Ексклюзиви
вівторок, 07 липня 2020 11:43

У Конституційному суді розглядають закон про українську мову. Онлайн-трансляція

У Конституційному суді розглядають закон про українську мову. Онлайн-трансляція
Конституційний суд України розглядає Закон про мову. Фото https://www.blitz.if.

7 липня Конституційний суд України зібрався для розгляду справи за поданням 51 народного депутата щодо конституційності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Колишні "регіонали" заявляють, що закон "спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин".

Автори подання наполягають на неконституційності закону, оскільки він нібито "спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин України, дискримінацію громадян за мовними ознаками". Про це повідомляє OBOZREVATEL. Нардепи вважають, що мовний закон порушує конституційні права громадян на використання і захист рідної мови, розвиток мовної самобутності корінних народів і національних меншин України, а також звужує зміст та обсяг чинних прав і свобод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністерство культури змінило кандидата на пост мовного омбудсмена

Вхід в КСУ охороняють бійці Національної гвардії та Національної поліції України. Під КСУ зібралися громадські активісти та представники "Національного корпусу", які підтримують закон про українську мову. В їхніх руках – плакати з гаслами "Коли вмирає мова, вмирає нація", "Захистимо українську мову", "Українська – єдина державна мова", "Ні – русифікації, так – українізації".

Трансляцією поділилися на офіційному сайті КСУ. У пресслужбі зазначили, що розгляд справи відбудеться у формі усного провадження.

25 червня Кабмін ухвалив постанову про створення Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови як юридичної особи публічного права.

Зараз ви читаєте новину «У Конституційному суді розглядають закон про українську мову. Онлайн-трансляція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути