Ексклюзиви
середа, 04 серпня 2021 10:32

Вражаючі цифри. Порахували кількість закритих протягом року книгарень і видавництв

Вражаючі цифри. Порахували кількість закритих протягом року книгарень і видавництв
Тарас Кремінь вважає, що мовний закон допоможе видавати українські книжки. Фото: pexels.com

Торік в Україні припинили діяльність 343 видавництва та 48 книгарень.

"За підсумками 2020 року припинили діяльність 343 видавництва та 48 книгарень. Це досить кричуща цифра. За даними Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, через кризу 2020-го галузь зменшила обсяги виробництва книжкової продукції проти 2019 року за назвами на 23,3 відсотка і за сумарним накладом – на 34,3 відсотка", - написав у Facebook уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Він вважає, що чітке дотримання мовного закону призведе до покращення ситуації на книжковому ринку. У кожній книгарні видань українською мовою має бути не менш ніж 50%. Виняток становлять заклади, які продають книжки винятково офіційними мовами Європейського Союзу, державною мовою та/або словників та розмовників з іноземних мов, підручників з вивчення іноземних мов. Також спеціалізовані книгарні, створені для реалізації прав корінних народів, національних меншин України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили перше приватне дитяче видавництво в Україні

"Для української книжки нелегкі часи. Але не забуваймо, що в сучасному світі книжка - це інтелектуальна інвестиція в наше майбутнє", - додав уповноважений.

16 липня набули чинності чергові норми мовного закону. Українські видавці зобов'язані видавати державною мовою не менш як 50% усіх виданих упродовж року назв видань. Частка книжок державною мовою, наявних у продажу в кожній книгарні, має становити не менш ніж 50%.

Зараз ви читаєте новину «Вражаючі цифри. Порахували кількість закритих протягом року книгарень і видавництв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути