Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2020 11:51

Українці вперше за роки незалежності віддають перевагу українськомовним книжкам

Українці вперше за роки незалежності віддають перевагу українськомовним книжкам
74% читачів друкованих книг читали українською мовою, 65% читачів електронних книг читали українською мовою і 67% слухачів аудіокнижок слухали книжки українською мовою. Фото: pixabay

За часи незалежності України читачі вперше почали надавати перевагу саме українськомовним книжкам.

32% людей читають українською проти 27% - російською, повідомили у соціологічному дослідженні "Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання" опублікованому Українським інститутом книги.

"Відносна більшість українців надають перевагу українській мові книжок - 32 відсотки проти 24 відсотки 2018 року. Утім, частка тих, хто надає перевагу російській мові, несуттєво змінилася з 2018-го і зараз становить 27 відсотків - зростання частки прихильників українськомовних книжок відбулося внаслідок двомовних, яким все одно, що скоротилася з 45 відсотків 2018 року до 41 відсотка 2020-го. Серед щоденних читачів частка прихильників української та російської мов є однаковою", - повідомили у результатах дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час дистанційного навчання учні частіше скаржаться на мову викладання

74% читачів друкованих книг читали українською мовою, 65% читачів електронних книг читали українською мовою і 67% слухачів аудіокнижок слухали книжки українською. Результати дослідження показують, що переважна частина дітей, 56%, для читання обирають українську книжку у ситуації, коли є така сама російська книжка. Гіпотезою дослідження є те, що читання позитивно впливає на стресостійкість, адже прочитані книжки допомагають сформулювати нову життєву парадигму і знайти шляхи виходу з кризи.

Дослідження проводили у 2 етапи: якісний етап дослідження проводився методом фокус-групових дискусій, кількісний етап дослідження проводився методом масових особистих опитувань. У серпні-вересні 2020 року провели 8 фокус-груп з дорослими респондентами 18-59 років та 16 фокус-груп з дітьми 6-17 років.

Кількісне дослідження проводили методом особистих інтерв'ю вдома у респондентів у серпні-вересні 2020 року по всій Україні, за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей та АР Крим. Опитали 2100 дорослих віком 15-59 років та 1800 дітей віком 6-17 років.

57% дорослого населення вважаютьє, що в майбутньому Україна перейде переважно на українську мову спілкування. 32% переконані, що Україна зробить російську мову 2-ю державною, свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, передає "Детектор медіа".

Зараз ви читаєте новину «Українці вперше за роки незалежності віддають перевагу українськомовним книжкам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути