Ексклюзиви
вівторок, 16 жовтня 2018 17:27

Як змінилася Чехія після останньої зустрічі з Україною - журналіст

Як змінилася Чехія після останньої зустрічі з Україною - журналіст
Українці змогли на останніх хвилинах здобути перемогу в Чехії. Фото: Twitter

Коментатор каналів "Футбол" Кирило Круторогов виділив 7 змін, що відбулися у стані нашого суперника після вересневого матчу. Про це йдеться в матеріалі на Football.ua.

Після поразки від нашої збірної (1:2) і розгрому в товариському матчі з росіянами (1:5) Карел Яролім залишив посаду головного тренера збірної Чехії, безуспішно пропрацювавши 2 роки. Позитивного багажу не залишив жодного. Тому його наступнику, по суті, належить будувати команду заново.

Чеські вболівальники хотіли, щоб їхню головну команду, за прикладом нашої, також очолив легендарний футболіст, нехай і без тренерського досвіду. Варіантом "чеського Шевченко" вони бачили Карела Поборськи, який виступав за МЮ, Бенфіку, Лаціо, Спарту і зіграв 118 матчів за збірну Чехії. Карелу запропонували для початку увійти до тимчасового тренерського штабу, щоб незабаром очолити команду, але він відмовився. Після чеська федерація розглядала 2 кандидатури: наставника молодіжки Вітезслава Лавічкі та Ярослава Шилгави. Зупинилися на останньому. Йому 56 років, з 2001 по 2009 він уже працював у збірній, будучи асистентом Карела Брюкнера та Петра Ради. Самостійно очолював Слован, Бауміт, Дуклу і Славію. З двома різними командами ставав чемпіоном Чехії, що давалося одиницям тамтешніх фахівців.

До нового виклику Шілгави відноситься оптимістично: "Не вважаю, що в чеському футболі все неправильно, що чехи не в змозі показувати сучасну гру. Критика йде лавиною, і я розумію, що це суспільне сприйняття останніх невдач. Ми будемо працювати, щоб переконати критиків, що все не так вже й погано".

Новий капітан

За Яроліма з капітанською пов'язкою грали Сухі, Даріда та Гебре Селассіє. Нова мітла мела по-новому і в цьому напрямі. Особисто рішенням Шілгави призначив капітаном 30-річного півзахисника Боржека Дочкала, що виступає за збірну з 2012-го і зіграв 35 матчів (з нинішнього списку викликаних це другий показник після Гебре Селассіє), але не викликає протягом майже року. Ясна річ, що попередній капітан Сухі вже тривалий час не помічник команді через травму, але цікаво, якою була реакція віце-капітанів Даріди і Гебре Селассіє на рішення нового наставника і як може позначитися на мікрокліматі те, що він не запропонував провести голосування, навряд чи відразу будучи величезним авторитетом для всього складу без винятку?

"Я давно знаю Дочкала, він ще досить молодий, але вже продемонстрував лідерські якості на полі та поза ним. Крім того, він не боїться висловлювати, що в нього на думці. Навіть поза полем", - прокоментував своє рішення Ярослав Шилгави

Відносно Боржека - раніше він виступав за Славію, Слован, Русенборг та Спарту. 2017-го вирушив до Китаю, підписавши контракт із Хенань Цзянь, а минулої зими перейшов на правах оренди до Філадельфії Юніон, яку представляє в МЛС. Ймовірно, саме тому Яролім і не викликав Дочкала тривалий час.

Ротація "легіонерів"

У захисника англійської Брістоль Сіті Томаша Каласа діагностували перелом щелепи в 2 місцях, на відновлення йому знадобиться 1,5 місяця. Через що проблеми чехів в обороні тільки посилилися (капітан Сухі з Базеля і раніше в лазареті). Не отримав запрошення в збірну від нового головного тренера і 26-річний хавбек Нюрнберга Ондржей Петрак, якого викликав Яролім, але можливості дебютувати йому не надав. Замість них викликані з турецьких команд Ондржей Челюстка (Антальяспор) і Давид Павелка (Касімпаша). Обидва раніше вже грали за збірну.

"З Павелко я працював у Ліберці, він прекрасний хлопець і хороший гравець, справжній боєць, якого я поважаю. Це ж стосується і Челюстка", - сказав Шілгави.

Проблемою команди новий тренер також бачить відсутність очевидного лідера

Зміни на флангах

На питання про найбільшу проблему команди новоспечений головний тренер відповів: "Це травми флангових футболістів. Калас і Копиця основні гравці збірної, а тепер вони поза командою. Доведеться їх замінити видра, Шурале або навіть Шиком".

Видра і Шура повернулися в збірну після перерви.

Неприємні сюрпризи

У розташування збірної прибули з травмами Радим Ршезнік і Йозеф Хушбауер. Довелося негайно проводити заміни. Так свій шанс отримали гравці Яблонця Травник (гол + пас) і Масопуст (асист), які відзначилися в матчі з київським Динамо в ЛЄ. Зате встиг відновитися і був довизваний захисник Славії Володимир Коуфал, він замінив партнера по команді Яна Боржила. Хотів Шілгави повернути в збірну і пару Гейда-Губник, вийшло частково: "Вони грають у жорсткий футбол, і ми вирішили, що вони разом знадобляться збірній. Губник дуже хороший футболіст, але він, на жаль, прийняв остаточне рішення закінчити з виступами за збірну . Гейда ж відразу погодився ".

Зате "пролетів" повз збірної його партнер по Вікторії Томаш Горжава. Проблемою команди новий тренер також бачить відсутність очевидного лідера: "Особистості калібру Павела Недведа в збірній Чехії немає. Але Дочкал, Кадержабек і Гебре Селассіє можуть виконати цю роль".

З цією ж метою Шілгави попередив і 35-річного ветерана Томаша Сівока: "Він здивувався моєму дзвінку. Я поцікавився, чи закінчив він кар'єру в збірній і повідомив йому, що вважаю його кандидатом на потрапляння в команду. Він пообіцяв, що приїде, якщо знадобиться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко розповів, чого чекати від матчу з Чехією

Тактика

У переможному матчі зі словаками (2:1) Шілгави відмовився від схеми з п'ятьма захисниками, яку регулярно задіяв його попередник Яролім. По-перше, команда має чимало кадрових втрат гравців цього амплуа, по-друге попереднього тренера чимало критикували за надмірну закритість і боязкість, зацикленість на обороні і проблеми при переході в атаку. Новоспеченому наставнику було важливо показати з першої хвилини, що його команда вірить в себе і здатна грати в гідний футбол. Використавши 4-2-3-1 замість 5-3-2 в порівнянні з матчем проти нас у вересні, в стартовому складі Шілгави зробив п'ять кадрових замін, а також переклав Гебре Селассіє з центру оборони на лівий фланг. Несподівано в запасі залишився Шик. Але він вийшов на заміну і забив гол. Також було очевидним, що новий тренер бачить командоутворюючі гравцями Павелко в опорній зоні, Дочкала під нападаючим, і Видру справа в півзахисті. Жодного з трьох останнім часом Яролім в збірну не викликав. Зі словаками Дочкал оформив два ассист.

Дебютант

Тільки один - Ондржей Кудела - 31-річний захисник празької Славії, покликаний залатати виниклі діри в обороні. У 2007-му став віце-чемпіоном світу на канадському Мундіалі серед молодіжних команд, коли чехи програли в фіналі аргентинцям з Агуеро в основі і Ді Марією в запасі.

Сьогодні в Харкові збірна України знову зустрінеться з Чехією. Початок - о 21:45. Gazeta.ua проведе онлайн трансляцію матчу.

Зараз ви читаєте новину «Як змінилася Чехія після останньої зустрічі з Україною - журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути