— Завів цесарок для вилову колорадських жуків. Привчив до цього змалечку. Випускаю пастися на город. Вони не розгрібають землю, а їдять шкідників із бадилля, — розповідає Ігор Криворученко, 46 років, із селища Чуднів Житомирського району Житомирської області.
Вибрав породу цесарок Загорська білогруда, бо мають світле м'ясо. Для розведення на чотири цесарки тримає двох самців. Птиця невибаглива. Легко витримує спеку, неперебірлива в їжі та добре вживається з курми. Несе яйця трохи менші за курячі. Поживні, як перепелині. Мають товсту шкаралупу. В холодильнику зберігаються пів року.
— Цесарки нагадують зозуль, бо матері з них нікудишні. Вони хоч і не підкидають яєць, але й на них не сидять. Треба підкласти під квочку. Молодняк вилуплюється за 26 днів.
У перші дні годує вареним яйцем і пшеничною крупою. За тиждень додає кропиву та люцерну. Можна вирощувати на індичому комбікормі, а дорослими перевести на зелень, перемелені горох, ячмінь, пшеницю та овес.
— Зернової їжі має бути приблизно 100 грамів на голову, а тваринної — 15, — каже Криворученко.
Ставить одну поїлку з водою, другу — з кислим молоком для зміцнення імунітету. За три місяці цесарки виростають до 3 кг. Починають нестися у вісім місяців.
Коментарі