Електросамокат проїжджає до 30 кілометрів

Автор: Володимир Мукан
 

Його заряджають за чотири години

— Їжджу електросамокатом рік, накатав тисячу кілометрів, — говорить киянин 29-річний Олександр Синько. Торік за 11 тис. грн купив електричний самокат "Ксіомі". Щодня добирається на роботу за 6 км.

— Спочатку користувався маршруткою, — розповідає. — Потім — велосипедом. Не завжди зручно. Велик займає місце, для нього не всякий одяг підходить, після дороги треба йти в душ. Інша справа — самокат. Став на підніжку і погнав. На місці взяв під руку, виніс на третій поверх.

Олександр їздить велодоріжками або тротуарами. За допомогою програми у смартфоні стежить за рівнем заряду батареї, показниками пробігу, середньої швидкості.

— Самокатом задоволений, — каже. — Лише не вистачає плавності ходу, трясе на бруківці. І шини слабкі, двічі пробивав. За кожну віддав по 700 гривень.

Заряджає пристрій у квартирі. Батарея заповнюється за 4 год.

Самокати на електротязі стали популярні три-чотири роки тому. Їх виготовляють переважно в Китаї. В Україні коштують від 7 до 80 тис. грн, залежно від потужності, ємності акумулятора й додаткових функцій.

Пристрої розраховані на людину вагою до 150 кг, розганяються щонайменше до 25 км/год, оснащені фарою і стоп-сигналом.

— У більшості моделей батарея в підлозі, — говорить продавець самокатів киянин 31-річний Олексій Рудницький. — Рідше вбудована в рульову колонку. Найпопулярніший виробник — "­Найнбот". На деякі можна ставити додаткову батарею. Коштує до 5 тисяч гривень, збільшує запас ходу.

Ємності акумулятора у 200 вт/год вистачає на 20 км шляху.

— Більшість моделей оснащені двигуном потужністю 230–300 ватів, — продовжує Рудницький. — Розганяються до 30 кілометрів за годину. Але що більша швидкість, то скоріше розряджається акумулятор.

Основні потреби задовольнить самокат вартістю 10–12 тис. грн.

— Важчим за 95 кілограмів людям треба купувати потужніші моделі. Коштують від 20 тисяч, — каже Олексій Рудницький. — Якщо перед тим їздили на скутері, раджу брати самокат із двигуном потужністю 3 кіловати. Вони розганяються до 50 кілометрів за годину, мають запасу ходу до 30 кілометрів. Такі моделі обладнані сидінням.

Запас ходу на одному заряді більшості електросамокатів вартістю до 20 тис. грн — 20–25 км. Пробіг залежить від якості дороги, кількості різких прискорень і ваги людини.

— У кожної моделі три режими руху — економний, нормальний і спортивний. Останній дозволяє найшвидше прискорюватися. У такому самокат долає до 15 кілометрів, — говорить Олексій. — Також при виборі звертають увагу на колеса. Можуть бути традиційні — з камерами або гумові безповітряні. На перших комфортніше їздити, але можуть пробитися. Другі — навпаки.

Оптимальний розмір коліс — 8,5 дюйма. На менших під час поїздок руки на кермі постійно тремтять. Краще брати моделі з амортизатором у рульовій колонці. Гасить вібрації дороги. Слід звертати увагу на клас захисту. Не варто купувати нижче 54-го рівня. Для поїздок горбистою місцевістю й поганим покриттям обирають моделі, що безпроблемно долають підйом від 15 градусів. Коли є тільки 10, то легко пошкодити дно. А в нього часто вбудований акумулятор.

Більшість електросамокатів комплектують круїз-контролем, антиблокувальною системою гальм, рідкокристалічним дисплеєм, системою рекуперації енергії. Вона заряджає акумулятор, коли пристрій іде накатом. Наприклад, з гори або під час гальмування. Так можна заощадити майже 2–4% енергії.

Українські підшипники міцніші за імпортні

— Найслабше місце будь-якого електросамоката — колеса, — говорить киянин Анатолій Гончаров, 40 років. Два роки їздить на електросамокатах. — У моїх перших були погані, швидко стиралися.

За 1,5 року використання майже у всіх самокатах виходять із ладу колісні підшипники.

— Переважно на передньому колесі, — каже Гончаров. — Краще міняти їх на українські. Вони підходять і міцніші. Друга проблема — система складання-розкладання. Під час руху самокат не розкладеться, але при складанні погано фіксується ручка. Дно втрачає вигляд у перші кілька місяців. Дереться об бордюри. Акумулятори служать три-чотири роки. Потім втрачають ємність, зменшується запас ходу.

Зараз ви читаєте новину «Електросамокат проїжджає до 30 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути