Цесарки виловлюють колорадських жуків

Автор: Катерина Романчук
  Цесарки неперебірливі в їжі, легко витримують спеку. За три місяці виростають до трьох кілограмів. Починають нестися у вісім місяців
Цесарки неперебірливі в їжі, легко витримують спеку. За три місяці виростають до трьох кілограмів. Починають нестися у вісім місяців

— Завів цесарок для вилову колорадських жуків. Привчив до цього змалечку. Випускаю пастися на город. Вони не розгрібають землю, а їдять шкідників із бадилля, — розповідає Ігор Криворученко, 46 років, із селища Чуднів Житомирського району Житомирської ­області.

Вибрав породу цесарок Загорська білогруда, бо мають світле м'ясо. Для розведення на чотири цесарки тримає двох самців. Птиця невибаглива. Легко витримує спеку, неперебірлива в їжі та добре вживається з курми. Несе яйця трохи менші за курячі. Поживні, як перепелині. Мають товсту шкаралупу. В холодильнику зберігаються пів року.

— Цесарки нагадують зозуль, бо матері з них нікудишні. Вони хоч і не підкидають яєць, але й на них не сидять. Треба підкласти під квочку. Молодняк вилуплюється за 26 днів.

У перші дні годує вареним яйцем і пшеничною крупою. За тиждень додає кропиву та люцерну. Можна вирощувати на індичому комбікормі, а дорослими перевести на зелень, перемелені горох, ячмінь, пшеницю та овес.

— Зернової їжі має бути приблизно 100 грамів на голову, а тваринної — 15, — каже Криворученко.

Ставить одну поїлку з водою, другу — з кислим молоком для зміцнення імунітету. За три місяці цесарки виростають до 3 кг. Починають нестися у вісім місяців.

Зараз ви читаєте новину «Цесарки виловлюють колорадських жуків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути