Ексклюзиви
середа, 04 вересня 2013 11:00

Російську протягують у школи як іноземну

 
"В школі донька вчитиме російську (другу іноземну). Сказали, що більшість батьків обрали її для своїх дітей. Нас ніхто не запитав. Нема фахівців з німецької і французької, зате є табачнік", - написав на своїй сторінці у Facebook киянин Тарас, 40 років. Його донька навчається в одній зі столичних гімназій.

"Через батьків попередили, що діти з наступного року будуть учити російську мову, - розповідає. - Мовляв, всією школою вирішили так. Було опитування, кажуть. Коли - невідомо. Я хотів би, щоб другою була французька чи німецька. Зі слов'янських - польська найкращий варіант. Є багато можливостей навчатися в польських вузах. Російську теж не завадить знати, щоб правильно вживати й відміняти слова, читати тексти. Але цю мову й так нескладно опанувати, було б бажання. Самі навчатимемо доньку польської або німецької класу з п'ятого".

Було опитування. Коли - невідомо

Школам просто бракує викладачів, припускає киянин.

"Багато вчителів російської мови, які змушені перекваліфіковуватися на українську чи ще якусь. То міністерство освіти, гадаю, вирішило цю проблему закрити і повернути в такий спосіб російську мову в школи".

Якось вирішувати ситуацію в школі батько дівчинки не збирається.

"Тут потрібні не локальні заходи, а системні. Боротися треба на виборах".

Тут потрібні не локальні заходи, а системні. Боротися треба на виборах

Така ситуація - не поодинока. З нового навчального року набрало чинності розпорядження Міністерства освіти і науки про обов'язкове вивчення в школах другої іноземної мови з п'ятого класу. Нею може бути будь-яка іноземна, зокрема, російська чи інша мова національних меншин. Так рекомендовано пояснювальною запискою до наказу Міністерства освіти і науки №409.

"У цьому документі, на думку незалежних експертів, створено правову колізію: предмети "іноземна мова" і "мова національних меншин" чомусь вважаються взаємозамінними. Тоді як у тексті самого наказу взаємозаміни між зазначеними предметами немає. Що закономірно, адже в усіх навчальних планах незалежної України "іноземна мова" і "мова нацменшин" завжди подаються як окремі навчальні предмети", - прокоментував у статті для DT.UA методист з іноземних мов Бориспільського районного відділу освіти Київської області Анатолій Шванц.

Як другу іноземну 52% шкіл вибрали цього року німецьку мову, 23% - російську, 14% - французьку, 8% - англійську, 2% - польську, 1% - іспанську, за інформацією Управління освіти.

Зараз ви читаєте новину «Російську протягують у школи як іноземну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути