На весіллі страви підносять чотири рази

Автор: www.designexpts.com
  На перший основний стіл подають холодні закуски, не більше третини всіх страв. Ставлять щонайменше три види салатів — з м’ясом, рибою і овочевий
На перший основний стіл подають холодні закуски, не більше третини всіх страв. Ставлять щонайменше три види салатів — з м’ясом, рибою і овочевий

Столи ставлять ялинкою

— Кожне весілля починається з вітального фуршету, — каже організаторка свят 36-річна Катерина Зайцева із Запоріжжя. — Влаштовують перед церемонією розпису чи основним бенкетом.

Розповідає, як організувати весілля.

— Відсутність фуршету — неповага до гостей, — продовжує. — Бо ж основний бенкет починається не одразу, а гості вже голодні. Мають бути хоча б фрукти й шампанське.

Вітальний фуршет триває від 30 до 50 хв.

— Якщо гості місцеві, на столі вистачить ігристого вина, фруктів і легких закусок. Якщо їхали здалеку, додають канапки, брускети та сендвічі. Міцних напоїв не ставлять. На людину розраховують два келихи шампанського чи вина і літр напоїв: води, соків, лимонаду.

Планування основного бенкету починають з вибору й розстановки столів.

— Ширина має бути не менш як 1,5 метра, щоб з обох боків було комфортно сидіти, викласти страви й посуд, — каже Катерина Зайцева. — Ширина посадочного місця — 80 сантиметрів, щоб гості не тіснилися.

Правильна розстановка столів — запорука вдалого свята. Якщо компанія близько 25 людей і місце проведення вузьке — розміщують у лінію. Для більшої кількості гостей столи ставлять ялинкою. Літерою Г чи Ш не формують, це не сучасно.

У великих бенкетних залах ставлять круглі столи діаметром близько 1,8 м. За один такий можна посадити 11 осіб. На відміну від прямокутних, за круглими столами гості не відчувають дискомфорту, бачать усіх людей.

Після розстановки столи декорують.

— Найважливіше — якісна скатертина до підлоги, — говорить Зайцева. — Не має бути коротка, бо виглядатиме не святково. Довга скатертина приховає особисті речі гостей, бо на фото вони впадають в очі. Краще брати напрокат. Квіти, свічки, таблички з іменами гостей можна зробити самому.

Меню весільного бенкету формують залежно від віку гостей, пори року й тривалості заходу.

— Класичний бенкет триває 6 годин. На кожного дорослого гостя готують загалом 1,5 кілограма страв, незалежно від статі, — додає.

На перший стіл подають холодні закуски.

— Ставлять м'ясну, рибну, овочеву й сирну нарізки. Для останньої краще брати тверді сорти, бо м'які тануть. Кладуть оливки, маслини. А також три види салатів — з м'ясом, рибою та овочевий. Популярні сезонні страви. Улітку з кабачків та баклажанів готують рулети.

На другий стіл подають гарячі закуски.

— Вони ситніші, але йдуть невеликими порціями, по 100 грамів на людину. Готують пиріжки, слойки, жульєни, фаршировані гриби. Першу гарячу страву подають за 30–40 хвилин. Зазвичай це картопляний або овочевий гарнір і м'ясне — в ідеалі має бути три види. Можна обрати медальйони, стейки, люля-кебаб.

Через 2 год. приносять другі гарячі страви. Вони легші за перші — овочі, риба чи запечений сир. Дві гарячі подачі йдуть з розрахунком 350–400 г на людину.

Четвертий стіл — солодкий.

— Торти на жирних кремах відійшли в минуле, — каже Катерина Зайцева. — Популярні бісквітні, фруктові із сирним чи сметанним кремом. Молодята розрізають невеликий торт, а гостям подають капкейки чи тістечка по 150 грамів на людину. Такий смаколик виглядає естетичніше, бо ідеально порізати торт виходить не завжди.

На весільний бенкет на одного запрошеного чоловіка закуповують 0,5 л міцних напоїв, жінки — 0,75 л вина.

— Популярні напівсухі та сухі вина, але з напівсолодким точно не промахнетеся. Вино має бути біле, червоне й ігристе.

Якщо на бенкеті понад шість дітей, для них ставлять окремий стіл із дитячим меню. Подають бургери, піцу, картоплю фрі, нарізки, солодощі. На дитину готують 500 г страв і 1,5 л напоїв.

— Підлітків саджають разом з дорослими, розраховують їжі так само.

Улітку на весіллі не ставлять салати з сирою рибою, майонезом. Готують менше жирних страв, бо вони швидко псуються і важкі на ­шлунок.

— В ідеалі замовити кейтернінг — готову їжу. Удома важко приготувати одночасно велику кількість страв і проконтролювати, аби все було свіже.

Зараз ви читаєте новину «На весіллі страви підносять чотири рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути