Ексклюзиви
пʼятниця, 30 липня 2021 16:05

Скільки чиновників склали іспит на знання української

Скільки чиновників склали іспит на знання української
Усну частину здавати найскладніше. Фото: pixabay.com

Перевірку на рівень знання української мови, яку розпочали 19 липня, уже пройшли близько 3 тис. держслужбовців.

У перший день завдання проходили близько 50 людей. Станом на 30 липня до видачі готують 534 сертифікати, повідомила голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська під час прессніданку з журналістами. 70% сертифікатів засвідчили вільне володіння першого ступеня.

"Вважаю, це блискучі результати. Немає нікого, хто б не склав. Найбільша кількість учасників пройшла випробування у Києві. Для громадян України іспит безплатний, а для іноземців коштує 492 гривні. Порушень при складанні іспитів не фіксували", - зазначила чиновниця.

Інформації щодо того, у якому регіоні іспит склали краще або гірше, поки що немає. За словами заступника голови комісії Володимира Мозгунова, є люди, які мають 97% правильних відповідей. Східні регіони виявилися "проактивнішими" для створення локацій, ніж західні.

Протягом двох тижнів комісія серед іноземців отримала заявки на проходженні іспитів від 20 осіб, які мають намір отримати громадянство. Решта є претендентами на працевлаштування, зазначила членкиня комісії Ольга Шевчук-Клюжева. Серед учасників виникають труднощі під час реєстрації на іспит.

"Претенденти трохи неуважно читають інструкцію перед іспитом. Система просить зберігати відповіді, а люди не завжди це роблять. Також труднощі виникали при записі відповіді", - додала вона.

Завдання з культури мовлення та читання складаються з 44 тестів. Усну ж частину здавати найскладніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з чиновниками, які не склали іспит з української

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набув чинності 16 липня 2019 року. Підтвердив норму Конституції про єдину державну мову в Україні. Її зобов'язаний знати кожен громадянин. "За" проголосували 278 народних депутатів. Ще двоє парламентарів повідомили, що їхні картки не спрацювали. Конституційний суд 15 липня визнав закон конституційним.

19 липня в Україні вперше чиновники й претенденти на громадянство склали іспит із державної мови. Для перевіряння робіт і встановлення рівня знання державної мови виділять 15 календарних днів. Екзаменаційні майданчики облаштували в Києві, Чернігові, Полтаві, Вінниці, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Миколаєві, Рубіжному.

Зараз ви читаєте новину «Скільки чиновників склали іспит на знання української». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути