понеділок, 16 травня 2011 13:03
Олег Соскін
Олег Соскін
Директор Інституту трансформації суспільства, професор кафедри міжнародної економіки та підприємництва Національної академії управління

Три причини, чому День гніву не став масовим

Автор: Фото: PHL
  Міліція затримує під Верховною Радою учасника акції День гніву у суботу, 14 травня 2011 року
Міліція затримує під Верховною Радою учасника акції День гніву у суботу, 14 травня 2011 року

Економічна ситуація в Україні щодня погіршується. Заяви прем'єр-міністра Миколи Азарова - це дитячий вереск. Людина не розуміє що відбувається, адже країна у стані дефолту. Він постійно каже неправду.

За цей місяць знову надрукували гривню, хоча поки що безготівкову. Якщо зараз піднімуть на такий же відсоток і готівкову, то повториться ситуація із девальвацією гривні, яка була восени 2008 року. Проте у суспільстві немає масового розуміння небезпеки і усвідомлення катастрофи. Саме тому День гніву 14 травня не був масовим.

Взагалі акція не повинна називатися День гніву. Сама назва дуже невдала. Говориться про один день, тому передбачається дуже короткий термін тривалості протесту. Крім того, гнів - це неконтрольований стан людини, у якому не можна досягти позитиву. Хоча протест буде наростати.

Чому на протест вийшло так мало людей?

По-перше, ще до кінця не визріла економічна ситуація. Більшість людей не відчувають, що їх будуть очікувати якісь труднощі завтра. Це характерна риса карнавальної нації, гедоністичного способу буття. Живемо сьогодні, задоволення сьогодні, а що буде завтра не особливо цікавить.

Друге - це те, що у нас велика неформальна економіка. Кожен виживає сам по собі і надіється на себе за рахунок джерел самозайнятості. Українці живуть окремо від суспільства в замкнутому мікроатомі. Виходять на спілкування із зовнішнім середовищем тільки, коли треба заробити для себе грошей.

Третє - це велике розчарування людей у політиках. Усі політичні діячі і партії не мають жодної довіри. Ті, хто проголошують себе опозицією, не є нею. Їм не вірять. Наприклад, Юлія Тимошенко повинна просто піти з політики. Це найбільш гальмівний елемент на сьогодні. Також важливо, щоб і Віктор Ющенко повністю відійшов. Відбувається повний крах старих партій. Борис Тарсюк, Микола Катеринчук, Юрій Костенко й інші - це відіграний матеріал. Мають бути люди з низів. Народ мовчить, бо він нікому не вірить.

Щодо дій міліції у Львові 9 травня і 14 травня у Києві, то у нормальній країні глава МВС негайно подав би у відставку. Анатолій Могильов дуже нахабно поводиться. Міліція зараз підриває свій статус. Вона не може діяти як Гестапо чи НКВС. А якщо в Україні повністю заборонять акції протесту, то люди підуть шляхом європейських країн - коктейлі Молотова, пістолети з гумовими кулями, балончики з газом тощо.

Зараз ви читаєте новину «Три причини, чому День гніву не став масовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути