неділя, 13 червня 2021 10:46

"Слуги народу" хочуть вивести телебачення з-під дії мовного закону

"Слуги народу" хочуть вивести телебачення з-під дії мовного закону
У Верховній Раді хочуть переглянути мовний закон. Фото: facebook.com/verkhovna.rada.ukraine

У парламентській фракції "Слуга народу" хочуть вивести телебачення з-під дії закону про захист української мови. Для цього на 14 червня збирають позачергове засідання комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

"Виглядає, що серіал "Слуга народу проти української мови", не закінчиться ніколи. Якщо до того депутати президентської фракції хотіли просто відтермінувати введення в дію нових правил трансляції фільмів, то тепер вони хочуть взагалі назавжди вивести телебачення з-під дії закону про українську мову. На їхню думку, українці не заслуговують на те, щоб дивитися по українському телебаченню українські фільми і серіали українською мовою! Тому давайте дивитись те саме, але російською. Тому що "какая разніца", - написав нардеп Микола Княжицький у Facebook.

16 липня має вступити в дію норма мовного закону за якою всі покази фільмів і серіалів мають здійснюватися виключно українською. На початку червня депутати від партії "Слуга народу" хотіли зірвати введення в дію цього пункту. Але у парламенті зняли з розгляду відповідний законопроєкт №5554.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуг народу" з "русским миром" намалювали в карикатурі

"Тільки один парламент світу опікується російською мовою більше - Державна дума Російської Федерації. Колеги, вибір для кого і на кого працювати лише за вами. Або ви поважаєте українську мову, українські символи і українське суспільство, або працюєте на державну думу країни агресора і продовжуєте нищити українську мову, українські символи і українське суспільство", - заявив депутат.

Всупереч регламенту ініціатори змін, хочуть розглянути їх на незаконному позачерговому засіданні парламентського комітету.

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував депутатам ухвалити законопроєкт про можливість навчання іноземців у ВНЗ російською мовою.

"Цей законопроєкт уже вносили торік, але провалили. Попри благородну назву "Про внесення змін до закону України "Про вищу освіту" щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян і осіб без громадянства", його мета є простою. Це запровадження російської як мови викладання для іноземних студентів. У цьому немає жодної потреби. В українських вузах приблизно 90 відсотків студентів-іноземців є вихідцями не з пострадянського простору. Для 10 відсотків навряд чи російська залишилася мовою спілкування. Мало хто її добре знає", - сказав Gazeta.ua народний депутат Володимир В'ятрович.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги народу" хочуть вивести телебачення з-під дії мовного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути