Ексклюзиви
понеділок, 26 лютого 2018 10:01

Склали мовний портрет столичних школярів

Склали мовний портрет столичних  школярів
Українські школярі навчаються у двомовній системі освіти. Фото: WestNews

Мовний портрет столичних підлітків на підставі спостережень за ними у школі та аналізу їх мовної поведінки склала старший науковий співробітник Інституту української мови НАН України Оксана Данилевська. Вона оприлюднила перші результати досліджень.

"Мовний портрет школяра-підлітка - узагальнений портрет людей цього віку. Він характеризується уживанням шкільних жаргонізмів та поступовим вростанням у дорослу комунікацію. Українські школярі навчаються у двомовній системі освіти. Я вибудувала три основних типи поведінки", - каже Данилевська у ефірі "Громадського радіо".

Перший – це українськомовні діти, які опиняються в українській школі.

Другий - російськомовні діти, які добре адаптуються до двомовного середовища. Вони добре перемикають коди і схоплюють модель спілкування. На уроці користуються однією мовою, а в позаурочному спілкуванні – іншою.

Третій –  російськомовні діти, яким складніше прийняти мовний розподіл. У мовленні таких дітей трапляється більше помилок, вони не завжди перемикають коди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У обласних центрах Білорусії залишились лише російськомовні школи

"Є й інші типи, які трапляються рідше. Анкету, яка мала на меті підтвердити або спростувати схарактеризовані типи, крім київських школярів, запропонувала старшокласникам Житомира, Білої Церкви, Черкас, Полтави. До опитування залучила по сто дітей у кожному регіоні. Результати експерименту підтверджують, що всі опитані школярі є двомовними, тією або тією мірою. Ця двомовність ніяк не врахована ні в навчальних програмах, ні в системі викладання мов загалом", - звертає увагу дослідниця.

В одній з центральних шкіл Києва вчителька викладає українську мову російською. Батьки скаржились на це, але нічого не змінилось, повідомила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе у Facebook.

"Перебуваю в шоці від того, що розповіла мені подружка моєї доні. В одній із центральних київських українських шкіл одна з нових/молодих вчительок української мови веде уроки цієї мови російською(!)" – пише вона.

Зараз ви читаєте новину «Склали мовний портрет столичних школярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути