пʼятниця, 26 жовтня 2018 11:34

Видавців зобов'яжуть друкувати українською

Видавців зобов'яжуть друкувати українською
Закон про мову зобов'яже видавати пресу українською. Фото: ВАР

Законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної" зобов'яже видавати друковані ЗМІ українською мовою.

При цьому видавець може видавати 2 чи більше мовних версій журналу чи газети. Вони повинні бути за змістом і періодичністю ідентичні україномовній версії, розповіла співавтор законопроекту про державну мову Ірина Подоляк, передає "Главком".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали канали, які показують найбільше українських програм

"Відсутність російськомовних версій друкованих ЗМІ не вб'є видавничу галузь. Коли ми приймали закони про конкурсний добір керівників установ культури, то мені казали, що Подоляк вбиває культуру. Тепер закон про державну мову нібито вб'є галузь друкованих ЗМІ. Так, ми можемо моделювати ситуації, які можуть виникнути в майбутньому. Можливо, ті громадяни України, які звикли читати російською, будуть здивовані, отримавши журнал українською. Але ми ж купуємо журнал не за гарну обкладинку та не за мову, якою він написаний. Ми його купуємо за контент", - каже Подоляк.

Мовні квоти для друкованих видань пропонують запровадити нардепи. Відповідну статтю пропонують додати до нового закону про мову. Разом із мовними квотами пропонують внести правку щодо мов Європейського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «Видавців зобов'яжуть друкувати українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути