субота, 10 серпня 2013 15:09

"Наслідки мовного закону жалюгідні, а в "русколобих" нарешті відкрились очі - активіст "Мовного майдану"

"Наслідки мовного закону жалюгідні, а в "русколобих" нарешті відкрились очі - активіст "Мовного майдану"
Фото: radiosvoboda.org

Закон "Про засади державної мовної політики" ніяк не змінив ситуацію із вживання української мови у державі. Нардеп-"регіонал" Вадим Колесніченко зрозумів, що піднімати мовне питання більше не варто. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав активіст "Мовного майдану", блогер Дмитро Різниченко.

"Наслідки мовного закону — жалюгідні. Магістральний, страшний, великий закон, а видимого ефекту від нього нема. Там, де російська мова панувала раніше, до цього закону, вона і панує. Адже у нас на мовні норми давно всім плювати. Там, де можна було використовувати російську, нею спокійно користувалися. Ще до прийняття закону Верховну Раду Криму перейменували у "Верховний Совет". Нічого нового мовний закон "русколобим" не приніс", - каже Різниченко.

Активіст звертає увагу на те, що на телебаченні та у рекламі масово мову не змінювали.

"Подивіться на телебачення, зовнішню рекламу. Там, де вона була українською, такою і залишилася. Зміни — мізерні. Люди чудово розуміють, що зараз встановлювати новий мовний профіль у рекламі немає сенсу. Бо, якщо поміняєш, а завтра прийдуть справжні патріоти, можуть і взяти за "мовне питання". В нас це не виключено. Тому перекручувати все на російську, а тоді знову на українську, людям не вигідно", - говорить він.

Різниченко розповів, що передумав піднімати мовне питання й один із авторів закону Вадим Колесніченко.

"За результатами цього закону, у травні Колесніченко, хай йому добра не буде, зустрівся зі своїми побратимами у Криму. Він сказав, що розгойдувати мовне питання та референдум про федеральний статус України зараз не можна. Референдум може бути програний. Раніше вони гадали, якщо позбавити українську мову будь-яких державних преференцій, люди із задоволенням переходитимуть на російську. Цього не сталося. У них, падлюк, очі відкрилися, що вони живуть у Україні, де люди люблять українську мову, українську державу і не збираються нищити власну домівку. Це питання вони залишать у дужках, бо час грає проти них", - запевняє активіст.

Різниченко також додав, що він не відзначав річницю Мовного майдану:

"А що там робити? Ми програли. Табачник досі міністр, Колесніченко — депутат. Закон прийнято і підписано. Тому що там відмічати? Протестувати мало сенс торік".

Нагадаємо, Дмитро Різниченко — активний учасник акцій протесту проти мовного закону на біля Українського дому 3 липня 2012 року. Його засудили до 2 років умовно за заподіяння тілесних ушкоджень працівникам міліції. 4 липня він презентував свою книгу про "Мовний майдан".

 

Зараз ви читаєте новину «"Наслідки мовного закону жалюгідні, а в "русколобих" нарешті відкрились очі - активіст "Мовного майдану"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

544

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути