пʼятниця, 22 грудня 2017 12:00

Світовий конгрес українців закликає Порошенка проголосити 2018-й Роком утвердження державної мови

Президент Світового конресу українців Євген Чолій надіслав лист до президента України Петра Порошенка із закликом проголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

"Сьогодні все світове співтовариство є свідком духовного відродження та консолідації українського народу, який мужньо захищає територіальну цілісність України від російської агресії та просуває свої євроінтеграційні прагнення. Українська мова, яка не одне століття потерпала від насильницької русифікації, є одним із важливих факторів духовного відродження українського народу.

Тому Світовий конгрес українців підтримує ініціативу 178 народних депутатів оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови та звернення до Вас у цьому питанні від 36 відомих науковців, письменників і митців та комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності. Закликаємо Вас оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови", - йдеться у листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почали збирати підписи за оголошення 2018-го Роком утвердження державної мови

Світовий конгрес українців був заснований 1967 року. Зараз - міжнародна координаційна надбудова українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 млн українців. Має мережу складових організацій та зв'язків з українцями у 53 країнах. 2003-го СКУ був визнаний Економічною та соціальною радою Організації Об'єднаних Націй як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом.

  Лист СКУ до Порошенка
Лист СКУ до Порошенка

10 листопада звернення до президента Петра Порошенка з пропозицією 2018-й оголосити Роком утвердження державної мови підписали 178 народних депутатів. 17 листопада його підтримав комітет із питань культури й духовності Верховної Ради. А згодом - 36 письменників, науковців і митців. Відповідне звернення надіслали президенту Петру Порошенку. Про свою підтримку звернення щодо Року утвердження державної мови оголосила Ініціативна група "Першого грудня".

"Стратегічним завданням держави є забезпечення неухильного дотримання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, - йдеться у зверненні. - В умовах гібридної агресії проти України це сприятиме консолідації суспільства, посиленню національної безпеки та суверенітету країни".

Зараз ви читаєте новину «Світовий конгрес українців закликає Порошенка проголосити 2018-й Роком утвердження державної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути