Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2012 10:54

Українська - кримінально небезпечна мова

Українська - кримінально небезпечна мова
журналіст Дмитро Різниченко

Напевно, більшістьі з вас чули про арешт Дмитра Різниченка - саме того хлопця, який під "Українським домом" сипав газом по міліціонерах і потрапив на шпальти американської газети The New York Times.

Дмитру загрожує до п'яти років ув'язнення. Сам він каже, що сподівається на умовний строк. Випадок із, до речі, російськомовним у житті українським патріотом вже став, незалежно від результатів, прецедентом. Людина прийшла у мирний спосіб висловити свій протест щодо неконституційного закону, прийняття якого супроводжувалося брутальними порушеннями регламенту Верховної Ради. Як довели наступні спроби його втілення, ініціатива Колесніченка-Ківалова не мала нічого спільного з захистом прав національних меншин.

Популізм влади зробив з української мови конфліктно і кримінально небезпечну річ. Кожна небайдужість і спроба проявити громадянську свідомість загрожує наштовхнутися на несправедливий і неадекватний, але формально законний, тиск.

Отже, шкідливий для української економіки, спокою, національної єдності й української мови закон викликав масовий протест. Факт нічного стояння під стінами "Українського дому", де б мала відбутися прес-конференція Гаранта Конституції з журналістами, не сподобався владі, тож його спробували невиразними діями розігнати, попутно застосувавши проти незгодних сльозогінний газ. Знову ж таки - незаконно: без попереджень, без реальних підстав, бо ніхто нікого не бив і не вбивав.

Людина у стадії афекту вихопила балончик і переспрямувала газові потоки на "охоронців" суспільного порядку.

Тепер його дружині і двом донькам загрожує перспектива забути про чоловіка і батька на наступні п'ять років. Популізм влади зробив з української мови конфліктно і кримінально небезпечну річ. Кожна спроба проявити громадянський обов'язок і свідомість загрожує наштовхнутися на несправедливий і неадекватний, але формально законний, тиск. Так недалеко і до безальтернативної дилеми — або мова, або свобода.

"Справа Різниченка" - це доленосне питання щодо права на протест. Ми його абозахистимо, або втратимо.

 

Зараз ви читаєте новину «Українська - кримінально небезпечна мова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути