Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2021 14:16

Відкрили перше приватне дитяче видавництво в Україні

Відкрили перше приватне дитяче видавництво в Україні
Видавництву дитячої літератури "Абабагаламага" виповнюється 29 років. Фото: facebook.com

20 квітня 1992 року в Києві заснували перше приватне дитяче видавництво незалежної України "Абабагаламага". Засновник, директор і головний редактор - поет Іван Малкович.

Назва походить з оповідання Івана Франка "Грицева шкільна наука", в якому діти вчилися читати по складах за фразою: "А-ба-ба-га-ла-ма-га" ("а баба галамага", діалектне "галамагати" - "верзти дурниці". - Gazeta.ua).

У липні 1992-го видали першу книжку - "".

"Я не думав спочатку про видавництво, я думав про одну книжку. Придумав цю абетку десь восени 1990-го чи навесні 1991 року, їдучи в поїзді з Києва до Франківська. Вона починалася принципово не так, як усі тодішні радянські абетки - не з акули, не з акваріума, не з автобуса, а з ангела. Уявляєте, з першої сторінки першої книжки першого приватного дитячого видавництва незалежної України до вас усміхався Ангел! Це було неймовірно. Вірю, що саме цей Ангел став нашим ангелом-охоронцем", - каже Малкович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від "Апостола" до "Справи Стуса" - 13 українських книжок, які мали великий резонанс

Першою книжкою для дорослої аудиторії 2008 року став "Гамлет" Шекспіра в перекладі Юрія Андруховича та з ілюстраціями Владислава Єрка.

З видавництвом співпрацювали, зокрема, Юрій Андрухович, Микола Вінграновський, Ліна Костенко, Сашко Дерманський, Марина й Сергій Дяченки, Андрій Кокотюха, Всеволод Нестайко, Дмитро Павличко, Володимир Рутківський, Юрій Винничук.

Один із проєктів - публікація серії романів Джоан Ролінґ про Гаррі Поттера в перекладі Віктора Морозова. Переклад сьомої частини "Гаррі Поттер і Смертельні реліквії" вийшов найпершим у світі.

"Снігова королева" Ганса Крістіана Андерсена, ілюстрована Владиславом Єрком, 2005 року стала лідером продажів англійського видавництва Templar та увійшла до трійки лідерів різдвяних продажів у Великій Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія - вразлива. Її крах може настати несподівано - історик

"Поміж десятків тисяч дитячих видань наша (українська) книжка має бути такою гарною, щоб дитятко потяглося саме до неї. І тоді відпаде багато прикрих, штучно надуманих "мовних проблем". Важливо, щоб у дитинстві все українське "римувалося" у наших дітей із поняттям "якість", - озвучує кредо своєї компанії Малкович.

"Абабагаламага" продає свої права провідним видавництвам майже 20 країн.

Видавництво "Абабагаламаг" занесли до Книги рекордів України. Видали найбільшу книгу в Україні - "Абетку" розміром три на чотири метри й вагою 250 кг.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили перше приватне дитяче видавництво в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі