаш, який є не дуже швидкий.

За два сезони Шапаренко так і не зміг завоювати стабільне місце в складі. Хороші окремі матчі змінювалися втратою форми або відвертими провалами. Поки прогрес 20 річного півзахисника явно застопорився. Перед початок сезону Шапаренко не може розраховувати на стабільне місце в складі команди.

Шапаренко за два сезони не зміг завоювати місце в стартовому складі "Динамо"


Минулого літа кияни придбали з данського "Мідтьюлланна" атакувального півзахисника 22 річного Міккаеля Дуелунда. Але справи данця в Києві йдуть не найкращим чином. Перед зимовими зборами Міккаель зазнав травми та пропустив всю другу частину сезону. Влітку знову травмувався.

Недарма ходили активні розмови про інтерес до півзахисника " Фенербахче" та збірної Словенії Міхи Зайца. За повідомленням медіа, представники "Динамо" не змогли домовитися з турецької стороною. Футболісти креативного плану коштують дорого. "Фенербахче" був готовий продати Зайца не менше, ніж за 9 мільйонів євро. Сума вкрай велика для сьогоднішніх реалій України.

"Динамо" з часів Романа Єрьоменка не вистачає футболіста, який би в середині поля займався креативом, вмів розіграти атаку, чи дати хороший пас. Запрошувалися до команди Раффаель, Краньчар, Беланда, але ніхто з ним не зміг себе проявити в Києві.

Автор: Соціальні мережі
  З часів Романа Єрьоменка в "Динамо" проблеми з креативом в середині поля
З часів Романа Єрьоменка в "Динамо" проблеми з креативом в середині поля

Сьогоднішні форварди "Динамо" - Соль та Бесєдін - вкрай залежні від активності півзахисту. В попередні сезони "Динамо" будувало свої атаки більше через фланги та активність Циганкова з Вербичем.


У весняному матчі проти "Шахтаря" на позиції атакувального півзахисника у другому таймі зіграв Циганков. Нарешті в "Динамо" почало виходити будувати власні атаки через цент поля. Це може бути варіантом для нового сезону. З приходом Караваєва та Де Пени вибір гравців на флангах для тренерського штабу "Динамо" суттєво зріс. Не варто забувати ще про Цітаїшвлі, який проявив себе добре на молодіжному Кубку світу. В такому випадку можна спробувати використовувати Циганкова в середині поля.

Соль та Бесєдін потребує підтримки півзахисту

Позиція атакувального півзахисника потребує швидкості, техніки та футбольного інтелекту. Всі ці якості є у Циганкова. Він може розіграти атаку, може обіграти суперника, може запресингувати при тому вміє віддати точний останній пас. Якщо Віктор зможе бути успішним на позиції " 10 номера" - його трансферна вартість суттєво виросте. Тоді Циганков буде гравцем, який може грати на всіх позиціях в атаці окрім центрального нападника. Звичайно, що такі навики йому підуть тільки на користь. Проблема може бути тільки в тому, що в середині поля більше щільна гра та багато силових єдиноборств. Для успішної гри тут потрібні навики, який у віце –капіната "Динамо" поки не так багато. Більша кількість єдиноборств та фізична боротьба несуть ризики додаткових травм.

Автор: Офіційний сайт "Динамо"
  На позиції відтягнутого форварда Циганков отримав нові навики та можливість для прогерсу
На позиції відтягнутого форварда Циганков отримав нові навики та можливість для прогерсу


Зараз в "Динамо" повинні розуміти, що не завжди вдасться знайти відповідного гравця на проблемну позицію на трансферному ринку. Особливо це стосується гравців атаки, бо ціни на футболістів цього амплуа – дуже великі. Потрібно шукати резерви в середині команди. Перевід Циганкова на новій позиції – шанс для нього отримати нові навики та більший прогрес. В той же час більше ігрового часу на фланзі зможе отримати Цітаїшвлі, який потенційно може замінити Циганова з часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" не готове до старту сезону


Минулого сезону Віктор Циганков став лідером "Динамо". В 31 матчі чемпіонату України він забив 18 м'ячів. В складі збірної України у 4 матчах відзначився 3 голами.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто Циганкову змінювати позицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути