середа, 01 травня 2019 14:35

Айртон Сенна влетів у бетонну стіну

Айртон Сенна влетів у бетонну стіну
Айртон 65 разів перемагав у Формулі-1

25 років тому, 1 травня 1994-го під час Гран-прі Сан-Марино у повороті Тамбурелло загинув триразовий чемпіон світу автоперегонів "Формули-1" бразилець Айртон Сенна. На швидкості 218 км/год його болід влетів у бетонну стіну. 34-річний гонщик залишився нерухомим. Його ударило в голову колесо й частина залізної підвіски. Cтверджували, що вертоліт, який прибув на місце перегонів, забрав тіло мертвого Сенни. Як би там не було, але лікарям не вдалося врятувати його життя. Попри дві поспіль загибелі пілотів (напередодні у кваліфікації розбився австрієць Роланд Ратцинбергер), змагання продовжилися. Їх виграв Міхаель Шумахер.

2000-го у Бразилії було проведено опитування. Визначали найкращого бразильця за всю історію країни. Попри наявність неперевершених майстрів футболу, таких як Пеле і Роналдо, найкращим усе ж визнали автогонщика Сенну.

Особливо вдавалися йому перегони під час дощу

Він пілотував болід за гранню можливого. Шукав найменшу можливість для обгону, ризикував там, де інші не наважувалися. Особливо вдавалися йому перегони під час дощу. На початку кар'єри, коли Айртон пілотував технічно недосконалі боліди "Тоулмен" і "Лотус", він примудрявся перемагати під час дощу, коли потужність моторів не відігравала визначної ролі.
Айртону пощастило вирости у забезпеченій сім'ї. Його батько Мілтон да Сілва був відомим бізнесменом міг повністю забезпечити сім'ю, а також матеріально підтримувати бажання сина.

Відомо, що сеньйор Мілтон пристрасно любив автогонки і жертвував гроші на розвиток цього виду спорту. Коли маленькому Айртону виповнилося 4 роки, батько подарував йому спорткар.

1981-го Айртон залишає рідну країну і переїжджає в Англію за пошуком нових можливостей. Тоді в Європі про Чарівника (прізвисько Айртона) позитивно відгукувалися, тому йому була відкрита будь-яка гоночна траса.

Тоді ж Сенна брав участь у змаганнях на гоночній трасі Brands Hatch у графстві Кент. Однак хлопець не завоював титул переможця, а прийшов п'ятим, обігнавши товаришів по команді. Пізніше Айртон займає призове місце в Тракстоні, а потім знову пробує себе на знайомій трасі Брендс-Хетч, де здобуває перемогу. За спогадами гонщика, обіграти суперників йому допоміг дощ. Опади колись завадили цілеспрямованому хлопцеві виграти гонку, і Айртон не залишив цей факт без уваги: у результаті тривалих тренувань гонщик навчився відчувати себе впевнено навіть у похмуру погоду, за що і отримав прізвисько "Людина дощу".

Фанати Айртона згадують, що у житті він був м'якою та позитивною людиною. До того ж Сенна активно боровся з бідністю та голодом в рідній країні. Гонщик замовчував про свої добрі вчинки і не ділився ними з пресою: про грошові пожертви стало відомо після його смерті.
Окрасою кар'єри Сенни стало його протистояння з французом Аленом Простом. Був час, коли вони виступали в одній команді. Тоді спочатку переміг Ален, а згодом Айртон узяв реванш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завершився сезон "Формули-1", Хемілтон виграв чемпіонат другий раз поспіль

Бразильця називали королем кваліфікації. Загалом він виграв 65 перегонів у кваліфікації. Під час останньої гонки в машині Айртона знайшли закривавлений австрійський прапор. Так геній хотів ушанувати загиблого напередодні Роланда Ратцингера. До цього випадку у "Формулі-1" 12 років не гинули пілоти.

Зараз ви читаєте новину «Айртон Сенна влетів у бетонну стіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути